Питання про те, як зберегти смородину свіжої на зиму, дуже актуальне. Хочеться і в холодну пору роки насолодитися цією смачною ягодою. Розглянемо кращі варіанти заготовки, доступні будь-якій господині.
Зміст (содержание)
Чорна смородина без варіння
Один з найпростіших способів того, як зберегти смородину на зиму – без варіння. Відсутність термічної обробки дозволить зберегти всі корисні речовини в ягодах.
Інгредієнти:
- смородина – 1 кілограм;
- цукор – 1-2 кілограми.
приготування:
- Ретельно промити ягоди, потім відкинути на друшляк, щоб стекла вода. Дати смородині обсохнути.
- Перебрати смородину, видаливши всі зіпсовані ягоди, листя і так далі.
- Надіслати ягоди в блендер і присипати цукром. Його кількість залежить від температури зберігання. Якщо вона не буде перевищувати 0 градусів, то співвідношення можна брати 1 до 1. А якщо заготовка буде стояти в кімнаті, то цукру краще взяти в пропорції 1 до 2.
- Збити заготовку в блендері протягом декількох хвилин. Повинна вийти однорідна суміш. Також можна використовувати м’ясорубку або ступку.
- Вилити отриману масу в підходящий посуд і залишити в кімнаті на кілька годин. Помішувати продукт раз на годину, щоб цукор повністю розчинився.
- Як тільки сипучий компонент розчиниться, викласти заготовку в підготовлені банки, наповнюючи до горлечка.
- Покласти в кожну ємність кілька столових ложок цукру. Сформований шар повинен закривати поверхню отриманої маси.
- Прикрити банки кришками і прибрати на зберігання в холодильник або темне приміщення.
Чорна смородина у власному соку
Як зберегти смородину на зиму у власному соку? Це не так вже й складно. Використовувати ягоди можна буде для доповнення морозива та інших десертів.
Інгредієнти:
- Чорна смородина;
- цукор – 1,2 склянки.
приготування:
- Ретельно відібрати ягоди, видаляючи великі гілки і листя. Відправити їх в тазик або іншу глибокий посуд і залити водою.
- Видалити сплив сміття і знову залити ягоди водою.
- Викласти смородину в стерильні банки, уклавши як можна щільніше прямо до країв.
- Кожен шар смородини присипати цукром. Можна додавати різні спеції на свій розсуд.
- Простерилізувати банки в каструлі. На це знадобиться 15 хвилин. Закатати відразу після закінчення процесу.
- Перевернути, укутати і прибрати в темне місце.
Компот з чорної смородини на зиму
Корисно знати і те, як зберегти смородину в компоті для зимового зберігання. Зберігати напій можна при кімнатній температурі.
Інгредієнти:
- чорна смородина – 4 склянки;
- цукор – 2 склянки;
- вода – 2,8 літра.
приготування:
- Перебрати ягоди і видалити все зайве. Ретельно промити і почекати, поки стече вода.
- Висипати смородину в підготовлені банки. Залити її окропом.
- Прикрити ємність кришкою і почекати 10 хвилин.
- Злити отриманий настій з банки в каструлю. Найкраще для цього використовувати спеціальну кришку з дірками. Ягоди повинні залишитися в банку.
- Покласти в настойку цукор і знову все закип’ятити. Приготованим сиропом залити ягоди, закатати банки. Перевернути їх, укутати теплою тканиною і залишити на 12 годин.
Зимова заготівля з червоної смородини
Цей рецепт розповідає, як зберегти червону смородину. У цих ягодах багато вітаміну А, тому будь-які заготовки з неї будуть дуже корисними. Такий сироп сподобається всім, хто любить солодощі.
Інгредієнти:
- червона смородина – 650 грам;
- цукор – 400 грам;
- вода – 200 грам.
приготування:
- Вимити смородину і видалити гілки. Ретельно розім’яти ягоди товкачиком.
- Перетерти ягоди крізь сито, щоб отримати сік.
- Ягідну масу, що залишилася після обробки, залити водою і почекати, поки вона закипить. Томити протягом 5 хвилин.
- Приготований відвар процідити через сито. Кинути туди цукор і готувати на невеликому вогні 10 хвилин.
- Додати в сироп вичавлений з ягід сік. Знову закип’ятити і прибрати з плити.
- Залити сироп у банки і закатати. Перевернути, тепло укутати і почекати, поки заготівля охолоне.
Желе з червоної смородини
Відмінний варіант того, як зберегти смородину з цукром. Желе – прекрасний десерт, який сподобається навіть прискіпливим гурманам, якщо зробити його в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- смородина – 500 грам;
- цукор – 160 грам.
приготування:
- Вимити смородину і відправити сушитися на рушник. Видалити все зайве.
- Ретельно пом’яти ягоди. Треба, щоб кожна з них розім’ялась. Віджати сік за допомогою сита.
- Змішати сік з цукром. Перемішувати заготовку до моменту розчинення сипучого компонента.
- Підготувати невеликі банки і вилити туди смородиновий масу. Прикрити пергаментним папером і зав’язати товстими нитками.
- Перші пару днів тримати заготовку в холодному місці, а потім можна залишити в кімнаті.
Протерта з цукром червона смородина
Це один з найпростіших способів заготовки смородини, завдяки якому вона зберігає всі свої вітаміни. Ніяких складних маніпуляцій не знадобиться.
Інгредієнти:
- червона смородина – 1 кілограм;
- цукор – 2 кілограми.
приготування:
- Ретельно промити смородину і кілька разів промити. Висипати на сито тонким шаром, чекаючи, поки ягоди висохнуть.
- Присипати смородину половиною норми цукру.
- Перетерти ягоди з цукром товкачем або товкачем. Поступово ввести ще чверть від зазначеної кількості цукру.
- Викласти смородиновий масу в стерильні банки. Зверху сформувати цукрову пробку. Прикрити підготовленими кришками.
- Зберігати продукт в прохолодному місці.
Варення з білої смородини
Є простий варіант того, як зберегти білу смородину в хорошому вигляді на зиму. З неї можна зробити смачне варення, яке не уявляє ніяких складнощів в готуванні.
Інгредієнти:
- смородина – 1 кілограм;
- цукор – 1 кілограм.
приготування:
- Перебрати і вимити ягоди, видаляючи погані екземпляри. Видалити всі листи й гілки.
- Помістити смородину в глибоку ємність, перемежовуючи цукром. Трохи змішати і поставити на пару годин в темне місце.
- Як тільки смородина дасть сік, можна буде займатися подальшою приготуванням.
- Надіслати ягоди разом з соком в каструлю. Поставити в плиту, зробивши сильний вогонь.
- Довести заготовку до бурління, не забуваючи видаляти пінку.
- Зменшити силу вогню і уварити продукт. Це потрібно робити на помірному вогні протягом 20 хвилин. Масу слід постійно помішувати, щоб вона не згоріла.
- Розкласти варення по стерильним банкам і закрити кришками. Тепло укутати і дати заготівлі охолонути, а потім прибрати на зберігання.
Конфітюр з ягід
Як зберегти смородину на зиму з іншими ягодами? Досить зробити з неї конфітюр. Продукти можна додавати на свій смак, вибираючи ті, що більше подобаються.
Інгредієнти:
- черешня – 100 грам;
- червона смородина – 100 грам;
- біла смородина – 100 грам;
- агрус – 100 грам;
- полуниця – 100 грам;
- цукор – 1 склянка;
- лимонний сік – 1 чайна ложка.
приготування:
- Ретельно вимити всі ягоди в воді, видалити у них гілочки і інші непотрібні частини. Висипати в підходящу для заготовки посуд.
- Додати в продукт цукор і сік лимона. Надіслати посуд на плиту і закип’ятити вміст. Повинен виділитися сік. Потомити 15 хвилин і відключити плиту.
- Почекати, поки заготівля не охолоне. Знадобиться 25 хвилин. Потім знову її нагріти, потім на плиті протягом 5 хвилин. Знову остудити і зігріти. Довести до бажаної густоти, повторюючи цю процедуру.
- Викласти конфітюр в підготовлені банки і закатати. Як тільки продукт охолоне, прибрати його на зберігання.
Джем з двох видів смородини
З’ясуємо, як зберегти чорну смородину разом з червоною. Джем вийде дуже смачним і корисним, а рецепт не представляє ніяких складнощів.
Інгредієнти:
- смородина чорна і червона – 1 кілограм;
- цукор – 1 кілограм;
- вода – 500 мілілітрів.
приготування:
- Промити ягоди і видалити все зайве.
- Зробити сироп. Для нього треба розчинити у воді стакан цукру.
- Помістити смородину в сироп. Почекати, поки заготівля скипить, після чого потомить її на невеликому вогні. На це знадобиться близько години.
- Покласти решту цукру і готувати джем на невеликому вогні ще годину.
- Викласти готовий продукт в стерильні банки і закатати.
Листя смородини на зиму
Деяким дачникам важливо знати, як зберегти листя смородини. Їх надалі можна використовувати для чаю або додавати в різні закачування. Можна, наприклад, заморозити їх. Порядок дій наступний:
- Листя бажано не мити, так як саме суха зелень зберігається найкраще.
- Нарвати листя на шматочки або порізати ножем.
- Розподілити заготовку порціями. Так їх буде зручно витягувати.
- Викласти листя в пакети, плівку або контейнери. Найголовніша умова – відсутність повітря.
- Зав’язати пакет або закрити кришку. Надіслати заготовку в морозилку – в той відсік, куди складають фрукти, овочі і трави. Бажано встановити температуру на рівень приблизно -20.
Крім того, можна зберегти листя за допомогою сушіння. Бажано, щоб на ділянці був свій кущ, щоб з нього зірвати свіжий матеріал.
- Зрізати з верхівки куща гілку з 2-3 парами листя. Маніпуляції проводять виключно в суху погоду.
- Підготовлені гілки зв’язати в невеликі пучки. В одному повинно бути близько 5 гілок.
- Повісити пучки в теплому приміщенні з хорошим провітрюванням. На сонце не залишати ні в якому разі.
- Залишити заготовку на тиждень. Це дозволить листю досить висохнути. Готовий лист повинен добре ламатися.
- Сухе листя зберігають в цілому або несправному стані. Бажано взяти скляну ємність з кришкою, яка щільно закривається. Банку при цьому повинна бути абсолютно сухою.
- Зберігати листя в темному місці – наприклад, в кухонній шафі.
Знаючи, як зберегти смородину без цукру або з ним, будь-яка господиня зможе порадувати себе і домочадців смачними заготовками. Рецепти дуже прості і доступні, не вимагають складних продуктів.