Як зберегти листя салату на зиму в домашніх умовах

Заготівля листя салату на зиму дозволяє значно заощадити час при готуванні різних страв. Розглянемо кілька рецептів, які будуть корисні будь-якій господині.

Як підготувати листя салату

Щоб салат надовго зберіг свої властивості і завжди був смачним і якісним, слід підібрати дуже якісний продукт. При вирощуванні культури на власній грядці рекомендується збирати урожай в ранковий час і при сухій погоді. Зайва волога спровокує швидку псування зеленої маси.

Рослина витягують разом з кореневищем і вертикально укладають в підготовлені ящики. Вони повинні добре вентилюватися. Варто пам’ятати, що структура у салату дуже ніжна, тому його не можна довго перевозити. Він може зіпсуватися буквально за кілька годин.

При покупці зелені на ринку слід звертати увагу на салат з корінням. Буде непогано, якщо там залишаться грудки землі. Бажано, щоб листя було соковитими і пружними, не повинно бути пошкоджень і слідів Протухло. Перед заготівлею слід взяти пробу: якщо смак віддає гіркотою, то заготовка вийде неякісною.

На деякий час можна залишити продукт в холодильнику. Для цього достатньо знати кілька хитрощів:

  1. Щоб листя салату перед заготівлею на зиму залишалися в свіжому вигляді протягом пару діб, досить помістити їх в відсік для овочів, обернувши вологою тканиною.
  2. Зелень буде в нормальному стані близько тижня, якщо загорнути її в паперову серветку. Для кращого зберігання слід помістити всередину згортка срібний предмет. Покласти продукт в овочевий відсік.
  3. Якщо необхідно підтримувати салат в свіжому стані протягом 2 тижнів, то його краще всього укласти в скляні або пластикові герметичні контейнери. Дно ємності встелити паперовою серветкою, закрити зелень папером, добре закривши ємність кришкою.

Перед тим, як зберегти листя салату на зиму, слід ретельно їх підготувати:

  1. Помістити салат в підходящий посуд, перед цим видаливши коріння.
  2. Поділити розетку на окремі листки і добре промити їх холодною водою.
  3. Зелень помістити в друшляк, це дозволить позбутися від зайвої рідини.
  4. Застелити стіл рушником, помістити туди салат і почекати, поки він повністю висохне.

Як заморозити салат на зиму

Варто з’ясувати, як заморозити листя салату на зиму. Для цього беруть тільки найсвіжіше і якісну сировину. Не варто заготовлювати зіпсовані і деформовані листя. Порядок дій наступний:

  1. Зрізати непотрібні коріння і ретельно промити листя.
  2. Потрясти зеленню, щоб видалити зайву рідину. Викласти салат рівним шаром і промокнути серветками. Вологи має бути якомога менше.
  3. Як випливає висушити листя, щоб вони не зів’яли.
  4. Взяти контейнери з кришками, лотки, зіп-пакети. Можна використовувати навіть харчову плівку.
  5. Сформувати порції, які будуть зручні для одного разу. Не можна заморожувати салат вдруге.
  6. Помістити зелень в пакет або контейнер. Важливо, щоб вона не контактувала з повітрям.
  7. Покласти листя в морозилку. Бажано підтримувати температуру на рівні -18 градусів або більше.
  8. Термін придатності салату в такій упаковці становить рік. Але варто пам’ятати, що якщо зберігати продукт занадто довго, з нього піде корисні елементи.

Є ще один варіант того, як можна заморожувати листя салату на зиму. Для цього використовується масляна заливка.

  1. Вимити листя і як слід струсити їх. Порвати руками.
  2. При бажанні довести зелень до стану пасти блендером. Це дозволить отримати однорідну масу.
  3. Ретельно розтопити вершкове масло. Воно не повинно кипіти або пригорати.
  4. Викласти отриману масу і викласти в ємності для льоду. Залити олією так, щоб воно не досягало краю форми. До речі, можна використовувати і рослинні масла.
  5. Злегка заморозити форми для льоду, а як тільки заготовка застигне, викласти кубики в пакет.
  6. Надіслати заготовку в морозильну камеру. Продукт підійде для заправки різних страв. Термін придатності – півроку.

Замороження листя салату на зиму може відбуватися і дуже простим способом. Це дозволить їх зберегти в такому вигляді, наче вони щойно що були прибрані з грядки. Салат треба вимити і ретельно висушити. Потім його загортають в аркуш фольги і кладуть в морозилку.

Існує також варіант заготовки бланшованих листя салату:

  1. Вимити листя салату і нарубати смужками помірної товщини. Викласти їх в друшляк і пробланшировать в киплячій воді близько пари хвилин.
  2. Помістити друшляк в холодну воду, гарненько остудити і потримати в друшляку. Так стече вся вода.
  3. Розкласти готовий продукт по контейнерах. Міцно їх закрити і прибрати в морозильну камеру.

Крім того, деякі господині заморожують варене листя салату. Це не складно:

  1. Помити листя салату, нарізати стрічками і відправити в підсолену воду. Потомити 10 хвилин.
  2. Відкинути зелень на друшляк, зцідити зайву воду, а потім розкласти продукт по контейнерах і поставити в морозильну камеру. За необхідності салат гріють в мікрохвильових печах і використовують як гарнір.

Як замаринувати листя салату на зиму

Мариновані листя салату на зиму теж можуть стати зручною заготівлею. Залежно від використаних компонентів смак продукту буде різним.

рецепт 1

Інгредієнти:

  • салат – 1 штука;
  • кріп – 1 штука;
  • часник – 1 головка;
  • оцет 5% – 200 мілілітрів;
  • гаряча вода – 1,5 літра;
  • сіль – 1,5 столових ложки;
  • цукор – 2 столові ложки.

приготування:

  1. Вимити зелень. Салат нарубати смугами помірної ширини. Крупно нарубати кріп. Часник очистити і порізати кружальцями.
  2. Викласти продукти в банку, перемішуючи один з одним.
  3. Приготувати маринад, для якого треба перемішати гарячу воду, сіль і цукор. Ввести оцет. Залити заготовку приготовленим маринадом, закатати і почекати остигання.
  4. Зберігати заготовку в холодному місці.

рецепт 2

Розглянемо ще один рецепт маринування листя салату на зиму. Для нього використовується лимонна кислота.

Інгредієнти:

  • салат – 2 пучка;
  • кріп – 1 пучок;
  • селера з листям – 5 паличок;
  • часник – 5 зубчиків;
  • вода – 1 літр (окріп);
  • сіль – 1 столова ложка;
  • цукор – 2 столові ложки;
  • лимонна кислота – 1 чайна ложка.

приготування:

  1. Взяти широку посудину і покласти туди часник і нарізану селеру (стебла). По одному помістити в ємність листя салату.
  2. Прикрити заготовку листям селери і кропом.
  3. Закип’ятити воду і відправити туди цукор, сіль і лимонну кислоту. Почекати, поки сипучі компоненти розчиняться.
  4. Залити заготовку маринадом, прикрити тарілкою і поставити зверху вантаж.
  5. Через кілька годин після охолодження помістити листя в банки, влити туди маринад і прибрати в холодне місце, попередньо загорнувши. Крім того, можна спочатку проводити маринування в бочці.

рецепт 3

Якщо хочеться спробувати щось незвичайне, то рекомендується зробити мариновані листя салату з винним оцтом. Вийде гостра заготовка, якій можна доповнити будь-яку страву.

Інгредієнти:

  • листя липи – 100 штук;
  • кріп – 1 пучок;
  • часник – 5 зубчиків;
  • лавровий лист – 2 штуки;
  • чорний мелений і червоний перець горошком;
  • сам салат;
  • вода – 1 літр;
  • винний оцет 6% – 200 мілілітрів;
  • морська сіль – 1,5 столових ложки;
  • цукор – 1,5 столових ложки.

приготування:

  1. Видалити у пучка салату все зайве, вимити й обсушити. Аналогічним чином вчинити з листям липи. Кріп теж промити.
  2. Перемішати всю зелень і нарубати смугами. Надіслати в підходящий посуд.
  3. Ввести до зелені нарізаний дрібно часник, всі перераховані спеції.
  4. Щоб зробити маринад, треба перемішати воду, сіль, цукор і оцет.
  5. Заготівлю залити маринадом, прикрити тарілкою і поставити вантаж.
  6. Почекати, поки продукт охолоне, дати йому постояти після цього приблизно годину, а потім викласти в стерильні тари. Прикрити кришками з поліетилену і поставити в льох.

Особливості сушіння салату

Сушка листя салату на зиму теж не представляє складнощів. Для цього використовують спеціальне обладнання або просто кладуть під марлю на свіже повітря. Варто взяти молоді зелене листя і висушити їх. Зберігати готовий продукт рекомендується в скляному посуді, при цьому вона повинна добре закриватися.

Рекомендації по засушування такі:

  1. Зібрати молодий салат і відібрати тільки якісні листя.
  2. Промити сировину прохолодною водою і відкинути на друшляк.
  3. Викласти на горизонтальній поверхні рушники з паперового або лляної матеріалу.
  4. Розподілити по рушникам листя. Вони повинні ретельно висохнути, можна кожен лист додатково промокнути.

Заготовити салат можна двома способами:

  1. Покласти в електросушарку на кілька днів.
  2. Розкласти листя на рівній поверхні і прикрити зверху марлею, щоб їх не з’їли комахи. Сушити в напівтемному холодному місці, оберігаючи від прямих променів сонця. Суху зелень покласти в посуд, яка буде щільно закриватися.

висновок

Тепер ми розібралися, як можна заготовити листя салату на зиму – замаринувати, висушити або заморозити. Будь-яка господиня зможе вибрати відповідний для себе варіант. Всі рецепти дуже прості і доступні.

Коментарі (0)
Добавити коментар