Як зберегти кизил на зиму і забезпечити сім’ю вітамінами
Знаючи, як зберегти кизил на зиму, можна забезпечити себе і всю свою родину корисними вітамінами та мікроелементами. Стародавні люди вживали в їжу в основному свіжі ягоди, тому, за власними спостереженнями, могли визначити, як впливає споживання кожного виду продукту на самопочуття. Вони використовували кизил, як лікувальний засіб. Застосовували в цих цілях не тільки ягоди, але і коріння, кору, листя.
Зміст (содержание)
Цінність і користь кизилу
Унікальність кизилу – високий вміст м’якоті ягоди вітаміну групи С. На 100 г продукту доводиться близько 50-150 мг. Тому ці плоди анітрохи не поступаються першість за наявності вітаміну С ні лимонам, ні шипшині. Також в ягодах присутні антиоксиданти і міститься каротин.
Плоди рослини приносять багато корисних речовин для людського організму:
- солей калію, кальцію, магнію;
- пектин;
- ефірні масла;
- азотисті речовини;
- кислоти органічні (в тому числі рідкісну бурштинову);
- величезна кількість вітаміну С.
Знаючи, як правильно заготовити цю ягоду на зимовий період, можна зберегти кизил з усім комплексом вітамінів. Що буде до речі для організму в період, коли немає інших джерел вітамінізації.
Лікувальні властивості ягід проявляються в таких позитивних діях на функції в людському організмі:
- підвищує гемоглобін;
- нормалізує травлення, є стимулятором для вироблення шлункової секреції;
- позитивно діє на стінки кровоносних судин;
- покращує апетит;
- налагоджує загальний кровообіг;
- нормалізує показники тиску;
- володіє жовчогінним ефектом.
У 100 грамах міститься близько 15% цукру.
Рекомендується додавати в раціон кизил при наявності набряків організму, недокрів’ї, проблеми з судинами, атеросклерозі.
Як і багато інші ягоди, кизил малокалорійний продукт. У 100 г є всього 40 ккал. У відварі присутня вже тільки половина калорій. Також свіжі і сушені плоди використовують для приготування різноманітних спиртних напоїв. Найчастіше з них готують вина, настоянки, лікери.
Заморожування кизилу
При використанні даного способу зберігається вся користь ягоди. Перед заморожуванням всі плоди слід ретельно перебрати, відібравши пошкоджені і зіпсовані. Після вимити прохолодною водою і обов’язково повністю просушити.
Заморожувати потрібно тільки стиглі плоди.
Як тільки кизил добре просохне, можна виробляти заморозку готового до вживання продукту. Доцільніше буде розкласти плоди на піддоні або на інші плоскі форми в один шар, попередньо підстеливши пергамент або харчову плівку. Через час, коли ягоди повністю промерзнуть, можна перекласти їх в зручну ємність для компактного зберігання в морозилці. Це можуть бути пакети або бокси, які герметично закриваються щоб уникнути попадання всередину сторонніх запахів і речовин.
В’ялення кизилу
У такому вигляді ласощі припаде до душі і дорослим, а особливо дітям. Коли сезон свіжих ягід і фруктів залишиться позаду, неодмінно будуть до речі в’ялені ароматні плоди. Вони зберігають смак і запах свіжого кизилу, роблячи їх більш насиченими і солодкими. Це відбувається з-за відсутності рідини.
Перед тим як приготувати в’ялений кизил, потрібно ретельно помити 1 кілограм ягід і видалити з них кісточки. Потім додати 100 г цукру. В такому вигляді вони повинні постояти добу. За цей час виділиться сік, який треба злити. Після ягоди заливають гарячим сиропом. Його температура повинна бути близько 80° С. Сироп варять з рівної кількості води і цукру або з злитого раніше соку.
Готової рідини разом з ягодами дають постояти п’ять хвилин. По закінченні часу кизил слід відкинути на друшляк. Як тільки сироп стече плоди можна в’ялити в духовці на деках двічі по 20 хвилин. З перервою для повного остигання ягід. Допустима температура – 65-70°С.
Виготовлення пастили
Для такого способу краще вибрати переспілі ягоди. Прибравши кісточки, перебиваємо на пюре 0,5 кг плодів. Після треба перетерти через дрібне сито, видаливши жорсткі залишки шкірки. Протягом 15-20 хвилин выпариваем зайву вологу на дуже повільному вогні. Обов’язково весь час заважати щоб уникнути пригорання. Остиглу масу треба викласти на пергамент, змащене рослинним маслом, товщиною 0,5 см. Цей шар просушится до потрібної консистенції у духовці за 2-3 години при температурі 150°С з використанням спеціального режиму охолодження.
У готовому вигляді пастила з кизилу схожа за консистенцією з жувальної цукеркою. Її можна нарізати на порційні кубики і трохи присипати крохмалем для зменшення липкості. Або згорнути в трубочки і вже після сформувати порції. Часто таке ласощі подають до м’яса. За бажанням перед скручуванням всередину кладуть горіхово-медову пасту. Вийде відмінний кондитерське ласощі.
Сушіння кизилу
Даний спосіб є менш витратним варіантом збереження, якщо процес відбувається за допомогою сонця і повітря. Залишається тільки періодично перевертати тонкий шар ягід, який варто розташувати в тіні. При цьому необхідна хороша вентиляція. І через 5 днів вже можна буде прибрати плоди на місце постійного зберігання.
Сухофрукти з кизилу не викликають алергічних реакцій.
Існує ще кілька способів сушіння кизилу з використанням електричної сушарки або духової шафи. Перший час температура виставляється на рівні 50°С, а далі підвищується до 70°Пн. Сушіння відбувається набагато швидше, але з’являються фінансові витрати.
Зазвичай для даного способу вибирають стиглі, але не м’які плоди. Треба попередньо їх помити. Можна знезаразити, додавши у воду трохи столового оцту або щіпку соди. За бажанням видаляють кісточки або сушать в цілому вигляді.
Велика користь від сушеного кизилу буде для імунної системи. Це дуже актуально в холодну пору року, коли простудні хвороби атакують і треба підтримати свій організм. Присутні у складі ягід фітонциди, що виявляють противірусну та антибактеріальну дію.
Вживання таких ягід допомагає в боротьбі зі зниженням ваги. Це можливо із-за здатності кизилу до прискорення процесів метаболізму в організмі людини.