Чому помідори не червоніють в теплиці
Багато людей переконані, що дозрілі на кущах помідори мають набагато кращі смакові особливості і містять більше вітамінів, ніж ті, які були зняті з гілок ще зеленими. Тому намагаються досягти визрівання врожаю на гілках. Іноді дозрівання затримується, тому питання прискореного дозрівання плодів актуальне для більшості дачників.
Зміст (содержание)
Причини, чому помідори не червоніють в теплиці
Щоб точно визначити, що дозрівання помідорів в теплиці з якої-небудь причини затягнулося, необхідно приблизно представляти сам процес наливання плода. Плід починає рости з квіткової зав’язі, з плином часу досягає розмірів сорту і тільки після цього починає змінювати своє забарвлення. Спочатку він придбає світло-зелене забарвлення з рожевим відтінком, потім поступово почне набирати яскравий колір. З моменту зупинки росту плода до повного його дозрівання проходить близько 3 тижнів.
Якщо за цей час зелені томати так і не забарвилися, значить, щось не так, і потрібно якомога швидше визначити причину цього явища. Існує кілька причин, за якими томати ніяк не хочуть почервоніти (або, наприклад, пожовтіти, якщо сорт відноситься до жовтих).
Несприятливі кліматичні умови. У цю категорію причин можна включити:
- Екстремальні температури (нижче +15 і вище +35 0С), при яких зупиняється вироблення лікопіну – речовини, що відповідає за сортове забарвлення томатів. Помідори, що знаходяться в екстремальних умовах, мають характерне помаранчеве забарвлення і жовто-зелений обідок біля плодоніжки.
- Палюче сонце, при знаходженні на якому не встиглі дозріти помідори обгорають і набувають жовтуватий відтінок біля плодоніжки.
- Занадто висока вологість.
- Загущена схема посадки. Схема посадки вважається загущеною, якщо відстані між томатами менеша 35 см. Загущеність призводить до виникнення затінення плодів, поганої провітрюваності кущів, конкуренції за поживні речовини…У зв’язку з цим плоди дозрівають вкрай повільно і нерівномірно.
- Відсутність або надлишок поживних елементів в грунті. Помідор на всіх стадіях розвитку потребує достатнього харчування, тому якщо до моменту наливання плодів вони виявляються вичерпані, це призводить до пізнього дозрівання. Найбільше це стосується дефіциту калію. Та ж ситуація виникає при надмірній кількості азоту в грунті.
Причин, чому томати не червоніють в теплиці, досить багато, і не всі з них з’являються в результаті некомпетентних дій городника – навіть у досвідчених дачників трапляються подібні ситуації.
Що робити, чим допомогти помідорам
Щоб урожай все-таки зміг дозріти на кущі, необхідно вжити деяких заходів щодо прискорення цього процесу. Якщо на кущах висять красиві, але зелені, грона помідорів, які не бажають фарбуватися в сортовий відтінок, можна вдатися до агротехнічних хитрощів, наведених нижче.
Забезпечити доступ сонячного світла до плодів. Доведено, що при поліпшеній освітленості томати дозрівають набагато швидше. Для цього потрібно прорідити густе листя так, щоб воно не затуляло зелені помідори. Самі пагони теж можна акуратно розгорнути до сонця і зафіксувати. Можна організувати спеціальні підпірки і для самих грон, наприклад, розкласти їх на розставлених ящиках.
Обмежити полив і харчування кущів. Для цього необхідно злегка порушити звичний стан куща. Наприклад, прорізати наскрізний отвір у стеблі (на висоті близько 10 см від рівня грунту) і вставити в нього паличку або пластинку, які розширять стінки стебла. Є й інший спосіб – потягнути стебло вгору і злегка надірвати коріння або провернути стебло навколо своєї осі. Порушення кореневої системи обмежать надходження до куща харчування і води, що прискорить дозрівання самих помідорів.
Обрізка куща. Цей прийом підходить для випадку, коли на одній рослині плоди дозрівають нерівномірно і не в звичній послідовності. Тут рекомендується обрізати всі зайві пасинки, видалити занадто дрібні помідори і нові пізні зав’язі і підрізати гілки томатів до кистей. Оскільки подібна процедура може знадобитися ближче до кінця літа, в період, коли збудники небезпечних захворювань культури активні, після обрізки доведеться обробити кущі захисними препаратами.
Використовувати бананову шкірку. Цей метод дуже цікавий і незвичайний. Тут пропонується покласти в пакет шкірку банана і прив’язати до кисті так, щоб вона виявилася всередині пакету. Через пару днів пакет потрібно зняти. Вже через 2-3 дні після видалення пакету з банановою шкіркою плоди в грона почервоніють.
Використовувати горілку. Виявляється, що якщо в зелені помідори ввести ін’єкцію горілки або спирту, то томати почнуть швидко червоніти. Для цього в кожен плід впорскують за допомогою шприца 0,5 мл засобу.
Щоб запобігти повільне дозрівання томатних грон і необхідність використання агротехнічних хитрощів, потрібно своєчасно проводити профілактичні заходи, спрямовані на подальше прискорення дозрівання плодів.
Що робити, якщо не червоніють томати: відео
Профілактика
Отже, профілактичні заходи допоможуть уникнути нерівномірного фарбування плодів в кисті і отримати урожай в зазначені виробником насіння терміни. До таких заходів відносять правильну посадку молодих кущів в теплицю, забезпечення сприятливих умов для наливання плодів та своєчасне внесення збалансованих підживлень.
Правильна посадка
Посадка саджанців повинна проходити за оптимальною схемою, вибір якої залежить від будови і величини дорослого куща. Наприклад, для індетермінантних сортів з необмеженим ростом і високих детермінантів з формировкою в кілька стебел передбачені відстані у рядку 60 см. Низькорослі і штамбові томати висаджують через кожні 35-40 см. Якщо знехтувати цими значеннями і скоротити їх, дозрівання томатів буде затягнутим, а сам урожай буде дрібним і непоказним.
Сприятливі умови
Після висадки томатів в теплицю необхідно створити їм оптимальні умови для зростання, а потім і для плодоношення. Тільки так вдасться отримати великий і здоровий урожай.
По-перше, томати не переносять високої вологості, тому необхідно контролювати цей показник в теплиці протягом усього сезону. Потрібно часто і тривало провітрювати посадки, відкриваючи кватирки і двері конструкції.
Для запобігання випаровування вологи з грунту грядки рекомендується замульчувати.
Другою умовою є запобігання виникнення екстремальних температур. Під час похолодань рекомендується додатково утеплювати конструкцію, в період спеки – притіняти. Зрозуміло, як тільки на вулиці відновиться нормальна температура, всі додаткові елементи потрібно прибрати.
По-третє, томатам для дозрівання потрібне сонячне світло, тому кущі потрібно своєчасно пасинкувати і видаляти зайве листя, що росте під нижнім плодовим пензлем.
Внесення добрив
Оскільки в теплиці кількість ґрунту обмежена, доводиться протягом усього сезону додатково підгодовувати томати щоб уникнути виникнення дефіциту поживних речовин. Починати підгодівлі, спрямовані на прискорення дозрівання томатів, потрібно вже на стадії цвітіння.
Для цього можна скористатися розчином борної кислоти (1 г препарату на 1 л води) і обприскати бутони, зав’язі, листя, стебло. Наступну подібну підгодівлю проводять під час дозрівання плодів.
Ще одним ефективним засобом для прискорення фарбування томатів є йод. Якщо періодично проводити обприскування кущів розчином йоду (30…35 крапель на відро води), можна не турбуватися про своєчасне дозрівання помідорів на кущі.
Дефіцит йоду у томатів вважається однією з найпоширеніших причин їх небажання дозрівати.
Іноді помідори не хочуть червоніти через підвищену кількість азоту в харчуванні. Тому частина цього елемента повинна бути мінімальною в підгодівлі, що вносяться в момент бутонізації і на більш пізніх стадіях. У цей час потрібно збільшити вміст калію.
Корисні поради
Нижче наведено кілька практичних порад від дачників, які вже стикалися з уповільненим дозріванням томатів.
- Позакореневі підживлення ефективно допомагають томатам почервоніти, але не можна ними занадто захоплюватися – томати не люблять високої вологості.
- Помідори виділяють етилен, який сприяє дозріванню. Тому якщо обернути кожен окремий плід папером, етилен не буде випаровуватися, і плід прискорено почервоніє.
- Якщо до зібраних зелених томатів покласти кілька штук зрілих помідорів, то зелені почнуть швидко фарбуватися.
- Якщо помідори не встигли дозріти, а похолодання вже на носі, можна їх просто зняти на стадії молочної стиглості і скласти в ящики. Для цього плоди акуратно зрізають з куща, залишаючи невелику гілочку. При такому знятті ніяких пошкоджень плодів, пов’язаних з відділенням плодоніжки, не виникне.
- Помідори добре зберігаються в ящиках при температурі +13…+20 0С. Вже почервонілі томати зберігаються при більш низьких температурах (+7…+10 0С).
Прискорити дозрівання томатів на кущах можна, якщо знати деякі агротехнічні прийоми. Виявляється, навіть при вирощуванні в не найсприятливіших умовах вдається своєчасно отримувати врожай помідорів.