Як сушити м’яту: поради з висушування і зберігання м’яти

М’ята – ароматне і дуже корисна рослина, насичене ефірними маслами, мінералами, мікроелементами і вітамінами. М’ята володіє заспокійливим, антисептичну і протизапальну дію. М’ятні чаї просто незамінні при застудах, хворобах дихальної системи або серця. Особливо цінна самостійно зібрана і висушена м’ята, так можна точно бути впевненим, що вона зберегла всі можливі корисні властивості.

У м’яти є протипоказання, тому людям з такими захворюваннями варто бути акуратніше при її вживанні:

  • низький тиск;
  • алергія;
  • хвороби печінки;
  • низька кислотність шлунка.

Також від м’ятних чаїв краще утриматися вагітним жінкам і годуючим мамам.

Як правильно збирати м’яту

  1. Точний час збору м’яти залежить від регіону її зростання. Термін може варіюватися з кінця червня по початок серпня, але в середньому орієнтуйтеся на кінець липня. Найкращий час доби для збору м’яти – ранній ранок або вечір, на спеці листочки можуть пожухнуть. Також небажано збирати м’яту відразу після дощу, в такому випадку при просушування вона придбає неприємний коричневий відтінок.
  2. Якщо ви збираєтеся сушити м’яту природним способом, то обрізайте її зі стеблинками секатором, залишаючи мінімум третину стебла, щоб він міг рости далі. Для інших способів акуратно обривайте листочки вручну.
  3. М’ята дуже швидко вбирає забруднення з повітря, тому збирати її найкраще зі своєї ділянки або в крайньому випадку в місці, віддаленому від доріг, звалищ або заводів.
  4. Для збору не підходять молоде листя, вони занадто сильно всихають. Намагайтеся вибирати дорослі листочки насиченого зеленого кольору без гнилі, жовтизни і плям.

Як сушити м’яту

Перед будь-сушінням м’яту потрібно перебрати, оглянути, ретельно видалити бур’яни і бруд, промити під холодною проточною водою і промокнути паперовим рушником. Будинки найзручніше сушити м’яту двома способами:

  • Природний. М’ята збирається в пучки і підвішується листочками вниз в темному сухому місці з температурою повітря 20-30 ºC на 2-3 тижні. У квартирі таким сховищем може послужити шафа, комора або засклений балкон (але в такому випадку треба прикрити м’яту від сонячних променів).
  • У духовій шафі. Духовку потрібно розігріти до 60-80ºC, не вище, і викласти м’яту рівним шаром на деко, попередньо застеливши його пергаментним папером. Залиште листочки в духовці з відкритими дверцятами хвилин на 5.

Як правильно зберігати м’яту

Висушену м’яту потрібно зберігати в герметичній скляній або пластиковій тарі в темному місці з низькою вологістю. Під час фасування м’яти по контейнерах намагайтеся не пошкоджувати листочки і зберігати їх в цілому вигляді, так м’ята краще збереже свої смакові властивості. Якщо ви віддаєте перевагу для заварювання чаю подрібнені листочки, то краще кришити їх безпосередньо перед використанням.

Засушена м’ята може зберігатися протягом року. Потім з неї починають зникати ефірні масла, і вона втрачає свої корисні якості і унікальний смак з ароматом.

Коментарі (0)
Добавити коментар