Чорниця — ефективні ліки від хвороб шлунка і кишечника, нирок і сечового міхура. Також чорниця корисна при лікуванні цукрового діабету і проблем із зором. Чорницю можна вирощувати подібно смородині і брусниці, якщо немає можливості збирати ягоди в лісі.
У старовину чорницю називали «вороняча ягода» за своєрідний сизий наліт на чорних ягодах. У День Панкратія і Кирила, 22 липня, у народному календарі прописаний чорничний день — початок збору чорниці. Ягода чорниці вважалася чудодійною — говорили: чорниця відновлює здоров’я і збільшує світосприйняття. Чорницю варто їсти вдосталь уожен день. Від усіх хвороб захищала чорниця, лікарювала печінку і виразки шлунка, кров чистила.
Сік чорниці використовували для приготування фарб для шкіри, вовни, тканин і полотен.
Зміст (содержание)
Ботанічний опис
Подібно брусниці, чорниця низькорослий чагарник, з довгим повзучим коренем, що росте в змішаних і хвойних лісах, в тіні і півтіні. Одне точно відомо, чим південніше росте чорниця, тим менше в ній корисних властивостей.
Чорниця цвіте білими квітками у травні-червні, а ягоди достигають у липні-серпні, залежно від регіону. Ягоди чорниці треба збирати в суху, ясну погоду.
Вирощування чорниці в саду
Якщо немає можливості збирати лісову чорницю, то можна посадити чорницю в саду. Вирощування садової чорниці схоже на вирощування смородини, брусниці. Догляд за чорницею полягає в прополюванні, підгодівлях і поливі в посушливий період.
Для чорниці треба вибрати в саду піднесене, добре освітлене сонцем місце. Хоча чорниця може рости і в тіні, але ягоди будуть більшими і соковитішими тільки на сонці. Та й урожай чорниці буде вище, якщо кущі добре освітлені небесним світилом.
Земля для вирощування чорниці повинна бути родюча, кисла (pH4-4,5), з підвищеним вмістом торфу і зниженим вмістом вапна. Чорниця відмовляється рости на вапнованих ґрунтах. Ще краще якщо в ґрунтосуміші є ялинова хвоя, перегній, гравій. Отже, земля повинна бути пухка, кисла і родюча.
Рекомендується саджати 2-3 річні саджанці чорниці, щоб одержати гарантований урожай на 4-5 рік життя рослин. Максимальний урожай чорниці можна отримати лише від 8-ми річних рослин і старше. Тривалість життя чорничних кущів, що ростуть із загального кореневища — сотні років.
Слід знати, що при розмноженні чорниці насінням перший врожай ягід слід очікувати через 15-20 років.
Увага! Купуючи саджанці чорниці слід звертати увагу на наявність земляної грудки на кореневищі рослин. Подібно брусниці і цитрусовим, харчування чорниці здійснюється завдяки мікорозі, двох видів ґрунтових грибів, що живуть на кореневищі рослини. При пошкодженні земляного кома мікориза гине від сухості. Чорниця без мікоризи довго не проживе.
Перед посадкою під кожен кущ чорниці готують посадкову яму розміром 150×150 см, глибиною 60 см. Грунт з ями змішують у відношенні 2:1 з торф’яною крошкою, перегноєм, дубовим листям. На важких грунтах додають річковий пісок.
Саджанці чорниці садять восени (жовтень — початок листопада), при неможливості посадити під зиму садять в березні-квітні. Земляний ком обережно розпушують, а розправляють коріння, потім вертикально опускають саджанець у заглиблення, ущільнюють ґрунт ногами і рясно поливають.
Не варто сильно заглиблювати саджанці чорниці — садити слід на ту ж глибину, що і в розпліднику.
Догляд за чорницею полягає в поливах теплою водою в посушливий період, прополки і розпушування грунту навколо рослин.
Підгодовують чорницю мінеральними добривами, що не містять вапно і хлор. Вапно і хлор згубно діють на мікоризу чорниці.
Рекомендується поливати грунт під чорницею підкисленою водою (1 ст. ложка оцту на 10 л води).
Розмноження чорниці насінням
Насіння чорниці добувають із свіжих ягід, розминаючи їх (можна вийняти насіння з мороженої чорниці, купленої в магазині).
Розім’яту м’якоть насіння треба залити водою — порожні насіння, м’якоть і шкірка мають спливти, а зрілі насіння осідають на дно. Якщо не вийшло з першого разу — міняйте воду до очищення.
Насіння осіле на дно ємності можна використовувати для посадки, особливо якщо це насіння мороженої чорниці — воно вже пройшло стратифікацію в морозильнику і буде сходити краще, ніж свіже насіння.
Насіння чорниці висівайте в контейнер з торфом і накрийте плівкою до появи сходів, щоб грунт не пересихав. Сходи з’являються через 2-3 тижні.
Взимку сіянці підрощувати у світлому, теплому приміщенні, а по весні, після пікіровки, саджанці треба розмістити в тінистому місці, захищеному від вітрів і палючого сонця. На майбутній рік саджанці чорниці готові для висадки у відкритий грунт.
Заготівля лікарської сировини
Для лікарських потреб заготовляють стиглі ягоди чорниці, очищені від плодоніжок. Листя чорниці заготовляють під час цвітіння рослини.
Зібрані ягоди чорниці треба висушити при температурі +60°C до тих пір, поки вони не зморщаться, перестануть липнути один до одного і бруднити руки. Занадто висока температура псує ягоди, а при низькій температурі ягоди закиснуть і запліснявіють.
Ягоди висушені правильно, якщо запах слабкий, а смак кисло-солодкий, злегка терпкий.
Корисні властивості чорниці
Ягоди чорниці містять до 7% цукрів, до 1,5% органічних кислот (лимонної і яблучної), до 0,6% пектинових і дубильних речовини. Вітаміни: каротин — до 1,5 мг%, вітамін с — до 6 мг%, B1 — до 0,05 мг%, B2 — 0,04 мг%, P-активні сполуки (до 400-600 мг%) і нікотинова кислота.
Чорниця — джерело заліза і марганцю, за змістом марганцю чорниця займає перше місце серед ягід і фруктів. Листя чорниці містять вітамін С, дубильні речовини, глікозиди, ефірні олії.
У народній медицині чорниця застосовується як в’яжучий засіб при розладах шлунка і кишечника — кріпить кал при проносі і проносить при запорі.
Ягоди чорниці корисні при катарі шлунка і кишечника із зниженою кислотністю.
Вважається, що чорниця лікує хвороби очей, але лікує не сама по собі, а завдяки великій кількості вітамінів і мінералів, які благотворно впливають на зір, лікуючи астигматизм, далекозорість і короткозорість, знімають напругу з очного м’яза. Слід знати, що при регулярному вживанні свіжої чорниці ніяких інших лікарських препаратів та бадів на її основі не потрібно.
У чорниці немає протипоказань, крім непомірного вживання. При переїданні можливе отруєння гідрохіноном, речовиною, що містяться в чорниці.
Чорниця для шлунка і кишечника
При розладі шлунка, для приготування чорничного настою взяти 1 ст. ложку ягід чорниці залити 200 мл кип’ятку, укутати і настояти 2 години в теплому місці, процідити. Приймати настій по 1/3 склянки 4-5 разів у день.
Хронічний пронос лікують міцним відваром чорниці: 2 ст. ложки ягід чорниці залити 200 мл окропу і варити 20-25 хвилин на слабкому вогні. Відвар приготований за цим рецептом корисний при хворобах шлунково-кишкового тракту у дітей. Дубильні речовини, що містяться в міцному відварі чорниці, викликають згортання білка бактерій, загоюють виразки слизової оболонки кишечника.
Міцний відвар чорниці корисний при печії і гнильному бродінні в кишечнику. Відвар чорниці можна приготувати з плодами черемхи, додаючи до чорниці по 1 ст. ложці черемхи на кожну склянку окропу.
В якості в’яжучого засобу корисний відвар з трав’яного збору, що складається з:
- 2 частин. ягід чорниці,
- 1 частині квіток безсмертника,
- 1 ч. плодів кмину,
- 3 ч. листя шавлії,
- 1 ч. кореневища перстачу.
Відвар готують так: 1 ст. ложку подрібнених компонентів збору залийте 200 мл окропу, кип’ятіть 10 хвилин на слабкому вогні і процідіть. Відвар приймають по півсклянки 3 рази на день за 20 хвилин до їжі.
При гастриті зі зниженою кислотністю рекомендується настій з трав’яного збору, що складається з:
- 3 ч. листя чорниці,
- 4 ч. трави споришу,
- 4 ч. трави звіробою,
- · 2 ч. суцвіть деревію,
- · 2 ч. квіток безсмертника,
- · 1 ч. листя м’яти,
- · 1 ч. квіток ромашки.
Настій від гастриту готують з розрахунку 1 ст. ложка трав’яної суміші на 200 мл води. Залийте суміш холодною водою, дайте настоятися 10 хвилин, нагрійте до кипіння і кип’ятіть на слабкому вогні 7 хвилин, настоюйте 20 хвилин, а потім процідіть. Приймати настій 4-5 разів на день по 1 склянці за 30 хвилин до їжі.
Чорниця від каменів в нирках
При сечокам’яній хворобі вживають ягоди чорниці і суниці (разом або по черзі) тривалий час.
При каменях у нирках рекомендується настій з трав’яного збору, що складається з:
- 1 ч. листя чорниці,
- 1 ч. стручків квасолі,
- 1 ч. квіток терну,
- 1 ч. трави деревію,
- 2 ч. трави хвоща польового,
- 2 ч. трави звіробою.
Готують настій так: 1 ст. ложку заливають 200 мл холодної води, настоюють 8 годин, доводять до кипіння, настоюють 10 хвилин і проціджують. Приймають настій при нирковокам’яній хворобі по одній склянці 2 рази на день, пити повільно.
При хронічних хворобах нирок і сечовивідних шляхів рекомендується відвар, приготований з листя чорниці, стручків квасолі, трави деревію, трави звіробою, трави хвоща польового (у рівних частках): 1 ст. ложку збору настоюють в холодній воді годину, доводять до кипіння, кип’ятять 15 хвилин на слабкому вогні, проціджують. Приймати відвар по 1/4 склянки 4 рази на день.
Чорниця при цукровому діабеті
Листя чорниці — природні ліки при цукровому діабеті. При важкій формі цукрового діабету і зниженій кислотності шлункового соку рекомендується відвар листя чорниці: залийте 2 ст. ложки сухого листя чорниці 300 мл окропу, настоюйте в термосі 2 години, процідіть і охолодіть. Приймайте по півсклянці 3 рази на день за півгодини до їжі.
Рецепти з чорниці
Чай з листя чорниці готують так: 1 чайну ложку листя чорниці заливають склянкою окропу і настоюють 10 хвилин. Готовий чай п’ють 3 рази на день по 1 склянці, або застосовують зовнішньо.
Чай з плодів чорниці готують заливаючи 1,5 ст. ложки сухих ягід чорниці склянкою окропу, а потім кип’ятять на вогні 10 хвилин, охолоджують і проціджують. Чай рекомендується від проносу і для полоскання горла і порожнини рота.
Мазь з ягід чорниці готують, розтираючи свіжі плоди до консистенції мазі. Мазь накладають на опік, лишай, екзему, подагру та інші пошкодження і загортають марлевою пов’язкою. Марлеву пов’язку щодня замінюють новою.