Залежно від термінів посадки часник буває озимий і яровий. Перший садять на зиму, а другий висаджують на грядки навесні. Часник, посаджений у весняний час, призначений для тривалого зберігання. При озимій посадці головки дозрівають на місяць раніше. Дуже важливо дотримати терміни посадки. Тільки в цьому випадку ви зможете скористатися всіма тими перевагами, що дає озима посадка часнику.
Зміст
Зміст (содержание)
Підготовка часнику до посадки
Озимі сорти мають більш високу врожайність і стійкі до захворювань. До того ж, в осінній час у городників набагато більше вільного часу на посадкові роботи. У догляді озимий часник невимогливий, вологи, сконцентрованої в землі, цілком достатньо для його розвитку.
Для осінньої посадки важливо відбирати спеціально призначені для цього сорту, наприклад, «Поліський», «Скіф». Якщо посадити озимий часник навесні, головок в землі не виявиться, виросте тільки пишне, смарагдового кольору бадилля.
Посадковий матеріал необхідно попередньо підготувати. Голівки потрібно як слід просушити, після чого акуратно розділити на зубчики, не порушуючи цілісності лусочок. Зубки з ознаками пошкоджень або гнилі відкладайте в сторону – до посадки вони не годяться. Якщо поскупитися і посадити хворий зубчик, він може заразити весь здоровий часник на грядці.
Передпосадкова обробка включає в себе:
- замочування в сольовому розчині (1 ст. ложка солі на 1,5 л води);
- протруювання протягом 1-2 хвилин в розчині мідного купоросу (1 ст. ложка на 10 л води);
- для дезінфекції можна також використовувати розчин марганцівки або «Фітоспорину», час дії – приблизно півгодини.
Зубчики повинні бути розсортовані за розміром на дрібну, середню і велику фракцію, так як величина зубців впливає на глибину і схему посадки.
Як правильно посадити часник на зиму
При посадці часнику дотримуйтесь сівозміни, тоді культура виросте здоровою і дасть хороший врожай. В якості попередників пряного овоча підходять:
- томат;
- бобові;
- кабачок;
- огірок;
- гарбуз;
- капуста.
Після їх вирощування в грунті для часнику залишиться досить органіки. А ось картопля і цибуля абсолютно не підходять в якості попередників. Вони мають з часником загальні хвороби і уражаються однаковими шкідниками. Грядка обов’язково повинна розташовуватися на сонячному місці.
Підготовка грядки
Часник не любить грунт з підвищеною кислотністю. Нейтралізувати цей показник допоможе завчасне внесення гашеного вапна або доломітового борошна. Процес підготовки грядки безпосередньо перед посадкою виглядає так:
- За 2-3 дні до дати посадки в ґрунт треба внести компост або перегній з добавками у вигляді сульфату калію і суперфосфату.
- Після внесення добрив землю перекопують на багнет лопати і формують гряду шириною в 1 м і висотою 20-30 см.
- Грунт дезінфікують розчином мідьвмісних фунгіцидів, діючи за інструкцією.
- У день посадки вносять сечовину (1 ст. ложка на кв. м).
На замітку! Якщо ви не прихильник хімії, можна використовувати в якості добрив сидерати. В середині серпня на грядку під часник сіють гірчицю, ячмінь, овес, жито, боби. Після того як сходи піднімуться на висоту 30 см, зелень скошують і закладають в грунт. Трав’яниста маса швидко розкладеться в землі і дасть часнику все необхідне для вкорінення і подальшого розвитку.
Посадка
Для посадки слід вибирати сухий ясний день. Роботи найкраще починати прямо зранку. Процес посадки виглядає наступним чином:
- на підготовленій грядці викопують траншеї або окремі лунки глибиною близько 10 см (для дрібних зубчиків підійде глибина 7 см);
- відстань між зубцями при посадці має становити 10-15 см;
- проміжки між рядами роблять шириною 20 см;
- зубчики укладають в траншею або лунки гострим кінцем вгору або боком, присипають шаром грунту і ущільнюють.
Після посадки грядку мульчують опалим листям, скошеними бур’янами або соломою.
На замітку! Садити часник потрібно обов’язково на високі грядки, так як ця культура не виносить застою води, від надлишку вологи зубчики легко загнивають.
Догляд восени
Посаджений під зиму часник не вимагає практично ніякого догляду. Грядку хіба що можна полити пару раз за час, що залишився до приходу морозів, щоб процес утворення коренів йшов успішно. Якщо ж осінь дощова, потреба в поливі відпадає.
Підготовка до зими
Можна вкрити часник ближче до зими шаром мульчі, сухими гілками, лапником або нетканим матеріалом. Найкращим утеплювачем для озимих культур є сніг. Після випадання снігової маси накидайте її на грядку і злегка ущільніть. На відкритій ділянці, де дмуть сильні вітри, по периметру грядки рекомендується організувати огородження з шиферу або інших підручних матеріалів, щоб сніг не здувало.
Корисні поради бувалих городників
Ті, хто садить озимий часник з року в рік, накопичили свої секрети по його вирощуванню і готові ними поділитися з іншими городниками:
- Грядку, на якій росли квіти, можна використовувати для посадки часнику не раніше, ніж через 4 роки.
- Органікою при вирощуванні цибулинних культур краще не зловживати. Якщо грунт не відрізняється родючістю, внесіть мінеральні підгодівлі.
- Земля для посадки часнику не повинна бути занадто щільною. Поліпшити її структуру можна додаванням піску або торфу.
- Продезінфікувати грунт недорогим способом можна, використовуючи розчин мідного купоросу (1 ст. л. на 10 л води). Склад витрачається в кількості 1 л на кв. м площі. Пролиту розчином землю слід накрити плівкою і залишити в такому вигляді до посадки.
- Дуже бажано обсадити грядку з часником по весні низькорослими сортами чорнобривців. Аромат квітів відлякає цибульну муху, а ще чорнобривці будуть перешкоджати розмноженню нематод в грунті.
- З приходом тепла навесні озимий часник поливають 1 раз в 5-8 днів, якщо стоїть суха і спекотна погода. Після дощів полив відновлюють через тиждень.
- Першу підгодівлю проводять після появи 3-4 справжніх листочків розчином сечовини (1 ст. л. на 10 л води). Через 2 тижні часник підгодовують розчином суперфосфату і сірчанокислого калію (по 2 ст. л. на 10 літрів води). Для третього підживлення використовують розчин золи.
- До прибирання озимий часник готовий через 100-110 днів з моменту появи сходів. Недотримання термінів в ту чи іншу сторону загрожує втратою якості цибулин.
Сильний часник, вирощений на власній грядці, насичує нас вітамінами, зміцнює імунітет, допомагає боротися з застудами, робить смак страв більш насиченим. Зібраний влітку озимий часник незамінний при заготівлі овочевих консервів на зиму. Щоб головки вийшли великими і щільними, обов’язково дотримуйтесь термінів і агротехніки овоча.