Що таке кавун – ягода, фрукт або все-таки овоч?
Соковитий, цукровий плід, який практично у всіх асоціюється з жарким літом, є предметом дискусії вже багато століть. Так що таке кавуни – ягоди, фрукти або овочі? Наша стаття допоможе вам розібратися в цьому питанні.
Зміст (содержание)
Батьківщина кавуна і його поширення
Вчені довели, що предком кавуна є дикий колоцинт, батьківщина якого – пустеля Калахарі (Південна Африка). Дрібна рослина з потужною кореневою системою і гіркуватими плодами служила джерелом води для караванів. Як баштанну культуру кавун вперше почали обробляти стародавні єгиптяни (XX ст. до н. е..). Трохи пізніше про неї дізнався Древній Рим. В Китай солодкі плоди потрапили вже до X ст., де здобули шалену популярність.
Україна познайомилася з баштанною рослиною тільки до XIII ст. завдяки хрестовим походам. Їх не їли свіжими, а готували з м’якоті пряну патоку.
Відеоролик “Корисні властивості кавуна”
З цього відео ви дізнаєтеся, якими корисними і шкідливими властивостями володіє кавун.
Визначення та теорії
Щоб визначити, до яких же все-таки категорій віднести кавун, необхідно спочатку розглянути кожну з них.
Ягода
Наука ботаніка визначає ягоду як тонкошкірий плід з одною або безліччю насінин і м’ясистою м’якоттю. Єдина схожість кавуна з подібним описом – він м’який і соковитий всередині. В іншому можна назвати наступні відмінності:
Товста шкірка. Стиглий плід не можна їсти разом з оболонкою, як ягоди, так як вона містить шкідливі для організму речовини.
Розмір. Саме через великі габарити багатьом складно віднести баштанну культуру до цієї категорії.
Спосіб вживання. На відміну від ягід, великі плоди потрібно різати на частини, оскільки цілими їх з’їсти неможливо.
У ботаніці кавун називається помилковою ягодою або гарбузом.
Фрукт
Фруктом називають соковитий їстівний плід, що росте на дереві. З побутової точки зору, кавун можна віднести до цієї категорії, грунтуючись на:
- відповідність за зовнішнім виглядом і розмірах;
- їстівність;
- соковита м’якоть.
Єдина вагома відмінність, яка говорить не на користь фрукту, – спосіб зростання. Фруктам не властиво стелитися по землі, як баштанним культурам.
Овочі
У науці не існує терміну овоч. Кулінарія, де він використовується, визначає його як їстівну частину рослини або будь-яку тверду рослинну їжу. Деякі енциклопедії відносять до цієї категорії абсолютно всі плоди, що ростуть на садовій ділянці і придатні для їжі. Спираючись на подібні характеристики, до овочів можна віднести навіть яблука або полуницю. Ось чому загальні паралелі з баштанною культурою проводять рідко.
Вчені досі ведуть суперечки щодо приналежності кавуна до будь-якої однієї категорії. Проте як би він не називався, соковитий, солодкий плід все одно залишається для багатьох улюбленими літніми ласощами.