Стручкова квасоля відома серед наших городників під різними іменами: спаржева, французька, зелена… Вирощувати культуру зовсім не складно, однак іноді доводиться стикатися з труднощами. Буває, як не б’єшся над фасолевими грядками, а вдається зібрати всього з десяток стручків. І все-таки, як виростити на дачі багатий урожай цього смачного й корисного овочу?
Зміст (содержание)
Основні види
Стручкову квасолю прийнято ділити на два види – кущову і кучеряву. Крім того, вона значно відрізняється за кольором: стручкова квасоля буває зелена, жовта, фіолетова і навіть рожева. Але городників більше цікавить перша класифікація. Так, якщо ви плануєте посадку квасолі у відкритому грунті, краще віддати перевагу кущовим сортам – вони більш стійкі до холодів. Крім того, ці рослини не потребують опори і дружно плодоносять. А ось в’юнкі сорти подарують вам більший урожай – за рахунок того, що стебло постійно зростає, кількість стручків теж буде збільшуватися.
Підготовка грядки
Для того щоб вирощений врожай порадував обсягами та смаковими якостями, земля на грядці повинна бути родюча, добре дренована і пухка, з нормальною кислотністю. Стручкова квасоля, а особливо виткі сорти, не любить сильного вітру, так що вибирайте ділянку з урахуванням цієї особливості культури. Перед тим як приступити до посіву, ретельно очистіть грядку і прилеглу територію від бур’янів. Намагайтеся висаджувати культуру там, де раніше росли капуста, картопля або томати.
Обрану ділянку восени перекопують і вносять добрива: на 1 кв. м ґрунту 6 кг органіки, 35 г суперфосфату, 20 г хлористого калію. З приходом весни можна додатково додати в грунт комплексне добриво з великим вмістом калію.
Посів насіння
Вирощування стручкової квасолі буде більш ефективним, якщо посівний матеріал був попередньо прогрітий. У промислових масштабах це роблять у спеціальних сушильних шафах, а нам підійде і звичайне підвіконня, що виходить на південну сторону. Після такоїтижневого «відпустки» відправляйте фасолинки у воду приблизно на добу.
Ось і все, квасоля готова до посадки. Якщо ви вибрали кущовий сорт, висівайте його рядами або шахівницею. У кожну лунку слід опускати по 2 зернятка – на випадок, якщо одне з них не проросте.
Відстань між лунками витримують в межах 25 см, між рядами – близько півметра.
Для витких сортів квасолі стручкової передбачена інша схема посадки, щоб вирощування і догляд за культурою були організовані найбільш раціонально. У цьому випадку перед посівом на грядці встановлюється спеціальна опора, на якій будуть плентатися стебла, а поруч з нею формується лунка.
Догляд і підживлення
Як тільки з’являться перші сходи, землю слід добре розпушити, можна укласти шар мульчі. Розпушуйте ґрунт акуратно, щоб не пошкодити ніжні корінці культури. Після закінчення ще декількох тижнів прорихліть міжряддя знову, а самі посадки слід підгорнути.
Стручкова квасоля – культура, якій недостатньо осінньо-весняної заправки ґрунту, її потрібно додатково підгодувати.
Спочатку на стадії утворення бутонів, а наступного разу – на початку плодоношення. Підгодовувати посадки можна суперфосфатом (15 г) і деревною золою (50 г) на кожен квадратний метр грядок. Якщо у вас є така можливість, можна додати комплексну поживну суміш з бором, марганцем і молібденом.
Поради городника
Культура дуже чутлива до сильних поривів вітру. Якщо ідеального місця на вашій присадибній ділянці немає, краще розмістити квасоляну грядку в півтіні, тільки не на відкритому місці, доступному всім вітрам. Культивуючи квасолю, пам’ятайте, що вона не тільки дарує вам урожай корисного овоча, але і здорово збагачує грунт азотом. Так що все, що ви посадите після неї, буде інтенсивно рости.
Урожай почне формуватися приблизно через 2 місяці після посадки. Збирати стручки краще вранці, коли ще не зійшла роса, – так вони будуть соковитіші.