Як вибрати плющилки для зерна та вимоги до них

Продуктивність тварин великою мірою залежить від раціону харчування. Зерна злаків є невід’ємною частиною процесу годування. Щоб зерна краще перетравлювалися, перед тим, як згодовувати їх тваринам, їх рекомендується роздробити або розплющити.

Про плющене зерно

Є два види обробки зерна: плющення та дроблення. Незважаючи на схожість отриманого продукту, ці процеси абсолютно різні. Дроблення передбачає поділ цілого зерна, а плющення розриває зерно на клітинному рівні, але зберігає загальну структуру. Це можна побачити за допомогою мікроскопа.

Плющене зерно своїм виглядом нагадує пластівці, а максимальна товщина такого зерна не перевищує 1,8 мм. Плющена кукурудза зменшується в розмірах до 2,5 мм.

Якщо порівнювати споживання енергії зерноплющилкою і зернодробилкою, можна помітити, що з однакової продуктивності зерноплющилка споживає втричі менше електрики. Плющилка зерна компактніша.

Користь плющеного зерна

Застосування технології плющення сприяє покращенню смаку, а також підвищенню поживності та засвоюваності зерна. Використання в годівлі плющенки дозволяє досягти середнього приросту ваги у поросят на 6% більше, ніж при згодовуванні звичайного зерна, а витрата корму істотно знижується. У молочних корів відзначається підвищення денних надоїв вже за п’ять – шість днів після початку годівлі плющенкою. Ще один важливий момент: плющенка не викликає алергії у тварин. Продукт можна згодовувати без запарювання або будь-якої іншої попередньої обробки, і однаково добре підходить як для годування тварин, так і для птахів.

Плющення зерна – процес, що передбачає використання вальцьових плющилок, які призначені для переробки не тільки сухих, а й свіжообмолочених зерен, що відрізняються підвищеною вологістю до 40%.

Широке застосування плющилки для зерна отримали при приготуванні кормів для ВРХ, для травлення яких є доцільною і найбільш корисною саме структура плющеного зерна, ніж дрібнодробленого.

При проходженні через вальці плющилки зерно не просто сплющується, а відбувається розрив оболонки, яка в зімкнутому вигляді (у шлунку тварини) не дозволяє діставатися самого зерна, що представляє першорядну цінність у досягненні результатів від використання зернових.

Використання плющеного зерна не виключає додавання до нього інших видів концентрованих кормів різного ступеня помелу.

Вимоги

Процес плющення зерен повинен проводитися недалеко або всередині сховища сировини, незалежно від способу його зберігання. Спочатку зерна вирушають на бетоновану або асфальтовану площу, розташовану біля плющилки.

Щоб подати зерно в плющилку, необхідно задіяти транспортери та навантажувачі, нарощуючи бункер плющилки. Машина повинна контролюватись таким чином, щоб усі зерна піддавалися розплющуванню. При цьому пластівці не повинні перевищувати 2 мм.

Як правило, плющення може здійснюватися з усіма злаковими та бобовими зернами. При нестачі вологості маса може розбавлятися водою. Щоб перевірити вологу, необхідно використовувати вологомір. Така маса має певний час перебувати у формі «ковбаси». Коли вологість буде досягнута до певної норми, вона запобігатиме потраплянню кисню, отже, корм не піддаватиметься цвілі.

Види

Зернові плющилки поділяються на кілька різновидів:

  1. Мобільні – конструкції, які піддаються транспортуванню і мають невеликі розміри. Такі моделі відрізняються можливістю розплющувати зерна прямо на місці їх збору в невеликих кількостях.
  2. Стаціонарні – конструкції, які розташовуються лише на місці їх установки. Такі моделі характеризуються великими розмірами та дозволяють пропускати велику кількість зерна.

Крім того, плющильні апарати дозволяють упаковувати вихідну продукцію. Такий параметр забезпечує можливістю зберігати розплющене зерно не в окремому складському приміщенні, а відразу на майданчику, що розташовується неподалік тваринницької споруди.

Плющилка для зерна 220 V

Переваги плющильної машини

Використання агрегату дозволяє:

  • виключити етап попереднього запарювання зерна,
  • у рази збільшити надої молока за рахунок відсутності у фуражі борошна,
  • підвищити приріст м’яса у жуйних тварин,
  • вберегти зерно від пилу.

Плющилки працюють із сухою та вологою сировиною на відміну від комбікормового гранулятора.

Техніка зможе:

1. Плющити сировину будь-якого виду:

  • пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, горох,
  • боби,
  • сою,
  • лляне насіння.

2. Готувати концентровані корми вологістю 25 – 40%.

Собівартість їжі, зробленої в плющилці, менша, ніж у гранулятора за рахунок економії:

  • електроенергії,
  • палива.

Така техніка – можливість швидко окупити автоматизацію виробництва за рахунок збереження інших ресурсів.

Щоб правильно придбати плющилку для зерна в інтернет-магазині Tech-Area  тут, необхідно відштовхуватись від якості конструкції, її безпеки використання та проконсультавитися з спеціалістами компанії. Крім того, плющилки повинні відрізнятися простотою завантаження компонентів, повинна забезпечувати захист конструктивним компонентам від агресивного впливу та оптимального співвідношення вартості та якості агрегату.

Коментарі (0)
Добавити коментар