Салатна гірчиця: вирощування і догляд, корисні властивості
Салатна гірчиця не найпопулярніша овочева рослина, а даремно! Листя гірчиці містять величезну кількість вітамінів і мінералів, що дуже до речі при весняній нестачі вітамінів. Китайці, наприклад, з гірчиці салатної хіба що цукерки не роблять: солять, маринують, варять, їдять свіжою і т. д. Варто придивитися до достоїнств листової гірчиці? Думаю, варто.
Салатна гірчиця хороша тим, що може вирощуватися скрізь, навіть на підвіконні, завдяки невибагливості, скоростиглості та морозостійкості. Саме навесні, коли прохолодно і світловий день короткий, гірчиця салатна відчуває себе чудово. У теплу погоду, при довгому світловому дні гірчиця стрілкується подібно редису.
Салатна гірчиця (лат. Brassica juncea) збуджує апетит, підвищує секрецію шлункового соку, корисна як антисептичний і протизапальний засіб. Суміш соку, гірчиці салатної з соком моркви, шпинату і ріпи добре допомагає при геморої.
Зміст (содержание)
Особливості вирощування
Вирощується безліч сортів і різновидів гірчиці салатної, які розрізняються за формою і розміром листя, а також за смаком, хоча і незначно. Наприклад, японські сорти гірчиці салатної «відрощують» листя довжиною до 60 см.
Крім листових різновидів гірчиці салатної зустрічаються і коренеплідні види, які формують коренеплід, схожий на ріпу.
При сприятливих умовах через 20-30 днів після посіву насіння листя гірчиці салатної можна зрізати для вживання в їжу.
Гірчиця не любить кислий грунт, тому рекомендується вирощувати рослину в нейтральних і слаболужних грунтах.
Гірчиця салатна — холодостійка рослина, насіння проростає при температурі 2-3°С, а при температурі +12°C через 4-5 днів після посіву з’являються сходи. Сіянці можуть переносити заморозки до -6°C.
Догляд за салатною гірчицею
Салатна гірчиця росте так швидко, що доглядати за нею не складно — ви просто не встигнете спостерігати, як вона вже виросте.
Поливати салатну гірчицю треба помірковано, без фанатизму. Хороший полив гарантує хороший урожай соковитої салатної зелені, але застій води шкідливий для рослини.
Якщо салатна гірчиця вирощується влітку, коли світловий день найдовший, то грядки треба притіняти будь-яким доступним способом: темною плівкою, шифером, руберойдом. Короткий світловий день перешкоджає стрілкуванню гірчиці салатної. Бажано, щоб погода була прохолодною, але це не у владі городника.
Корисні властивості гірчиці салатної: вживання в їжу
Листя гірчиці салатної корисні для організму людини, багаті вітамінами C, B1, B2, P, PP, каротином, мінеральними солями.
Молоді листки містять деяку кількість гірчичного масла, тому поєднують смак гірчиці, салату і хрону. Завдяки цьому листя гірчиці салатної служать заміною рідкої гірчиці.
Листя гірчиці їдять в сирому вигляді, кладуть у салат окремо або в суміші з іншою зеленню, а після кулінарної обробки як гарнір до рибних і м’ясних страв.
Гірчиця в кулінарії
Олія гірчиці використовують в кулінарії, хлібопекарській, кондитерській, консервній, миловарній, текстильній, фармацевтичній та парфумерній промисловості, а також як технічна. Гірчична олія краща за інші при виготовленні здобного тіста. Для приготування кращих сортів консервів використовують гірчичне масло замість прованського.
Знежирену макуху насіння використовують для приготування столової гірчиці. Столова гірчиця є однією з улюблених приправ до різних м’ясних страв, гастрономічних виробів, супів, овочів.
Порошок з розмеленого насіння гірчиці використовують як приправу і ароматизатор до гарячих і холодних м’ясних страв, при засолюванні овочів та консервуванні риби.
Молоді листя гірчиці (переважно листових сортів, багаті аскорбіновою кислотою) використовуються у свіжому вигляді для салату, як гарнір до м’ясних і рибних страв. У Китаї молоді соковиті пагони солять і консервують.
Сорти гірчиці салатної
Серед безлічі сортів гірчиці салатної можна порекомендувати наступні.
Волнушка — ранньостиглий сорт салатної гірчиці, від її появи повних сходів до технічної стиглості проходить 30 днів. Розетка листя велика, прямостояча, трохи розлога. Листя великі, видовжено-овальні, без опушення, світло-зелені, хвилясті по краях. І листя, і черешки ніжні, хороших смакових якостей. Рослина дуже швидко нарощує свою зелену масу. До збирання приступають, коли рослини досягнуть висоти 7-8 см.
Краснолистна — ранньостиглий сорт салатної гірчиці, від появи сходів до технічної стиглості проходить до 30 днів. Листя вертикальні, округлі, темно-зелені з червоно-фіолетовим відтінком. Смак гострий, терпкий (смак редьки і хріну).
Ладушка — середньостиглий сорт салатної гірчиці, від появи сходів до технічної стиглості проходить до 35 днів. Розетка листя компактна, прямостояча, діаметром 25-30 см. Листя великі, довжиною до 30 см, видовжено-яйцевидні, без опушення, щільні, соковиті, хрусткі. Смак слабо-гострий. Маса однієї рослини до 150 гр. Сорт відносно стійкий до стеблування.
Муравушка — середньостиглий сорт салатної гірчиці, від сходів до технічної стиглості проходить 35-40 днів. Розетка листя вертикальна, діаметром до 35 см. Листки видовжено-яйцевидні, світло-зелені. Маса однієї рослини 60-90 гр.
Мустанг — середньостиглий сорт салатної гірчиці, від появи сходів до збирання проходить 30-35 днів. Висота розетки листя до 25 см. Листя великі, червонувато-зелені, з гострим приємним смаком.
Чарівна — ранньостиглий сорт салатної гірчиці, від появи сходів до технічної стиглості проходить до 30 днів. Розетка листя вертикальна, діаметром 10-15 см. Листки середнього розміру, широкояйцеподібні, з короткими черешками, світло-зелені, без опушення. Тканина пластинки листа ніжна і соковита. Смак хороший, з легкою гостротою. Сорт холодостійкий.
Прима — ранньостиглий сорт салатної гірчиці, від появи сходів до зрізання на зелень проходить до 30 днів. Розетка листя припіднята, діаметром до 20 см, висотою до 25 см. Листя великі, довжиною 20 см, шириною більше 10 см, сидячі, жовто-зелені, слабохвилясті, з дрібнозубчастими краями, без черешків, ніжні, соковиті, прекрасного смаку. Маса однієї рослини 30-50 грамів.
Сильна — ранньостиглий сорт салатної гірчиці, від появи сходів до зрізання листя проходить 28-30 днів. Розетка листя велика, прямостояча, злегка розлога, висотою до 30 см. Листя великі, з хвилястими зубчастими краями і з короткими черешками, світло-зелені, прекрасного смаку.
Лікувальні властивості гірчиці
Порошок з макухи насіння гірчиці має зігріваючу дію і йде на приготування гірчичників, його використовують у медицині як зігріваючий і відволікаючий засіб, що викликає приплив крові і поглиблює дихання при запаленні легенів, невралгіях, для рефлекторного впливу на функцію кровообігу при гіпертонічних кризах, загрозливому інсульті, стенокардії. При затяжному хронічному нежиті добре насипати сухий порошок гірчиці у шкарпетки і надіти їх на ніч. Гірчиця не тільки збуджує апетит, але і значно посилює виділення шлункового соку. Ще Піфагор вважав, що гірчиця підсилює пам’ять.
У народній медицині насіння гірчиці використовували як засіб, що збуджує діяльність шлунково-кишкового тракту, як проносне, блювотний засіб при малярії, заспокійливе. Прийом всередину насіння і порошку гірчиці в чистому вигляді або розведеної молоком допомагає при отруєннях.
Гірчичне ефірне масло у формі гірчичного спирту (2 %-ний спиртовий розчин ефірної олії) вживали як відволікаючий засіб при запальних процесах і ревматизмі.