Теплолюбний солодкий болгарський перець має тривалий період вегетації, тому вирощується в основному через розсаду. Прямий посів у відкритий грунт також практикується для вирощування ранніх (95-100 днів) і середньостиглих (101-130 днів) сортів.
Зміст (содержание)
Сорти, перевірені на багаторічній практиці
Почнемо огляд з відомих і улюблених сортів солодкого перцю, виведених 10 і більше років тому. Їх присутність на грядці — гарантія гарного врожаю і якась страховка на випадок холодного і дощового літа.
Буратіно
Ранній гібрид для заморозки і консервування. Перці важать 100-120 г. Розлогий кущ з обмеженим галуженням досягає 1 м. Дозрілі плоди червоні, довжиною до 17 см, м’ясисті. Придатний для фермерського вирощування: висока врожайність і транспортабельність.
Вінні Пух
Ранній високоврожайний сорт висотою 0,3 м. Плоди масою 50-80 г, ідеальні заморожування і фарширування. Вони гладкі, із загостреним кінчиком, світло-зелене забарвлення переходить в червоне при дозріванні. Висока стійкість до несприятливих факторів середовища.
Купець
Ранній сорт, адаптований для вирощування в суворому кліматі. Кущ штамбовий, висотою до 0,8 м. Плоди вирівняні по 85-100 г, слабо ребристі, конічні, при дозріванні світло-зелене забарвлення змінюється на рівномірне червоне. Визрілі плоди добре зберігаються і придатні для перевезень, мають універсальне призначення.
Тритон
Ультра ранній сорт. Перці масою 100-150 г, з середньою товщиною стінок, конусоподібні з жовтим забарвленням, що переходить в яскраво-червоне. Використовуються для сушки та переробки. Добре плодоносить в умовах прохолодного літа і нічного зниження температури.
Ластівка
Середньостиглий сорт для консервування, фарширування і заморозки. Кущ компактний, не перевищує 0,65 м. Плоди по 65-100 г, товстостінні, конусоподібні, довжиною до 10 см, світло-зелене забарвлення переходить в червоне. Сорт цінується за невибагливість, врожайність і дружне дозрівання. Щільна шкірка плодів забезпечує транспортабельність і тривале зберігання.
Антей
Середньостиглий перець універсального призначення. Рослини потужні, розлогі, висотою до 0,7 м. Плоди в середньому важать 200-300 г, кубоподібні, ребристі, товстостінні, світло-зелене забарвлення переходить в яскраво-червоне. Коренева система погано розвивається на ущільнених ґрунтах.
Білозерка
Середньостиглий сорт. Невеликі перці (70-100 г) гарні для фарширування і заморожування. Рослина заввишки 0,5-0,8 м. Плоди конусоподібні, з гострим кінчиком, забарвлення переходить з жовтого в червоне. Висока стійкість до хвороб і шкідників. Мінімальні вимоги до догляду. Відмінна транспортабельність і лежкість.
Каліфорнійське чудо
Сорт середнього терміну дозрівання, потужний, заввишки 0,7-0,8 м. Великі (120-150 г) товстостінні перці красивої форми підходять для свіжого споживання та переробки. Плід кубовидний, з вираженими частками, зелене забарвлення переходить в червоне при дозріванні. Стабільна і висока врожайність. Цінується за невибагливість у догляді і високі смакові якості.
Клаудіо
Золотий телець
Перспективні новинки селекції
У цьому розділі представлені сорти, виведені менше 8 років тому. Ми відібрали найцікавіші, які дачники-новатори вже випробували і оцінили. Впровадження селекційних новинок необхідно в мінливих кліматичних умовах.
Біг Мама
Солодкий банан
Золоте диво
Халіф
Банановий десерт
Захоплення
Гібрид середнього терміну дозрівання селекції «Гавриш». Кущ компактний, висотою 0,6-0,7 м, формується видалення бічних пагонів до першої розвилки. Плоди конусоподібні, притуплені, товстостінні, довжиною 10-13 см і масою 160-200 г, світло-зелене забарвлення переходить в червоне.
Бивень
Ранній сорт, гіллястий, висотою 0,5 м. Плоди по 60-100 г, конусоподібні, видовжені, яскраво-червоні, з фруктовим присмаком. Хороша врожайність і здатність до адаптації. Підходить для фарширування і заморозки.
Червона лопата
Лисичка жовта
Строки і особливості посадки розсади перців у відкритий грунт
Перці висаджують в кінці травня, коли мине загроза нічних заморозків. Погода в останні роки дивує своєю непередбачуваністю, тому рекомендуємо використовувати агроволокно. Укривний матеріал захистить кореневу систему і прискорити початок плодоношення.
Теплолюбивість перцю — лише одна причина бережної пересадки розсади. Дві інші: хвороблива реакція на пересадку і зупинка росту при перезволоженні. Кореневу систему не можна травмувати, тому краще використовувати перевалку з індивідуальних стаканчиків або висаджувати в торфоперегнійних горщиках.
Щоб коріння отримувало кисень і добре прогрівалося, висадку проводять на гряди. На відміну від томатів, які дають додаткові корені при заглибленні втечі, перці заглиблювати і присипати не можна. До моменту висадки в грунт пагін дерев’яніє, і присипана коренева шийка може загнити. Перці висаджуються на тому ж рівні, як вони росли у розсаднику.
Перці однаково не переносять грунтову засуху і перезволоження з утворенням кірки, тому після посадки регулярні поливи чергують з розпушуванням міжрядь. Коріння перцю розташовуються поверхнево, тому грунт навколо штамба не чіпають.
Обов’язково проводять мульчування грядок. На крапельному поливі рослини відчувають себе краще: немає проблем з доступом кисню, оптимальне зволоження без стресу, виключається потрапляння крапель води на листя і квітки, що для перцю вкрай небажано.
Схема посадки залежить від сорту: компактні кущі розміщують на відстані 30 см, а сильнорослі — на 50 см більше. На одній гряді висаджують два ряди рослин з міжряддям 45 см.
Якісним вважається розсада висотою 20-25 см з 8-10 справжніми листям і бутонами. При вирощуванні деяких гібридів для підвищення врожайності рекомендується обривати першу зав’язь, але це змістить початок плодоношення.