Коли збирати гарбузи, як зрозуміти, що гарбуз дозрів
Коли потрібно збирати гарбузи з грядки? Коли він повністю дозрів, або можна збирати недостиглі плоди? Часто буває так: Поспішиш з прибиранням – гарбуз не буде довго зберігатися, швидко почне псуватися, та й смаковими якостями не порадує. А запізнишся – м’якоть втратить соковитість і стане борошнистою, “ватною”.
Як же зрозуміти, що гарбуз готовий до збирання і тривалого зберігання? Якщо знати всі ознаки стиглості, то ніколи не пропустиш термін збору врожаю. Чи може гарбуз дозріти в домашніх умовах?
Ось зараз про все і дізнаємося. З чого почнемо? З різноманітності сортів і часу дозрівання гарбуза.
Зміст (содержание)
Термін дозрівання різних сортів гарбузів
Гарбуз – овоч великий, росте не швидко. І тим не менше у нього теж є ранньостиглі, середні і пізні сорти. Скоростиглий гарбуз дозріває приблизно за 90-105 днів.
Сорти середнього терміну дозрівання – найпопулярніші у городників. Вони і дозріти встигають, і зберігаються довго без втрат. Період дозрівання таких гарбузів – 110-120 днів. Виходить, що до кінця вересня плодів в городі бути вже не повинно. Тут головне встигнути до перших несподіваних заморозків, оскільки підморожений гарбуз до тривалого зберігання не здатний.
Пізньостиглі сорти гарбуза проводять на грядках від 120 до 200 днів.
Ознаки стиглості гарбуза
Навіть якщо ви точно знаєте термін дозрівання свого гарбуза і ще при висадці розсади розрахували час збирання, не завадить поглянути на сам гарбуз. За зовнішнім виглядом, зазвичай, легко зрозуміти, пора чи не пора. Загальні ознаки стиглості, характерні для всіх видів гарбузів, такі:
- Жовтіючі і сохі листя сигналізують про те, що рослина закінчує свій життєвий цикл і починає в’янути;
- Суха здерев’яніла плодоніжка означає, що поживні речовини до плоду з листя і стебел більше не надходять. Тобто, гарбуз повністю дозрів;
- Зміна забарвлення гарбуза, прояв або, навпаки, потускніння смужок говорить про стиглість;
- Затвердіння шкірки теж привід задуматися про збирання врожаю. Неможливо пром’яти оболонку гарбуза пальцем? Поспів!
- Гучний звук при постукуванні, на який ми звикли орієнтуватися при виборі кавуна, і з гарбузом не підведе.
Час збирання твердокорих сортів
- Твердокорі гарбузи, як правило, відносяться до ранньостиглих. У цій групі такі популярні сорти, як Веснянка, Акорн та інші.
- Визначити зрілість твердокорих гарбузів дуже важливо. Справа в тому, що вони часто вирощуються заради насіння. М’якоть у них не найсолодша, а ось насіння відмінне. І хочеться отримати повноцінний урожай, а не порожні незрілі оболонки.
- У стиглого твердокорого гарбуза змінюється забарвлення в бік жовтих, коричневих і помаранчевих відтінків. Навіть на спочатку зелених сортах можуть з’явитися жовті смуги. Кора плоду “дубіє”, товста ребриста плодоніжка стає жорсткою. Приблизний час прибирання – кінець серпня. До тривалого зберігання твердокорі гарбузи, як правило, не підходять. Через 1-2 місяці їх м’якоть втрачає соковитість і стає борошнистою. А плоди швидко загнивають.
Коли збирати великоплідний гарбуз
Сорти великоплідної групи по праву є найбільш затребуваними. Вони бувають солодшими кавуна, і при тому відрізняються хорошою лежкістю.
Великоплідний гарбуз буває скоростиглим: Посмішка, Аріна, Амазонка.
І середньостиглим: Титан, Паризька золота, Зорька. Зустрічаються і пізні сорти: Червоне сонце, Херсонський, Біг Мун.
Основний індикатор зрілості великоплідних гарбузів – циліндрична плодоніжка. Навіть частково висохла і здерев’яніла, вона говорить про готовність плодів до збирання. Приблизний час збирання – середина вересня.
Багато великоплідних сортів добре зберігаються всю зиму. Але перед відправкою в льох бажано витримати гарбуза в домашніх умовах, дати їм остаточно дозріти. В хороше тепле літо двох тижнів буде достатньо. У прохолодне – буде потрібно до місяця.
Коли збирати врожай мускатного гарбуза
Мускатні сорти відрізняються великою кількістю яскравої і смачної м’якоті, дрібним насінням і тривалим терміном дозрівання. Вітамінний, Мускатний, Прикубанський і інші сорти при вирощуванні примають в теплі не менше 2 місяців.
За цей час кора мускатних гарбузів твердне. Якщо натиснути на кору зрілого мускатного гарбуза нігтем, вм’ятини не залишиться – настільки вона тверда. Крім того, плоди набувають рівний бежево-коричневий колір, а цятки або смужки зникають. Блискуча кора з восковим нальотом і ледь помітними смугами говорить про те, що гарбуз ще не дозрів. Приблизний час збирання – середина вересня, при теплій осені – кінець вересня.
Гарбузи мускатні добре зберігаються максимум 6 місяців. Потім поступово втрачають смакові якості і соковитість.
Прискорюємо дозрівання плодів
Часто в кінці літа або на початку осені погода не балує теплом. А гарбузи хотілося б знімати зрілими і великими! Кілька дачних хитрощів допоможуть гарбузам скоріше поспівати:
- По-перше, мульчуємо гарбузові грядки чорною плівкою. Цей матеріал добре поглинає і утримує тепло. Під плівкою температура грунту біля коріння нашого гарбуза буде на 3-4 градуси вища, ніж на вулиці.
- По-друге, поливаємо теплою водою. Якщо з самого початку поливати батоги теплою водою, гарбуз буде рости краще і визрівати швидше. Гарбуз поливають під корінь вдень, коли і вода, і повітря досить прогріються.
- По-третє, обробляємо рослини стимуляторами росту. Обприскування листя Епіном, Цирконом, Энергеном або іншим подібним препаратом допомагає гарбузам адаптуватися до прохолодної погоди.
- Нарешті, встановлюємо світловідбивач. Щоб дозріваючим плодам дісталося більше тепла і світла, можна за гарбузом поставити світловідбиваючий екран з фольги, наклеєної на картон або фанеру.
Як правильно збрати врожай гарбуза
Всі овочі рекомендують збирати в суху погоду, і гарбуз не виняток. Погожим днем озброюємося секатором і вирушаємо за врожаєм.
Плоди зрізаємо разом з плодоніжкою, залишаючи “хвостик” в 3-4 сантиметри. Причому за саму плодоніжку краще не хапатися. Вона може відвалитися, а гарбузи без плодоніжки довго не лежать. Якщо помітили на корі гарбуза неглибокі пошкодження, заклеюємо їх бактерицидним пластиром або змащуємо зеленкою. Мікроби не пройдуть!
Після збирання гарбуз, призначений для зберігання, цілий день тримаємо на сонці. А потім ще тиждень просушуємо в приміщенні, щоб кора позбулася зайвої вологи й стверділа.
Недостиглі гарбузи (крім зимових сортів) відправляємо в переробку або з’їдаємо в першу чергу.
Кілька слів про зберігання гарбуза
Ми вже згадували про те, що краще за інших зберігаються столові сорти великоплідного гарбуза, що володіють щільною міцною оболонкою. У них же більше сухих речовин в м’якоті, тому вони довго не втрачають смакові якості.
Ідеальне місце для зберігання гарбуза – сухий провітрюваний підвал з температурою повітря близько 6-8°C і вологістю 70-75%. Там гарбузи укладають на підлозі, на підстилці з соломи або картону так, щоб плоди не стикалися. В таких умовах пізні великоплідні сорти спокійно пролежать рік, а то й довше.
Але любитель і без підвалу не пропаде. Гарбуз прекрасно зберігається в умовах міської квартири. Розкладені під ліжком або за диваном стиглі гарбузи пролежать 5-6 місяців при кімнатній температурі. Головне, щоб плоди не торкалися один одного і на них не падало пряме сонячне світло.
І все ж час від часу таке сховище доведеться перевіряти. Щоб вчасно виявити хворий, загнивший гарбуз і не дати зіпсуватися іншим.
Здається, відповіді на всі питання з першого абзацу знайдені. Гарбуз з грядки слід прибирати до заморозків. Бажано, щоб він повністю дозрів на грядці. Виняток – пізні сорти. Їх можна знімати раніше терміну і дорощувати вдома.