Процес вирощування баклажанів у відкритому грунті пов’язаний з певними труднощами, адже баклажан вважаються дуже теплолюбними. Однак якщо вибрати оптимальні види баклажанів для конкретно вашої місцевості, то ви зможете домогтися високої врожайності не тільки в умовах теплиці.
Зміст (содержание)
Ранні сорти
Необхідно вміти зберегти розсаду від заморозків, адже такі можуть траплятися навіть у травні. До того ж цю агрокультуру в більшості випадків висаджують саме у вигляді розсади, а не з насіння. Вважається, що найкращі сорти баклажанів, які чудово підходять для вирощування у відкритому грунті не тільки в південних регіонах – це ранні.
Які ж популярні сорти смачних баклажан можна вибрати? Цінується серед вітчизняних фермерів «Бузковий туман». Забарвлення плодів – світло-фіолетове, а м’якоть має білий відтінок. Примітно, що гірчинка в смаку відсутня, адже через подібні гастрономічні якості фермери найчастіше і страждають (навіть приготована за перевіреним рецептом страва може злегка гірчити).
Якщо ви шукаєте кращі сорти баклажанів, які належать до ранньостиглих, варто зупинити свою увагу на сорті під назвою «Альоша». Чим же примітний баклажан «Альоша»? Плоди цього овоча мають насичений темно-фіолетовий відтінок, а текстура у них гладка, на шкірці є незначний блиск. Це стійка до збудників захворювань культура. У відкритому грунті сорт «Альоша» непогано приживається, хоча його активно вирощують і в тепличних умовах.
«Марія» — ще один досить невибагливий баклажан. На кущі дозрівають темно-фіолетові плоди, і цьому овочу ви точно знайдете застосування на кухні: в його смаку немає ніякої гіркоти, тому з такої агрокультури можна сміливо готувати різноманітні страви. Але і консервація – оптимальний варіант. Серед ранніх сортів домашніх баклажан можна виділити довгий список воістину перевірених, якісних різновидів. Які з них кращі сорти баклажан – вирішувати безпосередньо вам.
Відео «Врожайні сорти баклажанів»
З відео Ви дізнаєтеся про урожайні різновиди цієї культури.
Популярні сорти
Якщо ви хочете посадити на своїй дачній ділянці врожайний сорт баклажанів, вам неодмінно захочеться дізнатися, які ж з різновидів цього овоча вважаються найбільш затребуваними серед досвідчених фахівців. Серед сортів домашніх баклажанів присутні різні варіації форм і кольорів, раніше представників цієї агрокультури називали синенькими.
На сучасному етапі забарвлення шкірки такого овочу може варіюватися від темно-фіолетового до червоного і навіть яскраво-жовтого. Не можна сказати, що їх смакові характеристики істотно відрізняються, проте свою родзинку на святковому столі ви створите, розклавши на тарілці в якості закуски або додавши до певної страви різнокольорові різновиди баклажан. Серед найбільш популярних сортів цієї агрокультури можна виділити екземпляри під назвою «Чорний красень», «Алмаз», «Альбатрос», «Епік F»та ін. Список цих різновидів можна продовжувати.
Різнокольорові сорти
Які види баклажанів зможуть прикрасити ваш стіл, так це різнокольорові. Причому якщо ще кілька років тому ті ж білі або жовті баклажани вважалися справжньою дивиною у вітчизняному садівництві, то зараз це лише гарна можливість влаштувати якесь розмаїття в кулінарії і забезпечити гостей приємними сюрпризами. Наприклад, особливо цінуються нашими городниками саме білі екземпляри цього овоча.
Він володіє серйозними перевагами перед фіолетовими представниками агрокультури. Приміром, гастрономічні особливості у зрілих плодів на висоті, гіркота в смаку відсутня. Що цікаво, спробувавши приготовані білі баклажани, ви можете сплутати їх з грибами або навіть з курячим м’ясом (залежить від рецепту і спецій, які ви додаєте). Ще одна перевага плода криється в тому, що всередині його практично немає насіння, тобто знайти більш прості в приготуванні баклажани досить складно.
Але не білизною єдиної! Є чимало інших різнокольорових сортів. Наприклад, жовті овочі. За смаком вони практично ідентичні фіолетовим «родичам», проте в нашій країні вирощуються не так часто.
Свою нішу в сучасному садівництві зайняли і зелені різновиди агрокультури. Смачними сортами домашніх баклажанів вважаються й інші представники різнокольорових овочів. «Матросик», наприклад, має на плодах смужки фіолетового і білого кольорів. Така агрокультура і в кулінарії придасться, і прикрасить вашу садову ділянку або ж город.
Врожайні сорти
Однаково високою врожайністю відрізняються як середні, так і пізньостиглі сорти баклажанів. Які ж конкретно різновиди показують високу результативність у цьому плані:
Санчо Панса. Незвичайне забарвлення (рожево-фіолетовий відтінок) – не єдине достоїнство даного сорту. Вага одного плоду цілком значна, нагодувати таким баклажаном ви зможете відразу ж всю сім’ю, додавши його в салат, наприклад. Що важливо, цей сорт фермери вирощують як у неопалюваних теплицях, так і у відкритому грунті;
Дирижабль. Плоди мають насичений темно-синій колір, вони дуже великі. Посадити розсаду цього сорту варто хоча б тому, що вам не доведеться переживати з приводу інфекційних захворювань – до такого роду зовнішніх факторів рослина досить стійка;
Соломон. Ранньостиглий і дуже врожайний сорт баклажанів. Кущ може досягати у висоту до 1,5 м. При всіх своїх перевагах таку культуру не варто вирощувати на городі, краще вирощувати її в теплицях.
Голландські сорти
Звичайні сорти або гібриди — сорти, виведені вітчизняними селекціонерами, не сплутати з улюбленими нам екземплярами. Технічні особливості, а також смакові характеристики багато в чому відрізняються від наших овочів.
Можливо, тому вони одержали досить широке поширення серед вітчизняних фермерів. До найбільш відомих голландських сортів можна віднести «Анет F1», «Солару F», «Бібо F1», а також «Японський червоний баклажан».
Гібриди
Мабуть, серед найбільш популярних сортів домашніх баклажан фермери дуже часто виділяють саме гібридні різновиди. Як правило, вони приносять досить щедрий урожай, а доглядати за ними не так складно. Ця категорія включає в себе як тепличні баклажани, так і екземпляри, які можна сміливо вирощувати у відкритому грунті.
До якісних гібридних сортів відносять такі різновиди, як баклажан Рожевий Фламінго, Кашалот, Санчо Панса, Тезко, Торпеда, Бумбо, Вакула.