Заготівля листя салату на зиму дозволяє значно заощадити час при готуванні різних страв. Розглянемо кілька рецептів, які будуть корисні будь-якій господині.
Зміст (содержание)
Як підготувати листя салату
Щоб салат надовго зберіг свої властивості і завжди був смачним і якісним, слід підібрати дуже якісний продукт. При вирощуванні культури на власній грядці рекомендується збирати урожай в ранковий час і при сухій погоді. Зайва волога спровокує швидку псування зеленої маси.
Рослина витягують разом з кореневищем і вертикально укладають в підготовлені ящики. Вони повинні добре вентилюватися. Варто пам’ятати, що структура у салату дуже ніжна, тому його не можна довго перевозити. Він може зіпсуватися буквально за кілька годин.
При покупці зелені на ринку слід звертати увагу на салат з корінням. Буде непогано, якщо там залишаться грудки землі. Бажано, щоб листя було соковитими і пружними, не повинно бути пошкоджень і слідів Протухло. Перед заготівлею слід взяти пробу: якщо смак віддає гіркотою, то заготовка вийде неякісною.
На деякий час можна залишити продукт в холодильнику. Для цього достатньо знати кілька хитрощів:
- Щоб листя салату перед заготівлею на зиму залишалися в свіжому вигляді протягом пару діб, досить помістити їх в відсік для овочів, обернувши вологою тканиною.
- Зелень буде в нормальному стані близько тижня, якщо загорнути її в паперову серветку. Для кращого зберігання слід помістити всередину згортка срібний предмет. Покласти продукт в овочевий відсік.
- Якщо необхідно підтримувати салат в свіжому стані протягом 2 тижнів, то його краще всього укласти в скляні або пластикові герметичні контейнери. Дно ємності встелити паперовою серветкою, закрити зелень папером, добре закривши ємність кришкою.
Перед тим, як зберегти листя салату на зиму, слід ретельно їх підготувати:
- Помістити салат в підходящий посуд, перед цим видаливши коріння.
- Поділити розетку на окремі листки і добре промити їх холодною водою.
- Зелень помістити в друшляк, це дозволить позбутися від зайвої рідини.
- Застелити стіл рушником, помістити туди салат і почекати, поки він повністю висохне.
Як заморозити салат на зиму
Варто з’ясувати, як заморозити листя салату на зиму. Для цього беруть тільки найсвіжіше і якісну сировину. Не варто заготовлювати зіпсовані і деформовані листя. Порядок дій наступний:
- Зрізати непотрібні коріння і ретельно промити листя.
- Потрясти зеленню, щоб видалити зайву рідину. Викласти салат рівним шаром і промокнути серветками. Вологи має бути якомога менше.
- Як випливає висушити листя, щоб вони не зів’яли.
- Взяти контейнери з кришками, лотки, зіп-пакети. Можна використовувати навіть харчову плівку.
- Сформувати порції, які будуть зручні для одного разу. Не можна заморожувати салат вдруге.
- Помістити зелень в пакет або контейнер. Важливо, щоб вона не контактувала з повітрям.
- Покласти листя в морозилку. Бажано підтримувати температуру на рівні -18 градусів або більше.
- Термін придатності салату в такій упаковці становить рік. Але варто пам’ятати, що якщо зберігати продукт занадто довго, з нього піде корисні елементи.
Є ще один варіант того, як можна заморожувати листя салату на зиму. Для цього використовується масляна заливка.
- Вимити листя і як слід струсити їх. Порвати руками.
- При бажанні довести зелень до стану пасти блендером. Це дозволить отримати однорідну масу.
- Ретельно розтопити вершкове масло. Воно не повинно кипіти або пригорати.
- Викласти отриману масу і викласти в ємності для льоду. Залити олією так, щоб воно не досягало краю форми. До речі, можна використовувати і рослинні масла.
- Злегка заморозити форми для льоду, а як тільки заготовка застигне, викласти кубики в пакет.
- Надіслати заготовку в морозильну камеру. Продукт підійде для заправки різних страв. Термін придатності – півроку.
Замороження листя салату на зиму може відбуватися і дуже простим способом. Це дозволить їх зберегти в такому вигляді, наче вони щойно що були прибрані з грядки. Салат треба вимити і ретельно висушити. Потім його загортають в аркуш фольги і кладуть в морозилку.
Існує також варіант заготовки бланшованих листя салату:
- Вимити листя салату і нарубати смужками помірної товщини. Викласти їх в друшляк і пробланшировать в киплячій воді близько пари хвилин.
- Помістити друшляк в холодну воду, гарненько остудити і потримати в друшляку. Так стече вся вода.
- Розкласти готовий продукт по контейнерах. Міцно їх закрити і прибрати в морозильну камеру.
Крім того, деякі господині заморожують варене листя салату. Це не складно:
- Помити листя салату, нарізати стрічками і відправити в підсолену воду. Потомити 10 хвилин.
- Відкинути зелень на друшляк, зцідити зайву воду, а потім розкласти продукт по контейнерах і поставити в морозильну камеру. За необхідності салат гріють в мікрохвильових печах і використовують як гарнір.
Як замаринувати листя салату на зиму
Мариновані листя салату на зиму теж можуть стати зручною заготівлею. Залежно від використаних компонентів смак продукту буде різним.
рецепт 1
Інгредієнти:
- салат – 1 штука;
- кріп – 1 штука;
- часник – 1 головка;
- оцет 5% – 200 мілілітрів;
- гаряча вода – 1,5 літра;
- сіль – 1,5 столових ложки;
- цукор – 2 столові ложки.
приготування:
- Вимити зелень. Салат нарубати смугами помірної ширини. Крупно нарубати кріп. Часник очистити і порізати кружальцями.
- Викласти продукти в банку, перемішуючи один з одним.
- Приготувати маринад, для якого треба перемішати гарячу воду, сіль і цукор. Ввести оцет. Залити заготовку приготовленим маринадом, закатати і почекати остигання.
- Зберігати заготовку в холодному місці.
рецепт 2
Розглянемо ще один рецепт маринування листя салату на зиму. Для нього використовується лимонна кислота.
Інгредієнти:
- салат – 2 пучка;
- кріп – 1 пучок;
- селера з листям – 5 паличок;
- часник – 5 зубчиків;
- вода – 1 літр (окріп);
- сіль – 1 столова ложка;
- цукор – 2 столові ложки;
- лимонна кислота – 1 чайна ложка.
приготування:
- Взяти широку посудину і покласти туди часник і нарізану селеру (стебла). По одному помістити в ємність листя салату.
- Прикрити заготовку листям селери і кропом.
- Закип’ятити воду і відправити туди цукор, сіль і лимонну кислоту. Почекати, поки сипучі компоненти розчиняться.
- Залити заготовку маринадом, прикрити тарілкою і поставити зверху вантаж.
- Через кілька годин після охолодження помістити листя в банки, влити туди маринад і прибрати в холодне місце, попередньо загорнувши. Крім того, можна спочатку проводити маринування в бочці.
рецепт 3
Якщо хочеться спробувати щось незвичайне, то рекомендується зробити мариновані листя салату з винним оцтом. Вийде гостра заготовка, якій можна доповнити будь-яку страву.
Інгредієнти:
- листя липи – 100 штук;
- кріп – 1 пучок;
- часник – 5 зубчиків;
- лавровий лист – 2 штуки;
- чорний мелений і червоний перець горошком;
- сам салат;
- вода – 1 літр;
- винний оцет 6% – 200 мілілітрів;
- морська сіль – 1,5 столових ложки;
- цукор – 1,5 столових ложки.
приготування:
- Видалити у пучка салату все зайве, вимити й обсушити. Аналогічним чином вчинити з листям липи. Кріп теж промити.
- Перемішати всю зелень і нарубати смугами. Надіслати в підходящий посуд.
- Ввести до зелені нарізаний дрібно часник, всі перераховані спеції.
- Щоб зробити маринад, треба перемішати воду, сіль, цукор і оцет.
- Заготівлю залити маринадом, прикрити тарілкою і поставити вантаж.
- Почекати, поки продукт охолоне, дати йому постояти після цього приблизно годину, а потім викласти в стерильні тари. Прикрити кришками з поліетилену і поставити в льох.
Особливості сушіння салату
Сушка листя салату на зиму теж не представляє складнощів. Для цього використовують спеціальне обладнання або просто кладуть під марлю на свіже повітря. Варто взяти молоді зелене листя і висушити їх. Зберігати готовий продукт рекомендується в скляному посуді, при цьому вона повинна добре закриватися.
Рекомендації по засушування такі:
- Зібрати молодий салат і відібрати тільки якісні листя.
- Промити сировину прохолодною водою і відкинути на друшляк.
- Викласти на горизонтальній поверхні рушники з паперового або лляної матеріалу.
- Розподілити по рушникам листя. Вони повинні ретельно висохнути, можна кожен лист додатково промокнути.
Заготовити салат можна двома способами:
- Покласти в електросушарку на кілька днів.
- Розкласти листя на рівній поверхні і прикрити зверху марлею, щоб їх не з’їли комахи. Сушити в напівтемному холодному місці, оберігаючи від прямих променів сонця. Суху зелень покласти в посуд, яка буде щільно закриватися.
висновок
Тепер ми розібралися, як можна заготовити листя салату на зиму – замаринувати, висушити або заморозити. Будь-яка господиня зможе вибрати відповідний для себе варіант. Всі рецепти дуже прості і доступні.