Коли збирати калину, терміни, як зберігати
Без верби і калини, нема України…Тому росте вона повсюдно, біля багатьох осель. У когось калина виростає деревцем, а комусь милий і приємний широкий кущ під вікном. Щоб зберегти всі корисні властивості, потрібно вивчити особливості збору, зберігання врожаю.
Терміни збирання врожаю
Вважається, що технічна зрілість калини настає тоді, коли ягоди набувають рівний яскраво-червоний колір без зелених прожилок або цяток. Цей період настає ще в серпні і до кінця вересня, а в жовтні калина вже точно досягає максимальної зрілості.
Початок жовтня вважається піком її соковитості і корисності, але гіркий смак багатьом не подобається. Після перших же заморозків гіркота зменшується, але корисні властивості не стають слабкішими. До цього часу навколо кущів з яскраво-червоними ягодами і червоно-, жовто-, зеленим поріділим листям в’ються птиці.
Збирати ягоди можна починати з того моменту, коли червоний колір витіснить всі інші. Зазвичай поспішають зібрати їх якщо бояться, що птахи все склюють.
Якщо ж такого побоювання немає, то цілком можна залишити ягоди до холодів, це зробить їх більш смачними. Не стануть вони менш корисними навіть тоді, коли випаде сніг і встановиться стабільно зимова погода, просто ягідки зморщаться, почнуть сохнути, втратять товарний вигляд, але не лікувальні властивості.
Залежно від сорту
До найбільш поширених сотртів калини відносять: Червоне гроно, Гранатовий браслет, Травнева солодка, Зірниця. Ці сорти відносяться до числа морозостійких рослин, витримують перепади температур. Під час плодоношення мало піддаються навалі шкідників. Ягоди можна збирати до самої весни.
Сорти калини Зарницька, Захід і Шукшинська дозрівають в перших числах вересня.
Калина Вигоровська і Жолобівська дозрівають до середини першого місяця осені.
Плоди калини Марія готові до збору вже в кінці серпня.
Як збирати
Ягоди прекрасно зимують на гілках, головне, щоб температура в морозні дні не опускалася нижче -25, від цього плоди чорніють і гинуть. Калину збирають після повного дозрівання. Для збирання врожаю вибирають ясну погоду. Садівники рекомендують проводити заходи з використанням продезінфікованого секатора. Такий захист необхідний рослині від хвороботворних бактерій.
Щоб не пошкодити ягідки, їх знімають цілим гроном. Так збережуться корисні властивості. Якщо планується переробка ягід відразу після збору, то про їх цілісність турбуватися не варто. Зрізані грона укладають на плоску основу, щоб вони не торкалися один одного. Така особливість запобігає сплутуванню гілочок і подальшому осипанню ягід.
Якщо планується переробка після збирання врожаю, то грона пов’язують між собою і відокремлюють плоди. Потім їх промивають і просушують. При переробці калину перебирають, видаляють зіпсовані і зігнилі ягідки, інакше вони зіпсують весь урожай.
Зберігання ягід
Такі букети з яскравими цілими плодами можна підвісити в прохолодному приміщенні – підвалі, горищі, балконі, щоб у міру потреби відривати потрібну кількість ягідок для чаю, компоту, киселю, морсу або пирога. А решта прекрасно будуть висіти, чекаючи свого часу протягом декількох місяців.
У теплій квартирі ягоди зморщаться, підсохнуть. Волога і тепло можуть послужити погану службу – ягідки можуть запліснявіти або почати гнити. Тому при відсутності неопалюваного приміщення ягідки зберігають в холодильнику. Можна покласти кисті в нещільно закритому пакеті на одну з нижніх полиць, а можна заморозити.
Для заморозки зазвичай обережно обривають ягідки або залишають плодоніжки, миють (не всі вважають це необхідним), висушують, поміщають в морозильну камеру, періодично помішуючи, щоб ягідки не змерзлися разом. Після заморозки, коли вони стали твердими і негнучкими навпомацки, їх поміщають в зручну тару – пакети щільно закривають і залишають в морозилці.
Ще часто калину сушать за допомогою спеціальних сушильних камер або звичайних духовок. Ягоди з плодоніжками укладають тонким шаром і тримають при температурі 50-60 градусів, дверцята духовки краще тримати відкритими, щоб забезпечити циркуляцію повітря.
Як тільки всі ягідки стали зморшкуватими, їх можна вийняти з духовки, остудити, розкласти по скляних банках. Деякі просто в’ялять плоди на свіжому повітрі, перемішуючи.
Такий спосіб займе більше часу, крім того, потрібно ховати підноси з ягодами від птахів або комах, стежити за ними, часто перемішувати.
Ягоди перетирають з цукром або медом (цукру беруть вдвічі більше, ніж калини). Для цього їх подрібнюють за допомогою сита, м’ясорубки або блендера, потім банку з отриманим продуктом зберігають в холодильнику. Вичавлюють сік, змішують його з такою ж кількістю цукру і теж тримають на холоді.
З корисних плодів роблять желе, варення, пастилу, вино, наливку. З відходів після виробництва соку можна зробити калинове масло, заливши пропущені через м’ясорубку відходи чотирма частинами соняшникової або оливкової олії і залишивши на 3 тижні в темному місці. Потім віджимають, видаляють залишки, масло розливають по пляшечках, використовують, як масло обліпихи.
Існує багато способів зберегти на зиму калину, але потрібно пам’ятати, що механічна або термічна обробка зменшує ступінь корисності.