Секрети вирощування баклажанів у відкритому грунті: поради новачкам

Баклажан — це популярний овоч серед вітчизняних фермерів. Його можна приготувати і подати на стіл в різних варіаціях. До того ж його часто консервують у чистому вигляді або з додаванням інших овочів і спецій. Здавалося б, ну чому його не виростити на своїй дачній ділянці? Проте не все так просто: вирощування баклажанів у відкритому грунті – процес, який пов’язаний з чималою кількістю труднощів. А все тому, що баклажан примхлива і дуже теплолюбна рослина.

Опис

Як правило, кущ баклажана може досягти у висоту не більше 150 см. Мінімальний показник – 40 см. Рослина характеризується наявністю досить великого листя, шорсткого на дотик. Їх колір може варіюватися від світло-зеленого до темного відтінку з фіолетовим відливом. Те ж саме можна сказати і формі плоду. У деяких сортів він розширюється донизу, нагадуючи грушу. Є і витягнуті примірники плодів, округлі або циліндричні. Практично в кожному плоді, неважливо, до якого різновиду баклажанів він належить, є плоскі світло-коричневі або зеленуваті насінини. Їх можна зібрати і надалі використовувати для посіву. Однак пам’ятайте: дозрівають вони не раніше закінчення літа, а в більшості своїй – на початку осені.

Вирощування з насіння

Як виростити баклажани на своєму городі? Як правило, садівники купують не готову розсаду, а насіння, яке висівають для отримання розсади. Здійснювати висів насіння баклажан безпосередньо у відкритий грунт не найкраща ідея. Овоч болісно реагує на різкі температурні перепади і холод, а від цього ранньою весною насіння ніяк не вберегти. До того ж вірогідність того, що в таких умовах зерен що-небудь «виклюнеться», дуже низька.

Оптимальний варіант – посів насіння на розсаду приблизно на початку березня. Таким чином, до того моменту, як зеленці баклажан зміцніють, грунт на городі прогріється як мінімум до 19 градусів. Приблизно 75 днів має бути вашим паросткам, тільки в цьому випадку їх можна висаджувати у відкритий грунт. Яке ж насіння краще підібрати для посіву? Фахівці вважають, що для цієї мети як не можна краще підійдуть зерна другого року зберігання, а не першого, так як вони відрізняються чималою життєздатністю. При цьому не забудьте наситити зерна корисними компонентами, зануривши їх у відповідному розчині. Ще один важливий нюанс: перед посадкою насіння рекомендується перевірити на «живучість». Приготуйте сольовий розчин з розрахунку 30 г на літр води і засипте туди хоча б 10 зерняток з вашого посівного матеріалу. Ті, які осядуть на дні, і можна спокійно висівати в грунт, тоді як верхні, швидше за все, навіть не проростуть.

Посадка у відкритий грунт

Виростити баклажани у відкритому грунті не так складно, якщо ретельно дотримуватися всіх рекомендацій від фермерів, які мають у цій справі суттєвий досвід. Головне, що потрібно враховувати при висадці розсади в городі – це вік ваших баклажанів. Якщо їм виповнилося хоча б 70 днів, і погода дозволяє, можна приступити до таких городніх робіт. Але якщо ж температурні показники, як і раніше нестабільні, краще в цій справі не поспішати, щоб не завдати шкоди баклажанам. Щоб трохи захистити кореневу систему, а заодно і всю рослину від переохолоджень, бажано насипати в лунки перегній. Він буде перероблятися в грунті, що дозволить підтримувати стабільно високу температуру в ґрунті.

Якщо хочете здійснити посадку найбільш грамотно, неодмінно дотримуйтеся одної відстані між лунками, яка повинна скласти близько 40 см, а між рядами – 50-60 см. Часом фермери, не замислюючись, купують високорослі різновиди баклажанів, не збираючись їх в подальшому підв’язувати. Проте в даному випадку такі заходи просто необхідні для тих, хто займається вирощуванням високорослих сортів. Так і ваш город або садова ділянка буде виглядати набагато більш охайно.

Догляд

Фермери, навчені багаторічним городнім досвідом, не з чуток знають, які секрети вирощування баклажанів є найбільш важливими для дотримання. Тим більше мова йде про досить примхливу рослину, яка комфортніше почувається в тепличних умовах, а не на городі. У першу чергу вам потрібно захистити кущі баклажанів від переохолодження. Тому в перші дні після посадки накривайте їх шаром прозорої плівки хоча б на ніч. Якщо ви зважилися висадити в грунт розсаду у середині травня, забезпечте подвійне плівкове укриття, інакше кущі можуть вимерзнути, так і не давши пристойного врожаю.

Не чекайте відразу ж помітних результатів. Після пересадки баклажанів в грунт їм знадобиться як мінімум два тижні для адаптації. В цей період вони дуже повільно ростуть, що дуже часто турбує городників.

Як стимулювати їх інтенсивний розвиток? Бажано кілька разів злегка розпушити верхній шар грунту. Що ж стосується поливів, вони на перших порах не потрібні. Досить просто обприскувати грунт сумішшю води з сечовиною. Після закінчення перших двох тижнів найбільш дбайливого догляду за баклажанами, можна спокійно здійснювати регулярні поливи, не перенасичуючи землю вологою.

Шкідники і хвороби

Процес вирощування баклажанів у відкритому ґрунті пов’язаний з певними труднощами. В більшості своїй шкоду кущам цієї агрокультури заподіюють не стільки погодні умови, скільки різні комахи та інші шкідники.

Серед найбільш небезпечних захворювань баклажан виділяють фітофтороз та мозаїку. Але є цілий ряд інших серйозних інфекцій, які можуть помітно призупинити процес розвитку рослин або і зовсім знищити вашу розсаду. До таких відноситься столбур, чорна ніжка і сіра гниль.

До того ж нашкодити баклажанам можуть і комахи – тля, павутинні кліщі або ж голі слимаки. Серйозну небезпеку несе саме попелиця, а також павутинні кліщі. Вони в буквальному сенсі висмоктують всі соки з рослини. Щоб запобігти їх активне розповсюдження по кущах баклажанів, рекомендується придбати спеціальні препарати для обробки вегетативної системи.

Збір і зберігання

Знаючи, як доглядати за розсадою баклажанів, ви зможете в підсумку отримати непоганий результат. Однак не менш важливою інформацією є і те, як збирати і зберігати врожай. Як правило, вже після 30 днів, після того як на кущах з’являться цвіт, можна збирати плоди. При цьому пам’ятайте, що цінними за своїми смаковими характеристиками вважаються злегка недостиглі баклажани: у них у смаку відсутня гіркота, а м’якоть досить ніжна.

Самі ж плоди у свіжому вигляді не зможуть достатньо довго зберігати свої гастрономічні особливості. Тому їх бажано у найкоротші строки після збору заготовляти на зиму, приміром, консервувати. Ще один оптимальний варіант – застосувати на кухні в якості інгредієнта для різних закусок або салатів.

Види і сорти

Баклажани відмінно підходять для вирощування та догляду у відкритому грунті. Однак необхідно прикласти всі зусилля для того, щоб отримати задовільний результат. Приміром, особливу увагу фермери приділяють вибору оптимальних сортів. Необхідно посилатися на кліматичні особливості вашого регіону і лише після цього визначатися з конкретним вибором.

Пам’ятайте і про те, що в сучасному садівництві виділяють відразу три підвиди баклажанів, які об’єднують безліч інших сортів. Це індійський, північний, а також європейський. Більшість з них призначено для вирощування в тепличних умовах. Однак є чимало сортів, які добре приживаються на городі.

Звичайно, факторів, які можуть не дуже благотворно позначитися на стані розсади, предостатньо. Але для будь-якого фермера, головне — забезпечити повноцінний догляд за розсадою. У цьому випадку ви зберете влітку щедрий урожай і залишитеся задоволені отриманими результатами, а також смаком зрілих плодів.

Коментарі (0)
Добавити коментар