Зола — це не просто згорівший залишок від палива, але і цінне добриво, широко застосовується в сільському господарстві. Зола містить калій у формі поташу (K2CO3), який легко розчиняється у воді і легкодоступний для рослин.
Також в золі знаходяться і інші мінеральні речовини, необхідні рослинам — фосфор, кальцій, магній, сірка, бор, марганець та ін.
Високий вміст вуглекислого кальцію в золі сланців і торфу дозволяє використовувати її для зниження кислотності ґрунтів.
Золу рекомендується вносити під усі культури, але найбільше доцільно підживлювати нею картоплю, гречку, бобові, плодові культури і тютюн.
Зазвичай золу вносять під оранку або перекопування грунту з розрахунку 0,4 — 1,5 тонн на 1 га. При посадці картоплі, розсади капусти і томатів з розрахунку 300 — 500 кг на 1 га площі.
Зміст (содержание)
Склад золи
Склад золи від різних рослин неоднаковий. Найбільшу кількість калію містить зола трав’янистих рослин — злаки — 20%, гречка — до 35%, картопляне бадилля і стебла соняшнику — до 40%, лобода та кропива — 27-32%, деревина берези і тополі -14%, хвойні породи — 3-7%. Фосфору в золі небагато. Кальцію міститься в золі хвойних порід і берези до 30%, тополі і верби до 43%.
Одна чайна ложка золи важить 2 грама, столова ложка — 6 грамів, сірникова коробка — 10 грамів, склянка (200 см3) — 100 грам.
Корисні властивості золи
Зола має відмінну нейтралізуючу здатність (до 80%). Золу дуже часто використовують в якості природного нейтралізатора кислого грунту, вносячи по 300-800 грамів на квадратний метр, в залежності від кислотності грунту, під осіннє перекопування або по весні.
Перед висівом насіння огірків, перцю, баклажанів, помідорів та інших культур замочують на 12-24 години в розчині золи — 2 ст. ложки на 1 літр води.
Використовують золу і як добриво в період вегетації культур: під огірки її вносять кожні 10 днів від цвітіння, посипаючи землю з розрахунку 1 стакан на 1 м2 площі ґрунту.
Під помідори золу вносять навесні, в процесі підготовки грунту з розрахунку 80 грамів на 1 м2. У середині липня — початку серпня закладають в грунт по половині склянки золи на 1 м2 площі.
Солодкий перець особливо любить золу в період зав’язування плодів — посипають грунт навколо рослин з розрахунку 1 стакан на 1 м2 площі.
Бульби картоплі за 25-30 днів до посадки запилюють золою, а при посадці в лунку кладуть по жмені золи.
Квасоля — під посадки квасолі вносять 5-8г золи на 1 м2 посадок.
Буряк, ріпа, редька — внесення золи з розрахунку по 100-200г на 1 м2. Кількість золи залежить кислотності грунту.
Полуниця, малина, квіти — будуть вдячні вам за 100г золи на 1 м2.
Боротьба з шкідниками
Золу використовують і для боротьби з шкідниками і хворобами:
- Зола ефективна проти хрестоцвітної блішки, при цьому рослини посипають сумішшю золи і пилу (1:1);
- Добре допомагає від мух і довгоносиків суміш золи з нафталіном або тютюном (1:1);
- Від морквяної мухи моркву посипають попелом, суницю — проти довгоносиків;
- Проти борошнистої роси ранньою весною опосипають агрус і чорну смородину (10-15 грамів просіяної золи на кущ);
- Проти попелиці посипають грунт під кущами агрусу і смородини;
- Проти борошнистої роси обприскують настоєм деревного попелу: 300г заливають 1л гарячої води, настоюють 2 доби, проціджують. Обприскують двічі в місяць.
Зберігання і використання золи
Ми з вами переконалися, що зола дуже цінне добриво і приносить величезну користь для більшості культурних рослин, а тому дуже важливо її правильно зберігати, щоб вона не втратила свої властивості.
Треба враховувати наступні особливості зберігання та використання золи:
- Золу треба зберігати в закритій ємності, або у паперових мішках;
- Золу не змішувати з коров’яком. Відразу вносять коров’як, перекопують, потім вносять золу;
- Не можна змішувати попіл з гнойовою рідиною;
- Золу не слід змішувати з суперфосфатом, фосфоритним борошном, сульфатом амонію, вапном так як при цьому зменшується їх доступність для рослин;
- Вносячи золу в землю необхідно відразу закладати її на глибину 8-10 см;
- На суглинкових і глинистих грунтах золу вносять під осіннє перекопування, на піщаних і супіщаних — навесні;
- Не слід використовувати золу рудого кольору — в ній міститься багато окислів заліза.