Корисні поради дачникам та городникам

Для вашого столу гриби опеньки

В середовищі любителів тихого полювання чимало поціновувачів саме ранніх урожаїв. Серед безлічі видів, гриби опеньки користуються особливим попитом. Найбільш трепетне ставлення спостерігається до весняного сорту. Коли сезон ще не почався, ці гриби – золоте дно для грибників.

Гриби опеньки: основні види

Для вашего стола грибы опята

Багато не знають які бувають опеньки і часто обходять їх стороною. Ростуть ці гриби ціле літо і до середини осені. Вони умовно їстівні. Зростання відбувається на підстилці з моху і в місцях з високим показником вологості. Зустрічаються на побитих потертю пеньках або на надземних виступах деревних коренів. Зокрема, дуба, граба, бука, в’яза, липи та інші. Ростуть або колонією, або поодинокими особинами. Смакові якості грибів високі. Саме це збуджує підвищений інтерес у кулінарів.

Перш ніж починати збір грибів, потрібно навчиться розрізняти їстівні від неїстівних.

Крім весняних в наших широтах поширений опеньок:

  • зимовий;
  • річний;
  • осінній;
  • темний.

Для вашего стола грибы опята

Всі ці види об’єднує приналежність до одного роду і схожі морфологічні особливості. Опеньки добре піддаються термічній обробці, і сумісні з іншими грибами.

Для вашего стола грибы опята

Зазвичай їх смажать на сковороді, варять у воді, а також маринують. Опеньки містять активні речовини у великих кількостях і цілком можуть розцінюватися як їжа з корисними властивостями. Вони допомагають накопичувати резерви організму в боротьбі з різними інфекціями, а функціональність серцево-судинної системи значно покращує свої показники. Відзначено позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту.

Тривале вживання опеньків, за словами досвідчених грибників, сприяє поліпшенню загального стану організму, зміцнення імунітету. Кажуть, що навіть нежиттю люди менше хворіють.

Опеньки багаті вітамінами, зокрема рибофлавіном, тіаміном, аскорбінової кислотою. Також є у великій кількості цинк і мідь. Харчова цінність характеризується величезним відсотком клітковини, вуглеводів і білків. Саме за це їх і цінують.

Опеньки – гриби, які можна збирати круглий рік

Для вашего стола грибы опята

Види їстівних опеньків:

  1. Зимові. Мають розгорнуту форму шапки, виглядають блискучими через клейкого покриття. Дорослі гриби іржаво-жовтого відтінку. Діаметр капелюшка досягає 9 сантиметрів. Володіють хорошими смаковими якостями. Їх можна використовувати як для консервації, так для сушіння. Ростуть вони на пнях тополі, верби, липи чи берези самотньо, або колоніально. Міцелій цього гриба має відновлювальну здатність, тому під час відлиг починає плодоносити. Збирати опеньки зимові можна з жовтня до грудня.Для вашего стола грибы опята
  2. Літні. Має порівняно товсту і коренастую ніжку, на якій увінчається напівкуляста замкнута капелюшок. Забарвлення має темно-червоний, що переходить в буре. Пік плодоношення – літо, що зрозуміло з назви.Для вашего стола грибы опята
  3. Осінні. Зовні вони трохи відрізняються від літніх. І головна його особливість – наявність спідниці, на щільному, світлої щодо шапки ніжки. М’якоть має білий колір і пористу структуру. У луковицеобразного опенька є м’ясиста шапка буро-жовтого кольору. Ніжка також щільна і досягає десяти сантиметрів в довжину. Це робить його візуально більшим порівняно з іншими коллибиями. Час збору осінні опеньки починається з серпня місяця.Для вашего стола грибы опята
  4. Лучні. Часто називають луговиком, гвоздичником, марсмиусом і негниючкиным. Діаметр капелюшка дорослого гриба досягає 9 см. Лучні опеньки жовтого відтінку, але зустрічаються й коричнево-червоного. У спекотні дні капелюшок здатна вигоряти від сонця. Від контакту з водою вона набуває кремовий відтінок. Збір таких грибів проводять в останній місяць весни.Для вашего стола грибы опята
  5. Толстоногие. Відрізняються вони шапкою, яка має форму півкулі, розміром до 8 см. Ніжка товста, висотою близько 8 см. Верхня частина сірого відтінку, а м’якоть – білосніжна. Гриби мають насиченим ароматом. Збір толстоногих опеньків проводиться з серпня по жовтень. Часто вони ростуть величезними групами, але не у вигляді пуків.Для вашего стола грибы опята

Слизові опеньки, відносяться до групи їстівних грибів. Грибники часто їх називають удемансиеллой слизової. Якщо перераховані вище види мають насичений аромат, то ці опеньки практично позбавлені смаку. Діаметр капелюшка коливається від 2 до 8 сантиметрів. Шапка білого кольору, а ніжка – прозора.

Весняні опеньки та їх особливість

Для вашего стола грибы опята

Весняні опеньки (латинська назва Collybia dryophila) – найбільш ранні з грибів. Вони починають свій ріст з середини травня. Відноситься до роду Коллибий, включає в себе ще близько 70 видів грибів.

Сухі лучні опеньки при контакті з водою здатні повторно проводити спори для розмноження.

Їх часто називають:

  • грошик древолюбимая;
  • коллибия дуболюбивая;
  • лесолюбивая.

Зовні весняний опеньок схожий на луговий. Його напівкуляста капелюшок має діаметр від 3 до см. Згодом вона видозмінюється до розпростертого або опукло-розпростертого. Краї опускаються. Колір стиглого гриба буро-вохристий, рудуватий або коричнево-жовтий.

 

Для вашего стола грибы опята

Іноді можна розрізнити червоний відтінок, що видозмінюється з часом до кремового або коричневатому. Пластинки – прирослі і вузькі, біло-лимонного кольору і розташовані часто. Ніжка тонка, довжиною до 5 см. Колір її як у капелюшки, іноді відтінок світліше. М’якоть тонкої структури з яскраво вираженим грибним ароматом. Від неїстівного помилкового опенька весняний відрізняється більш гладкою структурою ніжки.

По корисним властивостям коллибия поступається більшості своїх побратимів, ставлячись до четвертої категорії.

Ці гриби можна заморожувати для тривалого зберігання, але краще готувати свіжозрізані. Наприклад, кулінари беруть опеньки і сметану в співвідношенні один до одного, додають цибулю, кріп, спеції за смаком. Гриби смажать на сковороді до випаровування всієї вологи, кладуть сметану і доводять до легкого кипіння. Перекладені в тарілку опеньки зі сметаною всипають цибулю і спеції. В якості консерванту і як харчову добавку використовують звичайний або яблучний оцет.Блюдо готове до вживання. Цінителі відрізняють впізнаваний ніжний смак, від чого неможливо відірватися.

Для вашего стола грибы опята

Не менш популярними є опеньки соснові. По структурі вони схожі на слизові. Відмінною рисою є капелюшок, яка має бархатисту верхню частину. Соснові опеньки червоно-жовтого відтінку.

Велика кількість таких грибів можна зустріти в листяних лісах з початку липня. Їх недоліком є наявність гіркуватого смаку.

Знаючи все про грибах опеньках, можна запастися справжнім джерелом мікроелементів. При частому їхньому вживанні ви раз і назавжди забудете про багатьох хворобах і наситите свій організм життєво необхідними компонентами.

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована