Чому полуниця виростає не солодка, але і велика червона
Полуниця, або як її правильно називати – суниця садова – це лідируюча ягідна культура на присадибних ділянках протягом багатьох років.
Крім смаку полуниця ще і дуже корисна: у її складі величезний набір вітамінів і мікроелементів, а зі сметаною і цукром її завжди із задоволенням скуштує будь-яка, навіть сама примхлива дитина. Крім того, в полуниці велика кількість фолієвої кислоти, тут далеко позаду залишаються, здавалося б, лідери за цим показником – виноград і малина. Вживаючи полуницю, ви просто не будете відчувати проблем з роботою кишечника, зміцните свій імунітет і очистите від шлаків стінки ваших кровоносних судин. В статі розглянемо причини з яких полуниця може бути не солодка.
Зміст (содержание)
Причини в поливі та розміщенні
Для початку давайте розберемося все ж з посадкою: чи не допустили ви помилку при посадці полуниці, адже її місце потрібно міняти мінімум кожні 5-6 років, а досвідчені фермери кажуть, що і кожні 4 роки.
Причиною того, що плоди полуниці можуть кислити або мати відверто кислий смак, може бути волога, точніше – полив, несвоєчасний або неправильний. Звичайно, ми не застраховані від великої кількості дощу в літній період, він може лити цілими днями, а як ви знаєте, період дозрівання суниці садової припадає на весну, і коли в цей період ідуть дощі, це абсолютно нормальне явище, не нормально тільки, якщо їх дуже багато, і вони часті. Отже, надлишок вологи цілком здатний погіршити смак ягід суниці садової, зробивши її прісною. Від надлишку вологи ягоди стають ніби водянистими, цукри буквально розчиняються в масі плоду і при його споживанні їх банально не помічаєш. Іноді смак залитої водою суниці навіть буває гірким, але це вже ще більше відхилення від норми.
На смак, точніше на солодкість полуниці може вплинути і розміщення грядок. У великих господарствах завжди за цим суворо стежать, а на наших садках і огородиках пару грядок одного і того ж сорту можуть розташувати в декількох метрах один від одного, в результаті чого одна грядка з одним і тим же сортом виявиться на добре освітленій ділянці, а інша – в тіні. Добре відомо, що на світлі суниця накопичує більше цукрів, тому смаки навіть одного і того ж сорту, якщо вона росте в різних умовах навіть одного городу, можуть відрізнятися – ягода, що виросла в тіні, не буде солодкою. До всього іншого, може спостерігатися в даній ситуації і комплекс несприятливих факторів, збіг обставин: ділянки, освітлені й прогріті сонцем, навіть деякий надлишок вологи в силах випарувати і наблизити склад грунту до нормального, а от та суниця, що росте в півтіні або тіні, на жаль, цього зробити не зможе, тут вплине на смак ще й надлишок вологи.
В ідеалі, щоб смак сорту полуниці відповідав заявленому на пачці з насінням, необхідно суниці як мінімум вісім годин розташовуватися під променями сонця, а земля під нею щоб була не надмірно, а помірно зволожена (краплинний полив – це ідеальний варіант).
Йдемо далі – грунт: смак полуниці часом досить сильно залежить від якості грунту, навіть якщо ростуть на різних ділянках одні й ті ж сорти. Насправді, без всяких жартів – на одному грунті полуниця буде солодка як мед, а на іншому – ні.
Ще одна причина чому полуниця кисла, до речі, поширена у дачників: вони висаджують улюблений кущик полуниці на ділянку (або десяток улюблених кущиків) і вирощують їх буквально десятиліттями. Зрозуміло, що в один прекрасний момент кущ застаріває настільки, що втрачає звичний смак, стаючи банально прісним. Стара коренева система, мабуть, вже не в силах відпрацьовувати належні їй дії, і не весь запас поживних речовин, необхідний для повноцінного розвитку ягоди, в неї потрапляє. Першим дзвіночком того, що ягоди полуниці скоро стануть не зовсім типового смаку, є зміна їх розмірів – спочатку вони банально дрібнішають.
Як було б прикро, але навіть кілька кущів полуниці, зростаючих на вашій дачній ділянці, як мінімум раз у п’ять або шість років необхідно оновити на нові, взявши від них вуса або купивши нову розсаду (це не важливо, як оновити) головне, пересадити їх на нову ділянку з живильною, в міру вологою і добре освітленою землею.
Отже, давайте резюмуємо. В результаті ми, в цілому, знайшли причини, по яких полуниця може втратити свою солодкість.
Причини втрати солодкості полуниці
Полуниця не солодка причина перша – помилка з сортом полуниці, садівник, переносячи свою колекцію, банально переплутав сорти і тепер той сорт, який, як він вважає, повинен бути солодким, на жаль, «втратив» свою солодкість. Висновок: при перенесенні потрібно бути максимально уважним і завжди підписувати сорти.
Причина друга – тривалий період вирощування. На одному місці полуниця росте вже більше шести років, кущі старі, зношена їх коренева система, і вона не може забезпечити колишню масу і колишній смак плодів цієї культури.
Причина третя – надлишок вологи на ділянці: якщо ллють дощі, то, по суті, ви не винні, проте ви можете частіше рихлити грунт, щоб не утворилося грунтової кірки, і волога швидше випаровувалася. По суті, те ж саме ви можете робити при надлишковому поливі ділянки.
Причина четвертна – це земля. Вся справа в тому, що полуниця просто обожнює досить родючий і дренований грунт, іноді навіть трохи підкислений (pH 5,5-6,0). Якщо помітите, що в поточному році смак суниці не типовий для сорту, з недоліком цукру, то підгодуйте її наступної весни компостом, змішаним у рівних частках з річковим піском, і добре полийте після цього. Начебто дрібниця, і за підгодівлю можна не рахувати, однак плоди дійсно виходять більш солодкими і більш великими.
Причина п’ята – це висота грядки. Якщо ваша ділянка нерівна, являє собою схил або серію нерівностей, то можна зробити просто високі грядки, таким чином вирівнявши їх, і отримувати з них стабільний врожай солодких плодів.
Причина шоста – невірне розташування грядки. В ідеалі, рослини полуниці повинні бути розташовані таким чином, щоб рослини були на світлі не менше восьми годин на день. Тепло і достаток світла – це мало не два головних чинники, які мають домінуюче значення на смакові якості ягід.
Причина сьома – ущільнені насадження. Садівники часто намагаються заощадити якомога більше площі на ділянці, тому висаджують максимум рослин на грядках. Але полуниця віддає перевагу свободі і, враховуючи її подальше розростання, необхідно забезпечувати їй більше простору. Зазвичай садять на ділянці кущі квадратно-гніздовим методом, виходить в середньому між кущами відстань, рівна 30 см, а між рядами – 45-50 см. Якщо посадки будуть обмежені, то плоди будуть точно більш дрібними і можуть бути прісними, тому що рослинам не буде вистачати харчування.
Причина восьма – нездорові кущі полуниці. При посадці рослин на ділянку обов’язково переконайтеся, що вони повністю здорові, на розсаді неприпустимі такі явища як цвіль, гниль та інші проблеми, вони можуть стати причиною виснаження і зниження якості плодів.
Дев’ята Причина – не оптимальний термін посадки. Всім відомо, що полуницю краще всього висаджувати в серпні, але чомусь садять, коли заманеться. Запам’ятайте, найоптимальніше – це посадити суниці саме в серпні, за цей час вона встигає розвинути повноцінну кореневу систему. Якщо ви житель прохолодного клімату, то до наступаючих холодів обов’язково проведіть і мульчування грунту. Тоді і кущики зиму переживуть, і плоди будуть солодкими – це буде практично гарантовано.
Десята Причина – поспіх. Не поспішайте отримати багато плодів у перший же рік після висадки розсади полуниці восени. Дозвольте в перший сезон рослинам краще розвинутися і набратися енергії, щоб надалі обдарувати вас смачними і солодкими плодами.
Причина одинадцята чому полуниця не солодка – скошування. Часто восени садівники звичайною ручною косою просто скошують листові пластинки з ділянки, оскільки ви можете пошкодити і точки росту, цілком можуть початися зміни, які призведуть до погіршення якості ягід полуниці, тому листові пластинки намагайтеся зчісувати граблями з дрібними зубами.