Як чистити листову селеру, черешкову, кореневу

Розкажіть, як чистити селеру і чи потрібно це робити взагалі? Дуже люблю додавати в овочеві салати тертий корінь. На днях заходила в гості сусідка, я якраз готувала салат. Так вона каже, що шкірку не потрібно обрізати, в ній «вітаміни». Досить добре вимити. Чи це Правда?

Специфічний запах селери подобається не всім, але виключати її зі свого раціону не варто. Цей коренеплід – справжнє джерело вітамін, а особливо корисним дієтологи вважають його сік. Втім, і інші частини рослини потрібні на кухні. Листочки можна використовувати для консервації або в салатах. А пахучі коренеплоди округлі додадуть пікантної терпкості салатів і наваристості бульйону. Якщо ви зважилися спробувати цей овоч, не завадить знати деякі нюанси, як чистити селеру, адже вона буває різних видів. Залежно від цього відрізняється і підготовка овоча до вживання.

Отже, з того, яка частина рослини призначена для використання в їжу, розрізняють три види селери:

  • листова;
  • черешкова;
  • коренева.

Тепер давайте розглянемо особливості чищення кожного виду.

Зірвав, помив, з’їв — мінімальна підготовка листової селери

Легше і швидше всього почистити листові сорти. Тут достатньо просто добре промити листя і дати їй просохнути. Єдине, що може знадобитися – так це вибрати пожовкле і в’яле листя, якщо такі є. Втім, при купівлі свіжозрізані селери таких проблем не буде.

Потрібно чистити черешкову селеру?

Деякі господині, вперше спробувавши товсті соковиті черешки, відмовляються від них. Причиною цього вони називають зайву волокнистість і жорсткість стебел. Насправді ж така й правда можливо, але зовсім з іншої причини – якщо попалися старі черешки. Саме вони зверху покриті грубими волокнами, які обов’язково потрібно зрізати ножем. Натомість внутрішні волокна залишаються в міру жорсткими і майже не відчуваються, зберігаючи при цьому характерну структуру селери.

А ось молоденькі черешки можна вживати і без додаткового очищення, просто помивши їх.

Як чистити селеру кореневу?

Коренеплоди цієї селери чимось нагадують буряк, тільки білуватого кольору і з нерівною поверхнею, покритою горбиками. Вони можуть бути значних розмірів. При покупці краще вибирати ті плоди, в яких шкірка гладка – їх легше буде почистити, так і відходів цінної ароматної м’якоті буде менше.

Кореневу селеру чистити потрібно в будь-якому випадку, молода вона чи стара, мала або велика. По-перше, саме шкірка вбирає в себе нітрати, а по-друге, губчаста верхівка плода на смак ніяка і її потрібно зрізати і викинути.

Перед очищенням коренеплоди слід вимити, потім зрізати нижню і верхню частини. Всі нарости і западини теж вирізаються, а сам плід очищається подібно картоплі. Якщо ж він занадто великий і повністю відразу не буде використаний, можна відрізати і почистити половину. Друга частина селери міститься в пакет і зберігається в холодильнику. До речі, пролежати там селера може дуже довго — вона практично не псується і залишається твердою. Єдине, що місце зрізу темніє, і надалі його потрібно буде тонко обрізати.

Відео про те, як швидко почистити корінь селери

Коментарі (0)
Добавити коментар