На питання, при якій температурі замерзає картопля, є кілька відповідей. Ці параметри відрізняються в залежності від стадії вирощування і зберігання коренеплоду.
На етапі вегетації рослина потребує досить високої температури. На стадії зберігання досить підтримувати параметри на рівні 2-5 градусів тепла.
Зміст (содержание)
В землі
Сприйнятливість до температури залежить від стадії розвитку. Паростки картоплі зберігають життєздатність при +3-30 градусах.
Оптимальний температурний режим знаходиться в діапазоні + 20-25 градусів. Інші параметри вважаються допустимими, але вони відносяться до категорії екстремальних.
У період вегетації негативна температура неприпустима. Якщо бадилля картоплі замерзає внаслідок весняних заморозків, є шанс відновлення зростання.
У цьому процесі беруть участь інші бруньки коренеплоду або пагони, які не встигли піднятися над рівнем грунту. Однак досвідчені городники радять посадити нові бульби.
Буває й інша ситуація, коли городник не встиг викопати картоплю до перших морозів. При цьому потрібно враховувати важливі фактори – скільки градусів морозу на вулиці і тривалість заморозків.
При перших морозах температура зазвичай становить від -2 до -5 градусів. Причому вони тривають максимум 12-15 годин. Пухкий грунт з великою кількістю органічних добрив в таких умовах може зберігати позитивні параметри температури.
Варто враховувати, що різниця температури грунту і повітря може становити до 10 градусів. Це означає, що при температурі повітря -5 градусів, земля може бути прогріта до +5.
Через деякий час земля остигає і починається її промерзання. Однак це відбувається поступово, протягом 10 і більше доби. Це означає, що кожен городник має в запасі 1-1, 5 тижні на викопування врожаю до перших морозів.
В приміщенні
При зберіганні картоплі в неопалюваному приміщенні є загроза її замерзання.
Щоб визначити стан коренеплоду, потрібно враховувати температуру повітря в сховищі:
- При +2-+5 градусах бульби зберігають свої смакові характеристики. Якщо в приміщенні тепліше, є ризик передчасного проростання і в’янення картоплі.
- При 0 – + 1 градусі і нижче у бульб з’являється виражений солодкуватий присмак. Коли температура збільшується, підморожені коренеплоди починають гнити. Овочі, які були призначені для посадки, втрачають схожість.
- Картопля замерзає при температурі менше -1,7 градусів. При цьому вона набуває виражений солодкуватий присмак. При збільшенні температурних параметрів заморожені коренеплоди починають загнивати. Крім цього, вони не годяться для посадки, оскільки втрачають схожість.
Щоб уникнути замерзання картоплі, потрібно вжити заходів. У неопалюваних приміщеннях варто встановлювати особливі ящики. Вони повинні мати прошарок з пінопласту.
Зверху овочі слід накривати теплою тканиною. Ці заходи допомагають при температурі на вулиці не менше -5 градусів. Якщо в регіоні очікується сувора зима, варто завчасно підготувати ящик з підігрівом.
На балконі
При наявності склопакетів і використанні теплоізоляційних матеріалів для обробки картоплю можна зберігати при -5-10 градусах.
Якщо є додаткові утеплюючі покриття, овоч витримає температуру до -15 градусів. Щоб зберегти овоч при більш низьких температурах потрібен шар товщиною 10-15 см
У спеціальній тарі для зберігання картопля зможе зберігати свої властивості і в більш суворих умовах. Зазвичай для цього застосовують подвійне дно і стінки, між якими є простір.
У порожнечі можна поміщати пінопласт, мінеральну вату, теплоізоляцію з фольгою. Також підійдуть і інші матеріали, які дозволяється застосовувати з метою утеплення.
Щоб на всю зиму зберегти картоплю і не дати їй замерзнути, необхідно забезпечити правильний температурний режим.
Під час заморозків варто використовувати додаткові утеплюють пристосування. Це допоможе зберегти смакові якості овоча і продовжити термін його зберігання.