Полив овочів в спеку справа не проста — треба знати, коли, скільки і яким чином полити рослини, щоб не просто підтримати зростання і розвиток, а отримати якомога більше врожаю. Саме регулярний, правильний і своєчасний полив відіграє вирішальну роль у битві за врожай, особливо якщо тривалий час стоїть суха погода.
Зміст (содержание)
Правила поливу овочів
Поливати город треба правильно, дотримуючись всіх побажань рослин, зростаючих на вашій ділянці. Мало просто побризкати овочі водою в будь-який зручний для вас час. Треба поливати так, щоб активна зона, де розташована більшість коренів рослин, була зволожена, тільки тоді рослини зможуть скористатися пролитою вологою.
Активна зона в грунті знаходиться на глибині 20-30 см, рахуючи від поверхні. Практично всі городні рослини живляться вологою з цієї зони. Плодові дерева і чагарники беруть воду глибше, але ж мова про овочі: томати, перці, баклажани, огірки, капусту та ін.
Досвідчені городники знають, що часті поливи малою кількістю води у спеку, та й просто в суху погоду, не приносять користі, а часто навіть шкодять рослинам. Харчуючись з поверхні грунту овочеві культури формують безліч бічних корінців, які розташовані біля поверхні грунту, а центральний корінь перестає рости вглиб, намагаючись добути більше води і мінеральних речовин.
Тому, поливаючи овочі в спеку треба не просто побризкати грунт з лійки, а рясно полити, щоб промочити грунт на глибину кореневмісного шару — на 20-30 см. Щоб вода просочила такий обсяг грунту треба вилити не менше 30 літрів води на кожен квадратний метр грядки, з урахуванням типу грунту. Суглинки добре вбирають й утримують воду, а піщані ґрунти вимагають частих рясних поливів.
Слід пам’ятати, що вода не просто живить рослини, доставляючи до листків, квіток і плодів, мінеральні сполуки з ґрунту, але і служить для охолодження рослин у спекотні дні. Випаровуючись з поверхні листя, вода захищає рослини від перегріву, коли сонце палить нещадно, адже рослини не можуть відійти і перечекати спеку в тіні.
Недолік вологи в грунті помітний відразу:
- Рослини сповільнюють ріст і розвиток;
- Знижується врожайність (особливо у огірків і томатів);
- Рослини погано цвітуть або квітки обпадають;
- Зав’язі опадають.
Надлишковий полив також шкідливий для рослин:
- Коріння отримують недостатньо кисню і можуть загнити;
- Погіршується зростання через зниження концентрації мінеральних речовин у ґрунті (поживні речовини вимиваються водою);
- Розвиваються грибкові захворювання (грибки полюбляють надлишок вологи і користуються цим).
Які овочі люблять воду
Досвідчені городники ділять овочеві культури на 4 великі групи. Прийнято вважати, що рослини I групи дуже люблять воду, а рослини IV групи посухостійкі, тому можуть терпіти тимчасову нестачу води від дощу до дощу.
До I групи рослин, які дуже люблять воду, можна віднести: капусту, редис, огірки, кабачки, баклажани, перець, зеленні культури. Рослини цієї групи мають поверхневу кореневу систему і великі листи. Наприклад, виростити без поливу огірки неможливо — коріння огірків швидко гинуть без вологи, а великі листки випаровують вологу у великих кількостях.
Розсаду капусти щодня поливають поки рослини не приживуться у відкритому грунті, а потім продовжують поливати раз на 3-4 дні (якщо стоїть суха погода), витрачаючи не менше 10 літрів води на одну капусту.
У II групу входять цибуля і часник – дуже вимогливі до вологи рослини, що мають поверхневу кореневу систему і великі листя. Цибуля і часник особливо потребують води перші 3 тижні після посадки, під час відростання пера і в момент формування цибулин. Перед прибиранням цибулю і часник рясно поливати не слід — надлишок води затримує дозрівання і погіршує лежкість.
До III групи відносять овочеві культури, помірно вимогливі до вологи: томати (помідори), морква, буряк, петрушка, селера, картопля та ін. Рослини третьої групи формують розвинену кореневу систему і великі листя, тому можуть добувати вологу з глибоких шарів ґрунту.
Не варто економити на поливі моркви і селери в момент формування коренеплодів. При нестачі вологи за місяць півтора до збирання врожаю, коренеплоди дерев’яніють, грубіють, тріскаються, деформуються і гірше зберігаються взимку.
У IV групу входять кавун, диня, гарбуз, кукурудза — посухостійкі овочеві культури, здатні витягати воду з глибоких шарів ґрунту, а найголовніше витрачати її економно, з розумом, так сказати.
Перш ніж, раз і назавжди, віднести рослини до певної групи слід зробити поправку на характеристику грунту на вашій ділянці. Пам’ятайте, що на супіщаних і піщаних грунтах треба частіше поливати, а на суглинках — рідше.
Як правильно поливати
Щоб поливати овочеві рослини правильно не треба «кінчати інститутів», досить запам’ятати і застосовувати на практиці кілька принципів:
- Поливати теплою, м’якою водою;
- Уникати поливу водопровідною водою або водою з артезіанської свердловини;
- Поливати рано вранці або пізно ввечері, після заходу сонця;
- Поливати рослини так, як їм краще (під корінь або листя) та ін.
Поливати овочі, особливо огірки, треба тільки теплою водою. Ще краще, якщо вода буде м’яка, дощова або з природних водойм (озеро, річка, ставок, струмок), де ростуть водяні рослини. Водні рослини розкладають вуглекислий газ і виділяють кисень, який поглинає вода. Таким чином, природна вода насичена киснем більше водопровідної.
Воду із свердловини, криниці та водопроводу використовувати для поливу безпосередньо не можна — треба щоб вода постояла у відкритій ємності деякий час, щоб нагрітися і насититися киснем. З водопровідної води за кілька днів вийде весь хлор, а інші шкідливі домішки випадуть в осад.
У спеку поливати треба рано вранці або пізно ввечері — не пізніше 10:00 ранку і не раніше 18:00 вечора. При поливі вранці в жарку погоду намагайтеся не мочити листя, поливаючи під корінь — краплі води на сонці перетворюються в лінзи фокусують сонячні промені і обпалюють листя. Вдень у жаркі дні поливати не можна ні в якому разі.
Найкраще поливати ввечері, коли спека пішла і настала вечірня прохолода. Так, вам будуть дошкуляти комарі та інші кровоссальні комахи, але за ніч вода вбереться в грунт і наситить рослини вологою, а вранці треба розпушити і замульчувати грядки, политі ввечері, щоб затримають вологу як можна довше і не допустити появи тріщин на ґрунті.
Частіше треба поливати капусту, редис, салат і звичайно огірки. В саду від посухи більше інших страждають яблуня, смородина чорна, обліпиха. Серед квітів від посухи страждають флокс, примула, дельфініум, купальниця.
Як поливати огірки: під корінь або поверх листя
Збираючись поливати огірки слід згадати, що огірки прийшли в наші краї з вологих тропіків, тому для огірків мало вологого грунту, їм потрібна висока вологість повітря. Особливо огірки вимогливі до поливу в період формування перших зав’язей, при масовому плодоношенні і після збору врожаю.
Як тільки огірки починають цвісти і плодоносити їх треба поливати теплою, м’якою водою щодня або раз 2 дні (залежить від погоди) витрачаючи по 10-20 літрів на 1 м2 огіркової грядки. Воду треба лити обережно, щоб не мочити листя і стебло огірків. Земля біля основи стебла повинна бути сухою, щоб корінь не загнив — тому в теплиці не варто підгортати огірки.
У спеку можна зробити освіжаючий душ з лійки м’якою водою по листю, щоб підвищити вологість повітря. Душ збиває денну спеку і підвищує вологість повітря.
Огірки в теплиці рекомендується поливати вранці, щоб вдень вологість повітря була як можна вище. Краще якщо в теплиці буде стояти бочка з теплою водою — з неї можна черпати воду для поливу, так і вологість повітря буде вища, завдяки випаровуванню вологи з поверхні води.