Щеплення допомагає адаптації ніжних рослин – її роблять, приживляя сортовий держак на стійкий місцевий вид. Так зазвичай вирощують один або кількох видів (сортів) плодових рослин на іншому.
Зробити щеплення самостійно нескладно, головне – використовувати однакові чи сумісні культури.
Проводити щеплення дерев навесні найкраще починаючи з березня і по першу половину травня. Для того, щоб зробити щеплення самостійно, вам знадобляться:
- Живці (їх купують або заготовляють заздалегідь);
- Спеціальні прищепні ножі – садовий і копуліровочний (інструменти повинні бути чистими і добре наточеними);
- Обв’язувальна плівка;
- Садовий вар.
Зміст (содержание)
Заготівля живців
Живці нарізають пізньої осені або на початку зими, до настання холодів, щоб уникнути підмерзання бруньок і деревини. Вибирають однорічні визрілі пагони з добре розвиненими бруньками. Беруть їх із здорових високоврожайних дерев, бажано з добре освітленій частині крони.
Зберігання живців краще всього проводити в холодильнику або підвалі, де температура коливається від 0 до +5 °С. Важливо не допускати підсушування і розпускання бруньок. Для щеплення зазвичай використовують фрагменти з 2-3 бруньками.
Тонкощі щеплення
Всі надрізи слід проводити обережно і по можливості швидко. Дуже важливо правильно поєднати м’які шари під корою (де знаходиться камбій) у черешка і у основного рослини (яке називають підщепа): вони повинні збігатися. По мірі зростання камбію щеплені частини зростаються.
Місце щеплення ретельно обв’язують плівкою, а всі зрізи замазують садовим варом.
Приблизно через місяць верхні бруньки на живці повинні рушити в ріст. При вдалій щеплення виходять нормально розвинені рослини. Якщо технологія була порушена, держак засохне, а дерево продовжить зростання з бічних бруньок.
В середині літа обв’язку з щеплення знімають, а через кілька років можна розраховувати на врожай з щеплених гілок.
Щеплення за кору дерев
Цей вид щеплення краще всього виходить на молодих деревах з гілок товщиною 5-10 см, хоча використовується і для перещеплення гілок більшого діаметра. Роблять її початку сокоруху і відставання кори на підщепі (кісточкові культури варто прищеплювати якомога раніше, до набрякання бруньок на живцях).
Щеплення за кору дерев
Перепрививаемую гілка спилюють на відстані 15-25 см від центрального стовбура. Зріз зачищають садовим ножем. Ножем, спрямованим вгору, вертикально надрізають кору на 3-4 см і відшаровують її від деревини у верхній частині розрізу.
Щеплення за кору дерев
На нижньому кінці черешка виконують косий зріз без язичка.
Щеплення за кору дерев
Держак акуратно вставляють за кору, не допускаючи її розривів. На товстій гілці живці розміщують по колу через кожні 7-10 см – це дозволить швидше загоїти рану на місці зрізу.
Щеплення за кору дерев
Місце щеплення також обв’язують плівкою, всі зрізи обробляють садовим варом.
Це проста щеплення, але місце зрощення живців на перших етапах неміцною. Щоб уникнути надломів каркасну плівку знімають як можна пізніше, коли на гілках вже починають формуватися перетяжки. Також молоді пагони прищипують і фіксують додатковими шинами від надлому вітром.