Як зберегти смородину свіжої на зиму

Питання про те, як зберегти смородину свіжої на зиму, дуже актуальне. Хочеться і в холодну пору роки насолодитися цією смачною ягодою. Розглянемо кращі варіанти заготовки, доступні будь-якій господині.

Чорна смородина без варіння

Один з найпростіших способів того, як зберегти смородину на зиму – без варіння. Відсутність термічної обробки дозволить зберегти всі корисні речовини в ягодах.

Інгредієнти:

  • смородина – 1 кілограм;
  • цукор – 1-2 кілограми.

приготування:

  1. Ретельно промити ягоди, потім відкинути на друшляк, щоб стекла вода. Дати смородині обсохнути.
  2. Перебрати смородину, видаливши всі зіпсовані ягоди, листя і так далі.
  3. Надіслати ягоди в блендер і присипати цукром. Його кількість залежить від температури зберігання. Якщо вона не буде перевищувати 0 градусів, то співвідношення можна брати 1 до 1. А якщо заготовка буде стояти в кімнаті, то цукру краще взяти в пропорції 1 до 2.
  4. Збити заготовку в блендері протягом декількох хвилин. Повинна вийти однорідна суміш. Також можна використовувати м’ясорубку або ступку.
  5. Вилити отриману масу в підходящий посуд і залишити в кімнаті на кілька годин. Помішувати продукт раз на годину, щоб цукор повністю розчинився.
  6. Як тільки сипучий компонент розчиниться, викласти заготовку в підготовлені банки, наповнюючи до горлечка.
  7. Покласти в кожну ємність кілька столових ложок цукру. Сформований шар повинен закривати поверхню отриманої маси.
  8. Прикрити банки кришками і прибрати на зберігання в холодильник або темне приміщення.

Чорна смородина у власному соку

Як зберегти смородину на зиму у власному соку? Це не так вже й складно. Використовувати ягоди можна буде для доповнення морозива та інших десертів.

Інгредієнти:

  • Чорна смородина;
  • цукор – 1,2 склянки.

приготування:

  1. Ретельно відібрати ягоди, видаляючи великі гілки і листя. Відправити їх в тазик або іншу глибокий посуд і залити водою.
  2. Видалити сплив сміття і знову залити ягоди водою.
  3. Викласти смородину в стерильні банки, уклавши як можна щільніше прямо до країв.
  4. Кожен шар смородини присипати цукром. Можна додавати різні спеції на свій розсуд.
  5. Простерилізувати банки в каструлі. На це знадобиться 15 хвилин. Закатати відразу після закінчення процесу.
  6. Перевернути, укутати і прибрати в темне місце.

Компот з чорної смородини на зиму

Корисно знати і те, як зберегти смородину в компоті для зимового зберігання. Зберігати напій можна при кімнатній температурі.

Інгредієнти:

  • чорна смородина – 4 склянки;
  • цукор – 2 склянки;
  • вода – 2,8 літра.

приготування:

  1. Перебрати ягоди і видалити все зайве. Ретельно промити і почекати, поки стече вода.
  2. Висипати смородину в підготовлені банки. Залити її окропом.
  3. Прикрити ємність кришкою і почекати 10 хвилин.
  4. Злити отриманий настій з банки в каструлю. Найкраще для цього використовувати спеціальну кришку з дірками. Ягоди повинні залишитися в банку.
  5. Покласти в настойку цукор і знову все закип’ятити. Приготованим сиропом залити ягоди, закатати банки. Перевернути їх, укутати теплою тканиною і залишити на 12 годин.

Зимова заготівля з червоної смородини

Цей рецепт розповідає, як зберегти червону смородину. У цих ягодах багато вітаміну А, тому будь-які заготовки з неї будуть дуже корисними. Такий сироп сподобається всім, хто любить солодощі.

Інгредієнти:

  • червона смородина – 650 грам;
  • цукор – 400 грам;
  • вода – 200 грам.

приготування:

  1. Вимити смородину і видалити гілки. Ретельно розім’яти ягоди товкачиком.
  2. Перетерти ягоди крізь сито, щоб отримати сік.
  3. Ягідну масу, що залишилася після обробки, залити водою і почекати, поки вона закипить. Томити протягом 5 хвилин.
  4. Приготований відвар процідити через сито. Кинути туди цукор і готувати на невеликому вогні 10 хвилин.
  5. Додати в сироп вичавлений з ягід сік. Знову закип’ятити і прибрати з плити.
  6. Залити сироп у банки і закатати. Перевернути, тепло укутати і почекати, поки заготівля охолоне.

Желе з червоної смородини

Відмінний варіант того, як зберегти смородину з цукром. Желе – прекрасний десерт, який сподобається навіть прискіпливим гурманам, якщо зробити його в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • смородина – 500 грам;
  • цукор – 160 грам.

приготування:

  1. Вимити смородину і відправити сушитися на рушник. Видалити все зайве.
  2. Ретельно пом’яти ягоди. Треба, щоб кожна з них розім’ялась. Віджати сік за допомогою сита.
  3. Змішати сік з цукром. Перемішувати заготовку до моменту розчинення сипучого компонента.
  4. Підготувати невеликі банки і вилити туди смородиновий масу. Прикрити пергаментним папером і зав’язати товстими нитками.
  5. Перші пару днів тримати заготовку в холодному місці, а потім можна залишити в кімнаті.

Протерта з цукром червона смородина

Це один з найпростіших способів заготовки смородини, завдяки якому вона зберігає всі свої вітаміни. Ніяких складних маніпуляцій не знадобиться.

Інгредієнти:

  • червона смородина – 1 кілограм;
  • цукор – 2 кілограми.

приготування:

  1. Ретельно промити смородину і кілька разів промити. Висипати на сито тонким шаром, чекаючи, поки ягоди висохнуть.
  2. Присипати смородину половиною норми цукру.
  3. Перетерти ягоди з цукром товкачем або товкачем. Поступово ввести ще чверть від зазначеної кількості цукру.
  4. Викласти смородиновий масу в стерильні банки. Зверху сформувати цукрову пробку. Прикрити підготовленими кришками.
  5. Зберігати продукт в прохолодному місці.

Варення з білої смородини

Є простий варіант того, як зберегти білу смородину в хорошому вигляді на зиму. З неї можна зробити смачне варення, яке не уявляє ніяких складнощів в готуванні.

Інгредієнти:

  • смородина – 1 кілограм;
  • цукор – 1 кілограм.

приготування:

  1. Перебрати і вимити ягоди, видаляючи погані екземпляри. Видалити всі листи й гілки.
  2. Помістити смородину в глибоку ємність, перемежовуючи цукром. Трохи змішати і поставити на пару годин в темне місце.
  3. Як тільки смородина дасть сік, можна буде займатися подальшою приготуванням.
  4. Надіслати ягоди разом з соком в каструлю. Поставити в плиту, зробивши сильний вогонь.
  5. Довести заготовку до бурління, не забуваючи видаляти пінку.
  6. Зменшити силу вогню і уварити продукт. Це потрібно робити на помірному вогні протягом 20 хвилин. Масу слід постійно помішувати, щоб вона не згоріла.
  7. Розкласти варення по стерильним банкам і закрити кришками. Тепло укутати і дати заготівлі охолонути, а потім прибрати на зберігання.

Конфітюр з ягід

Як зберегти смородину на зиму з іншими ягодами? Досить зробити з неї конфітюр. Продукти можна додавати на свій смак, вибираючи ті, що більше подобаються.

Інгредієнти:

  • черешня – 100 грам;
  • червона смородина – 100 грам;
  • біла смородина – 100 грам;
  • агрус – 100 грам;
  • полуниця – 100 грам;
  • цукор – 1 склянка;
  • лимонний сік – 1 чайна ложка.

приготування:

  1. Ретельно вимити всі ягоди в воді, видалити у них гілочки і інші непотрібні частини. Висипати в підходящу для заготовки посуд.
  2. Додати в продукт цукор і сік лимона. Надіслати посуд на плиту і закип’ятити вміст. Повинен виділитися сік. Потомити 15 хвилин і відключити плиту.
  3. Почекати, поки заготівля не охолоне. Знадобиться 25 хвилин. Потім знову її нагріти, потім на плиті протягом 5 хвилин. Знову остудити і зігріти. Довести до бажаної густоти, повторюючи цю процедуру.
  4. Викласти конфітюр в підготовлені банки і закатати. Як тільки продукт охолоне, прибрати його на зберігання.

Джем з двох видів смородини

З’ясуємо, як зберегти чорну смородину разом з червоною. Джем вийде дуже смачним і корисним, а рецепт не представляє ніяких складнощів.

Інгредієнти:

  • смородина чорна і червона – 1 кілограм;
  • цукор – 1 кілограм;
  • вода – 500 мілілітрів.

приготування:

  1. Промити ягоди і видалити все зайве.
  2. Зробити сироп. Для нього треба розчинити у воді стакан цукру.
  3. Помістити смородину в сироп. Почекати, поки заготівля скипить, після чого потомить її на невеликому вогні. На це знадобиться близько години.
  4. Покласти решту цукру і готувати джем на невеликому вогні ще годину.
  5. Викласти готовий продукт в стерильні банки і закатати.

Листя смородини на зиму

Деяким дачникам важливо знати, як зберегти листя смородини. Їх надалі можна використовувати для чаю або додавати в різні закачування. Можна, наприклад, заморозити їх. Порядок дій наступний:

  1. Листя бажано не мити, так як саме суха зелень зберігається найкраще.
  2. Нарвати листя на шматочки або порізати ножем.
  3. Розподілити заготовку порціями. Так їх буде зручно витягувати.
  4. Викласти листя в пакети, плівку або контейнери. Найголовніша умова – відсутність повітря.
  5. Зав’язати пакет або закрити кришку. Надіслати заготовку в морозилку – в той відсік, куди складають фрукти, овочі і трави. Бажано встановити температуру на рівень приблизно -20.

Крім того, можна зберегти листя за допомогою сушіння. Бажано, щоб на ділянці був свій кущ, щоб з нього зірвати свіжий матеріал.

  1. Зрізати з верхівки куща гілку з 2-3 парами листя. Маніпуляції проводять виключно в суху погоду.
  2. Підготовлені гілки зв’язати в невеликі пучки. В одному повинно бути близько 5 гілок.
  3. Повісити пучки в теплому приміщенні з хорошим провітрюванням. На сонце не залишати ні в якому разі.
  4. Залишити заготовку на тиждень. Це дозволить листю досить висохнути. Готовий лист повинен добре ламатися.
  5. Сухе листя зберігають в цілому або несправному стані. Бажано взяти скляну ємність з кришкою, яка щільно закривається. Банку при цьому повинна бути абсолютно сухою.
  6. Зберігати листя в темному місці – наприклад, в кухонній шафі.

Знаючи, як зберегти смородину без цукру або з ним, будь-яка господиня зможе порадувати себе і домочадців смачними заготовками. Рецепти дуже прості і доступні, не вимагають складних продуктів.

Коментарі (0)
Добавити коментар