Перевірені способи зимового зберігання цибулі-порею

Дачний сезон не закінчується збиранням врожаю. Крім підготовки ділянки до зими, необхідно вирішити проблему переробки і “складування” дарів природи, зібраних з ділянок. На жаль, цибуля-порей не так поширена на прибудинкових і садових ділянках, як його близький ріпчастий родич, тому і питань по його зберіганню в домашніх умовах виникає досить багато.

Один з плюсів даної культури в тому, що вона здатна тривалий час не втрачати своїх смакових і цілющих якостей.

Способи зберігання цибулі-порею

Незалежно від обраної методики, в одну ємність закладати різні сорти овоча не можна.

У свіжому вигляді

Найбільш універсальна технологія, і саме її віддає перевагу більшість господинь. Такий лук можна використовувати як завгодно, причому без зайвого клопоту, пов’язаних, наприклад, з тим же розморожуванням.

В піску

Тара вибирається в залежності від обсягу закладки. Це може бути ящик, пластиковий контейнер; підійдуть і пакети п/е .. Технологія хоча і дуже проста, але забезпечує збереження лука не менше півроку.

На дно ємності завантажується пісок (краще крупних фракцій, річковий, злегка зволожений) шаром близько 50 мм. На деякій відстані один від одного ставляться «кущики» порею. Простір між ними також засипається піском, і його товщина доводиться до 200 мм.

Тара з цибулею-пореєм поміщається в будь-якому прохолодному, добре провітрюваному і темному місці. Багато питань виникає про прийнятний рівень вологості; її рекомендоване значення в межах 80 (±5)%.

Порада. Якщо на території є теплиця, то цибулю-порей взимку можна зберігати і в ній. Але за умови, що температура всередині споруди не опускається нижче +1 ºС. У зручному місці, в грунті (якщо підлога земляний) облаштовується неглибока траншея, в яку цибулю і укладається. Залишається лише присипати порей піском, і до весни він буде абсолютно свіжим.

В холодильнику

Для зберігання невеликих запасів цибулі-порею, які господині бажано завжди мати під рукою, використовуються овочеві відсіки. Як варіант, в ніші стіни під підвіконням, якщо мова йде про квартиру.

  1. Овоч укладається на який-небудь підходящій посуді (тарелі, таці і так далі), яка поміщається в холодильнику, і попередньо витримується в ньому пару годин.
  2. Після виїмки цибулю-порей відразу ж упаковується в пакети п / е і відправляється назад.

Такий спосіб забезпечує збереження овоча близько 5 місяців, але за умови, що в 1 пакеті знаходиться не більше 6 – 7 примірників.

На лоджії (балконі)

Такий спосіб більш підходить для зберігання “оперативних” запасів цибулі, який буде витрачатися в найближчі 2 – 3 місяці. Його необхідно укласти на шматок тканини (картону або чогось подібного) і накрити будь-яким матеріалом, щоб при зниженні температури на вулиці він не промерз.

Як варіант – балконний холодильник, який домашні майстри часто виготовляють з деревини (наприклад, каркас у формі куба з брусків, обшитий багатошаровою фанерою) з кришкою і додатковим утепленням.

Зберігання цибулі-порею будь-яким із зазначених способів передбачає регулярний контроль його стану. Якщо один з примірників загниє, то досить швидко це пошириться і на інші.

В замороженому вигляді

Така технологія істотно подовжує термін зберігання цибулі-порею. Він може використовуватися не тільки взимку, але і аж до нового врожаю.

  1. Промивка, просушування і подрібнення (на шматочки приблизно в 3,5 см) – обов’язкові операції.
  2. Бланшування не менше 5 хвилин. Робити чи ні – господині вирішувати самій, так як це не настільки принципово.
  3. Охолодження як зазначено у підпункті 1.2, але після фасування по пакетах вони укладаються не в овочевий відсік, а в морозильну камеру.

У сушеному вигляді

Така цибуля використовується в основному для приготування приправ. Де сушити, вирішити нескладно. Окремо стоїть або вбудована духова шафа (наприклад, відповідний відсік газової плити) є в кожному будинку.

Технологія видалення вологи у кожного своя. Але фахівці рекомендують витримувати цибулю-порей при температурі +45 (не вище 50). У ньому зберігаються всі необхідні мікроелементи. Різні Експрес-методики безумовно економлять час, але частина корисних властивостей втрачається, що б не стверджували прихильники такого способу його закладки на зберігання.

В солоному вигляді

Також один з простих способів зберігання. Місце, де поставити банки з цибулею в будинку (підвалі, погребі), завжди знайдеться.

  • Подрібнення на фрагменти в 2 – 3 см.
  • Закладка в тару (емальовану), з невеликим ущільненням маси.
  • Пересипка порею сіллю (з розрахунку 60г/кг цибулі).
  • Додавання ” ароматизаторів “(запашний перець, лавр) на власний розсуд.
  • Витримка під гнітом близько 2,5 тижні.
  • Фасування по скляних банках (кришки використовуються звичайні, пластикові).

В маринованому вигляді

Такий спосіб зберігання передбачає використання тільки білої частини стебла порею.

  • Цибуля шаткується на фракції середніх розмірів.
  • На пару хвилин поміщається в киплячу, трохи підсолену воду.
  • Після виїмки порей розкладається по банкам, в які заливається маринад.

Рецепт (в г/л води): сіль (50) + цукор (100) + оцет (100 мл). Після перемішування розчину він кип’ятиться також близько 2 хв.

Банки закручуються, укутуються і витримуються не менше півдоби.

Основні правила підготовки цибулі-порею до зберігання

  1. На зиму закладаються тільки зрілі плоди. Саме в них – максимальна кількість корисних речовин. Терміни прибирання варіюються в залежності від регіону і сорту культури, але врахувати слід, що закінчити цю роботу обов’язково потрібно до перших заморозків. Якщо цибуля на грядках перетримати, то він втратить частину своїх корисних властивостей.
  2. Щоб підвищити «лежкість» порею, його не варто смикати з грядок; цибуля акуратно викопується (краще вилами), інакше є ризик його ушкодження.
  3. Перш ніж закладати на тривале зберігання, необхідно видалити грудки землі (особливо між листям), а також всі частини з жовтизною, ознаками гнилі тощо.
  4. Обрізка листя не проводиться, хоча зустрічаються і такі рекомендації. Якщо це зробити, то порей швидко всохне. Видаляються лише корінці, але так, щоб цибулина залишилася цілою.після просушування, що робиться при підготовці до зберігання будь-якого овоча, цибуля ретельно перебирається. По суті, це другий етап відбракування пошкоджених або» підозрілих ” примірників.

Рекомендації

  1. Якщо мається на увазі тривале зберігання цибулі-порею (в піску), то вибираються пізньостиглі сорти. Саме вони відрізняються підвищеною “лежкістю”. Наприклад, «Елефант», «Меркурій», «Осінній гігант», «Карантантский», «Болгарський».
  2. Для закладки в морозилку підходить порей «Казимир», «Бастеон», «Танго».
  3. Сорти ранньостиглі (“Кіліма”, “Голіаф”, “Коламбус” ) в свіжому вигляді зберігаються порівняно недовго, тому їх поміщають в овочевий відсік холодильника і використовують за призначенням в першу чергу.

У статті розглянуті не всі можливі варіанти тривалого зберігання цибулі-порею. Є й інші, але в плані реалізації вони не такі зручні. Наприклад, методика закладки овоча в ями з піском, влаштовані на території, навряд чи кому сподобається, з урахуванням наших снігових зим. Та й перекопувати ділянку, який густо засаджений, хороший господар лише для того, щоб забезпечити себе до весни свіжою цибулею, не стане. Описаних вище способів цілком достатньо, а який з них вибрати, вирішувати тільки вам, шановний читач.

цибуля
Коментарі (0)
Добавити коментар