Липень — найспекотніший місяць, в прямому і переносному сенсі. У липні день рік годує, а градус городніх турбот зашкалює так, що городники впадають в депресію — очі розбігаються і не знають за яку справу братися: поливати чи заготовки робити.
Зміст (содержание)
Город в липні
Рясні і часті поливи, особливо в суху погоду, ось перша ознака липня в городі. Вода допомагає рослинам поглинати поживні речовини з ґрунту і переносити їх до листя і плодів. Вода бере участь в усіх хімічних реакціях і запобігає перегріву рослин від яскравого липневого сонечка.
Поливати треба тільки теплою, відстояною водою. Багато качають воду з артезіанських свердловин або поливають прямо з водопроводу. І те, і інше не можна робити. Воду спочатку треба підігріти або позбавитися від хлору.
Поливають овочі всі, а ось в який час доби це робити корисніше — знає далеко не кожен. Найкращий час для поливу овочів — ранній ранок, на світанку (спробуйте пригадати, чи робили ви це хоча б один раз), а у відкритому грунті — ще ввечері в сутінки.
А поливати в жаркий полудень, так ще при вітряній погоді — неприпустимо і безглуздо. По-перше, вода тут же випарується і до коренів не дійде, а, по-друге, рослини при цьому можуть отримати опіки.
Полив капусти. У спеку більше всіх вологи споживає капуста. Якщо в цей час капусті води не вистачає, то рослини розвиваються слабо, утворюють мало листя, качани дрібні або їх зовсім не утворюється. Тому її необхідно поливати в залежності від погоди 1-2 рази в тиждень по 10 літрів води на 1 м2. Але сильне перезволоження грунту також негативно позначається на рості і продуктивності капусти.
Полив огірків. Огірки чутливі до нестачі вологи — їх треба поливати теплою водою через 2-3 дні, промочуючи грунт на всю глибину залягання коренів. Причому в дуже спекотні дні поряд зі звичайними грунтовими поливами потрібні і освіжаючі поливи.
При великих перепадах вологості ґрунту в огірків відбувається скидання квіток і зав’язей. Крім того, утворюється багато потворних плодів, погіршується їх якість, вони швидко жовтіють. Але якщо у огірків затримується утворення жіночих квіток, то їх необхідно злегка підсушити, тобто не поливати протягом тижня.
Підживлення. Для посилення росту овочевих рослин поливи в липні зазвичай поєднують з підгодівлею. У всіх коренеплодів підгодівлю проводять зазвичай відразу після проріджування рослин. Краще робити рідкі підгодівлі, розчинивши у відрі води 1 ст. ложку нітрофоски і 1 чайну ложку сульфату калію. Такі підживлення краще всього робити в борозенки глибиною 4-5 см і обов’язково вранці, щоб рослини за день обсохнули.
На ґрунтах з дуже низьким вмістом азоту, що проявляється в слабкому розвитку і блідому забарвленні рослин, корисно підгодувати моркву розчином коров’яку або пташиного посліду з додаванням на відро розчину 1 ст. ложки сечовини або аміачної селітри.
А при нормальній заправці грунту добривами з початку липня треба припинити підживлення овочевих культур азотними добривами, щоб уникнути накопичення в них нітратів.
Коренеплоди також дуже реагують на внесення золи, тим більше що вона містить необхідні їм магній і бор, яких, як правило, не вистачає в нашому грунті. А капуста потребує бору і молібдену, на їх нестачу вона болісно реагує.
Липень — початок збору врожаю
Липень — це час збирання раннього врожаю овочів. У той же час кінець червня і початок липня — основний період для проріджування більшості посадок овочів, особливо коренеплодів. Причому робити це треба неодноразово і без всякої жалості, чим сильніше загущені посіви коренеплодів, тим меншим буде врожай, а коренеплоди будуть дрібними, тонкими і викривленими.
При першому проріджуванні моркви між рослинами треба залишати не менше 2 см, у буряків і ріпи — по 3 см, ранніх сортів редису — по 3-4 см, пізніх сортів редиски і редьки — по 4 см, у петрушки — 2-3 см.
Друге проріджування роблять через 2-3 тижні після першого, коли рослина досягне пучкової стиглості (діаметр коренеплодів моркви 1-1,5 см, у ріпи — 5-6 см). При цьому моркву треба залишати в ряду на відстані 4-5 см, а ріпу і буряк — через 4-6 см. Після проріджування моркви землю треба відразу розрівняти і присипати меленим перцем, щоб запах моркви не привертав морквяну муху для відкладання яєць.
Овочі вимагають обов’язкового підгортання. Капусту треба обов’язково підгорнути у фазі 8-11 листя, щоб рослина не завалилася і утворила додаткові корені. Робити це треба після дощу або поливу. Цвітну капусту треба підгорнути кілька разів через кожні 10-12 днів, а середні та пізні сорти білокачанної капусти підгортають 2-3 рази через 15-20 днів.
Одна з найбільш трудомістких літніх робіт в липні — прополка бур’янів і розпушування міжрядь. З цією метою після кожного дощу і поливу необхідно проводити поверхневе розпушування ґрунту. А в міжряддях столових коренеплодів, коріння яких йде вглиб орного шару, ґрунт спочатку розпушують на глибину 5-6 см, а коли рослини почнуть розростатися — рихлити грунт можна на глибину до 12-14 см.
А на грядках капусти і помідорів спочатку проводять глибоке розпушування ґрунту, а при розростанні коренів в орному шарі глибину поступово зменшують, щоб не пошкодити розташовані близько до поверхні коріння.
При цьому не забувайте всі відходи укладати в компостні купи — до 15 липня в «весняну», після 15 липня в «осінню». З цієї дати вже абсолютно всі відходи та інше органічне сміття призначені тільки для «осінньої» купи.
Намагайтеся одночасно вносити до купи ароматичні, лікарські трави — відходи петрушки і кропу, м’яту, любисток, валеріану, кропиву, бадилля моркви, кульбабу, ромашку, пижмо, деревій та ін. В цьому місяці цих трав в околицях вашого городу вже досить багато…
Морква
У моркви першу підгодівлю треба провести через місяць після появи сходів (1 ст. ложка нітроамофоски на 10 л води на 3 м2 грядки). Другу підгодівлю проводять через 2 тижні. Хороший результат дає позакореневе підживлення борною кислотою.
Коли бадилля моркви зросте настільки, що її верхівки зімкнуться, розпушування треба припинити, щоб не пошкодити коренеплоди. А якщо після сильних дощів оголилися їхні верхівки, то їх треба присипати землею.
Гарбузи та кабачки
У липні повним ходом йде збір врожаю кабачків і патисонів. Найніжніші і найсмачніші плоди кабачків мають довжину не більше 20 см. Зрізати їх потрібно рано вранці, обов’язково з плодоніжкою, не менше двох разів на тиждень, щоб не допускати їх переростання, затвердіння кірки і насіння і дати можливість рости іншим плодам. А в холодну погоду всі гарбузові культури необхідно запилювати вручну.
Найголовніше, не можна допускати пересихання грунту у цих рослин, а в жарку і вітряну погоду їх слід поливати навіть щодня. Буде непогано, якщо підгодуєте їх повним мінеральним добривом, додавши на відро розчину 1 ст. ложку сечовини. Полити можна і настоєм коров’яку, тільки не часто, інакше вони можуть загнити.
Старі, пожовклі, нижні листя цих рослин краще зрізати для провітрювання всередині «куща», а під плоди необхідно підкласти дерев’яні дощечки або фанерки, щоб плоди не стикалися з грунтом.
Цибуля та часник
З появою 4-5 листків з метою профілактики несправжньої борошнистої роси обприскайте по листю іммуноцітофітом. Але цибулю, вирощену на зелень, обприскувати не треба.
А для боротьби з цибулевою мухою, коли перо досягне довжини 8 см, полити грядку розчином кухонної солі (200 г на 10 л води), намагаючись не потрапляти на перо.
У третій декаді липня зовсім припиняють полив, а в дощову погоду навіть захищають цибулю від дощу, споруджуючи над нею дах з поліетиленової плівки.
В цей час корисне часте розпушування — так званий сухий полив. На нього цибуля добре відгукується, своєчасно формує цибулини, і вони вчасно встигають визріти.
Надмірна вологість ґрунту в цей час затримує дозрівання цибулин, і вони погано зберігаються. Щоб цибулина краще наливалась, пір’я рослин часто пригинають до землі.
Щоб цибуля з сіянки добре визріла на грядці, після формування цибулин багато садівників відгрібають від них землю так, щоб верхівка цибулини була на виду, на повітрі. А якщо почалося природне пожовтіння і вилягання пера, то це означає, що цибуля дозріває.
Із збиранням часнику також не можна запізнюватися, бо якщо його вчасно не прибрати, то цибулини розсипаються, оголюються зубки, знижується якість.
За три тижні до збирання треба припинити і поливи озимого часнику. Його стрілки при відростанні до 10-15 см слід зрізати на рівні їх виходу з верхнього пера. Стрілки потрібно саме зрізати, а не висмикнути. При висмикуванні обривається велика кількість самих дрібних всмоктуючих грунтові розчини корінців і від цього цибулини наливаються дрібними, недорозвиненими.
Залиште на грядці 5-6 стрілок. Вони подадуть сигнал про час збирання часнику. Це потрібно зробити приблизно через тиждень після того, як лусне оболонка квітконосів всіх залишених вами стрілок. При більш пізньоїму збирання часнику може лопнути і оболонка цибулини, а такі цибулини погано зберігаються.
Часник викопуйте цілком і розвішуйте його на 12-15 днів для просушування. Після часнику добре посадити суницю…