Чому тріскаються овочі?

На томатах і качанах капусти часто зустрічаються тріщини. Для помідорів це не дуже страшно – можна зробити з них пасту, а от капусту часто зберігають цілою. Чи можна вберегти урожай від такого псування?

Овочі, які втратили свою кондицію, не втрачають смаку або аромату, але в такому вигляді довго зберігатися не зможуть. Їх потрібно відразу ж використовувати для готування або консервації. Але якщо відсоток пошкоджених плодів великий, то переробити їх в короткий час буде важко. Зазвичай така проблема виникає у томатів, капусти, моркви, кочанного салату, іноді на сливі.

Подібне явище спостерігається в тому випадку, якщо полив був нерівномірним. Наприклад, на початку літа вологи було достатньо, потім почався жаркий і посушливий період і, нарешті, в другій половині літа пішли інтенсивні дощі. Або ж сам садівник після посухи вирішив поповнити запас вологи за один день, виливаючи на квадратний метр десятки літрів води.

Результат буде однаковим: отримавши велику кількість вологи, активні клітини рослини починають посилено ділитися, і, відповідно, ці тканини різко збільшуються у розмірах. За час сухого періоду зовнішня частина плодів, коренеплодів і качанів грубіє, втративши еластичність, не встигає розтягуватися. У підсумку в якийсь момент відбувається розрив зовнішніх тканин.

Щоб уникнути подібних проблем, постарайтеся зробити режим поливу рівномірним. В цьому випадку навіть різке збільшення опадів не доставить рослині особливих незручностей – плоди, коренеплоди і качани просто прискорять свій ріст без яких-небудь пошкоджень. Після затяжного посушливого періоду потрібно поливати часто, але потроху, щоб у рослини не сталося “водяного шоку”, який призведе до псування врожаю.

Коментарі (0)
Добавити коментар