Городники, що займаються вирощуванням огірків на своїй ділянці, добре знають, наскільки ця культура трудомістка. Вклавши багато сил, вони не завжди можуть порадіти смаку врожаю: замість апетитних хрустких плодів іноді доводиться збирати з грядки гіркі огірки.
У даній статті постараємося з’ясувати, чому огірки гіркі і що робити, щоб не допустити появи гіркоти.
Чому огірки гірчать?
Рослинам вона необхідна для захисту від поїдання тваринами до дозрівання насіння.
Вироблення кукурбітацину огірками відбувається постійно з моменту посадки. Речовина міститься в його листі, стеблах, плодах, шкірці. За вироблення кукурбітацину відповідають 9 генів. У стресових станах рослини виробляють підвищену кількість цієї речовини.
Огірки можуть переживати стрес, якщо для їх росту і розвитку не створені ідеальні умови. Ця городня культура прийшла до нас з Індії — країни з тропічним і субтропічним кліматом. Тому огірки добре ростуть там, де вологість повітря підвищена і немає палючого сонця.
При нестачі вологи, пекучому сонці і температурних перепадах рослини відчувають сильний стрес, при якому посилено виробляється кукурбитацин.
Це і стає основною причиною гіркого присмаку шкірки або плодів в цілому.
Зміст (содержание)
Утворення гіркоти можуть спровокувати багато факторів:
- Нестача вологи, викликана нерегулярним поливом рослин.
- Надлишок води дощовим літом.
- Надлишок сонячного світла, якщо рослини знаходяться під прямими сонячними променями.
- Сильна спека і низька вологість повітря.
- Відсутність повноцінного харчування, недолік азотних і калійних речовин.
- Використання для посадки насіння, взятого із задньої, а не з передньої частини огірка.
- Занадто густа посадка рослин, яка призводить до нестачі сонячного світла.
- Перехворіла розсада.
- Полив з використанням холодної води.
Способи позбавлення огірків від гіркоти
Якщо гірка у плода тільки шкірка, рекомендується її зрізати і вживати в їжу тільки солодку частину. Гіркоту, яка відчувається тільки в хвостику, можна прибрати, відрізавши на 1,5 сантиметра зелений кінець і потерши місце зрізу до виходу всієї білої піни.
Ретельно вимитий після цього огірок повністю готовий до вживання.
Самим перевіреним способом позбавлення від гіркоти є теплова обробка або замочування. Кукурбітацин в огірках під впливом води або нагрівання руйнується і гіркий присмак у них зникає.
Огіркові плоди рекомендується на 12-24 години замочити в холодній воді, періодично міняючи її, а потім вимити і використовувати в салат або в їжу. Можна зробити з таких огірків солоні, мариновані або малосольні.
Гіркий смак огірків: як запобігти?
Ефективно боротися з цим допоможуть такі дії:
- Вибір правильного місця для посадки, де рослини будуть захищені від палючого сонця. Вони люблять розсіяне сонячне світло, прекрасно почувають себе під гілками плодових дерев або в тіні кукурудзяних рядів. Хорошим захистом від сонячних променів послужить покривний матеріал спанбонд.
- Регулярний полив. Буваючи на дачі, тільки у вихідні багато городників не кожен день мають можливість полити огірки. Коли посуха чергується з рясним поливом, обов’язково з’явиться гіркота. Тому не варто забувати про регулярні поливи з використанням тільки теплої, прогрітої протягом дня на сонці води.
- Правильно розташовані грядки. Вирощуючи огірки у відкритому грунті, не варто садити їх близько малини і суниці, які витягають з грунту всю воду і поживні речовини.
Допомагає зберегти вологу регулярний догляд: прибирання бур’янів, розпушування грунту, мульчування. - Захист від переохолодження. Вирощуючи огірки в теплиці, в холодні дні не варто відкривати її. Для теплолюбної рослини таке провітрювання стане стресом. Для захисту від холоду в парниках використовують натягнутий на каркас або дуги спанбонд.
- Захист рослин від згубної для огірків сильної спеки і сухого повітря. Якщо погода на вулиці встановилася спекотна, щоранку і вечір необхідно поливати огірки теплою водою. Для захисту від спеки у відкритому грунті застосовують навіс з білого матеріалу. Вирощувані в теплиці огірки рекомендується захищати приклеєною на скло дзеркальною плівкою. З одного боку вона пропускає світло, а з іншого відбиває.
- Не рекомендується садити насіння в глинистий грунт. Ця культура любить пухкий грунт, торф, який для зниження кислотності можна розбавити деревною золою.
Щоб забезпечити огірки всіма необхідними поживними речовинами, не варто забувати про добрива. Свіжий гній досвідчені городники використовувати не рекомендують: свіжа органіка може спровокувати викид гіркоти. З цієї причини краще підгодовувати грядки ще з осені перепрілим гноєм. Якщо все ж був внесений свіжий гній, рекомендується постійно поливати кущі і стежити щоб не висихала земля.
Щоб запобігти появу гіркоти, доведеться чимало попрацювати. Існує й інший, більш простий шлях: придбати для посадки сорти огірків, які ніколи не гірчать.
Вони не схильні до накопичення кукурбітацину, тому гіркий смак у них не з’являється в будь-яку погоду, незалежно від наявності або відсутності поливу.
До таких сортів відносяться Єгоза, Кураж, Мураха, Хрустик, Берендей, Кадриль, Ліліпут, Щедрик, гармоніст, Коні, Маша, Джерельце. Існуюча думка, що призначені для засолювання сорти не гірчать, помилкова. Поява гіркоти залежить від сорту, а не від призначення огірків: салатні вони або засолювальні.