Як правильно зробити обрізку винограду навесні

Виноград, як і багато інших культурних рослини, вперто не хоче рости так, як потрібно садівникам. Він прагне випускати довгі тонкі лози, які не принесуть хороший урожай. З еволюційної точки такий підхід виправданий – рослині потрібно відпустити якомога більше пагонів, щоб отримати доступ до сонця. Але, на жаль, це призводить до погіршення плодових якостей: поживні речовини йдуть на формування пагонів, а не на плоди. В результаті виноградинки виходять дрібними, кислими, порожньо – абсолютно неїстівними. Щоб коректувати поведінку рослини, садівник проводить обрізку – процедуру, яка дозволяє направити поживні речовини і сили рослини туди, куди потрібно людині – в плодоносні пагони.

Коли краще обрізати виноград

Виноград традиційно обрізають один раз на рік, навесні або восени. У південних широтах, відмінно пристосованих для виноградників (в Криму, на півдні Європи), обрізку можна проводити в будь-який час року, коли вам зручно. Там садівники зазвичай обрізають лози восени. А ось в більш холодних регіонах, де взимку температура опускається нижче нуля, осіння обрізка може нашкодити винограду: у нього не буде часу підготуватися до зимових морозів. У таких місцях обрізку винограду проводять тільки навесні.

Оптимальний час для весняної обрізки – рання весна, коли сніг зійшов, а середня добова температура встановилася в районі +5 градусів. У середній смузі цей час настає в кінці березня, на півночі і в Сибіру краще дочекатися квітня, а на півдні можна приступати до обрізання вже на початку березня або навіть в кінці лютого. Дуже важливо починати обрізку до початку сокоруху, до набрякання бруньок.

Інструменти

Для обрізки вам знадобляться:

  • добре заточений секатор,
  • садові пила (опціонально),
  • садовий вар.

Чим гостріше буде інструмент, тим менш травматичною буде обрізка. Ніколи не обрізайте рослина затупілась секатором – таке «пиляння» пагонів може спровокувати ослаблення рослини або навіть його загибель.

Садова пила знадобиться в тому випадку, якщо виноград вже старий, і у нього є багато товстих і жорстких гілок. Секатором їх не обрізати – тут і стане в нагоді пила.

Правильна обрізка винограду (неважливо, навесні або восени) завжди має на увазі обробку зрізу. Садовий вар необхідний, щоб захистити зрізи від інфекцій і відмирання.

Правила обрізки

Перш ніж приступати до роботи, познайомтеся з основними правилами обрізки винограду:

  1. Завжди в першу чергу видаляйте всі хворі гілки.
  2. Виконуйте зріз під прямим кутом. Так він швидше заживе.
  3. Видаляйте тонкі пагони (товщиною до 6 мм в діаметрі). Пагони середньої товщини (6-20 мм діаметром) будуть плодоносити – залишайте їх. Але завжди видаляйте пагони товщиною більше 2 см в діаметрі. Садівники називають такі гілки «жируючими», на них вже нічого не виросте.

Як обрізати виноград: схеми

Схема обрізки винограду залежить від типу його формування. Деякі сорти формують штамб – основний стовбур, який яскраво виділяється на тлі інших пагонів. Інші ж відносяться до бесштамбовиє, зовні вони схожі на чагарники. Розглянемо, як правильно підрізати виноград навесні, на схемах обрізки. Ми наведемо детальну інструкцію по обрізці на перші роки життя винограду.

Обрізка штамбового винограду

Штамбові сорти обрізають відразу після посадки. У перший рік винограду видаляють всі пагони, залишивши лише дві нирки на стовбурі. В результаті до осені він дасть два довгих втечі.

На другий рік потрібно вибрати втечу, який буде грати роль головного стовбура: визначте, який з двох пагонів, випущених в минулому році, сильніше і здоровіше. Ображати його до потрібної висоти (50-90 см, а взагалі висота штамба залежить від ваших естетичних уподобань і облаштування виноградника). Другий втечу можна залишити, але укоротите його так, щоб залишилося тільки дві-три бруньки.

На третій рік зі стовбура видаляють всі пагони, крім двох верхніх. Їх, в свою чергу, обрізають до двох нирок і кріплять на шпалері, розводячи в різні боки. У підсумку за літо виноград подарує вам ще чотири втечі.

Навесні четвертого року садівник може сформувати потужні стрілки плодоношення. Для цього два нижніх втечі (з чотирьох минулорічних) обрізають до 2 нирок, а два верхніх – до 5-15 (орієнтуйтеся на товщину і здоров’я гілок). Верхні пагони і будуть стрілками плодоношення.

Обрізка винограду без штамба

Схема обрізки бесштамбовиє винограду трохи складніше, просто тому що у нього більше пагонів, і обрізка навесні забирає більше часу. Зате процес формування займе не 4, а всього 3 роки.

Отже, відразу після посадки у саджанця видаляють 80-90% довжини всіх пагонів, залишаючи на кожному по 2 нирки. Ці пагони, що ростуть прямо із землі, ми будемо називати «рукавами».

На другий рік потрібно вибрати 3-4 найбільш потужних торішніх втечі, інші видалити. Вибрані пагони потрібно вкоротити до 2 нирок.

До весни третього року потрібно оглянути виноград і вибрати по 2 найпотужніші гілки на кожному рукаві. Нижній втечу рукава обрізають до 2 нирок; це буде сучок заміщення. Верхній втечу обрізають до 10-15 нирок – це буде плодова стрілка.

Як бачите, у формуванні винограду немає нічого складного. Намагайтеся використовувати якісні інструменти, добре заточений секатор і не забувайте обробляти зріз садовим варом. Хороша обрізка винограду навесні дасть свої плоди – в буквальному сенсі.

Коментарі (0)
Добавити коментар