Які корисні властивості опеньків нам знайомі і як їх використовувати
Популярним і при цьому смачним продуктом вважаються гриби, які дуже зручно додавати в різні страви в процесі приготування їжі. Особливо цінуються корисні властивості опеньків, адже завдяки високому вмісту вітамінів і мінеральних речовин вдається оздоровити організм. Знайти гриби вдасться поблизу старих пнів, саме завдяки своєму розташуванню вони і отримали свою назву. Більшість грибників люблять опеньки, з-за того, що вони виростають купчасто і завжди в одному і тому ж місці. Розраховувати на врожай актуально з серпня і до листопада.
Зміст (содержание)
Харчова цінність
Завдяки унікальному складу опеньків їх активно використовують в кулінарії. Гриби можна засолити, засушити або просто зварити. Вживати інгредієнт в їжу актуально і для тих, хто мріє схуднути.
Калорійність грибів опеньки становить 17 ккал на 100 р. Склад продукту складається з великої кількості білка, який добре засвоюється організмом (2.2 м — 100 г).
Літні опеньки містять високу кількість вітаміну B1. В основу продукту входять також вітаміни C, B1, E, PP. Входить до складу цинк і мідь позитивно впливають на кровообіг людини. За кількістю кальцію і фосфору опеньки фактично не поступаються рибі. Позитивно на організмі людини відображаються і входять до складу натрій, залізо і магній.
Опеньки сушені містять білка в 2 рази більше, ніж яловичина. Якщо вживати 100 г грибів в день, то вийде збагатити організм добовою нормою вітаміну B1 і С.
Свіжі опеньки
Досить після збору грибів проварити їх у воді 30 хвилин для того, щоб уникнути отруєння. Після цього продукт можна вживати в їжу. Висока харчова цінність опеньків дозволяє комплексно оздоровити організм. Свіжі гриби позитивно впливають на здоров’я людини, так як надають дію:
- Підвищують захисні властивості імунної системи, завдяки входить до складу аскорбінової кислоти. Компонент благотворно позначається на стані судин, виводить токсини і загоює ранки на шкірі.
- Добре впливають на стан серця, через що міститься калію і магнію.
- Зміцнюють волосся, нігті і надають позитивну дію на стан шкірного покриву, завдяки вітаміну B2.
- Виробляють легкий проносний ефект, що корисно для тих, хто страждає запорами.
- Благотворно впливають на роботу щитовидної залози і сприяють утворенню гемоглобіну, що корисно для тих, хто страждає недокрів’ям.
- Корисні властивості опеньків для хворих, що страждають на атеросклероз і цукровий діабет.
Дослідження довели той факт, що регулярне включення грибів в раціон перешкоджає утворенню ракових пухлин.
Осінні опеньки активно використовуються в процесі виготовлення білкового хліба, корисного для хворих на діабет.
Сушені гриби
Зберігати продукт в засушеному вигляді набагато простіше, так як при подібному вигляді обробки компонент зменшується в розмірах. Унікальні особливості грибів зберігаються так само, як смак і аромат. В засушених опеньках корисних властивостей значно більше, ніж у маринованих грибах. Вміст білка і калорійність грибів в сушеному вигляді значно зростає, ніж у випадку зі свіжими опеньками. Активно використовуються засушені гриби при боротьбі із запорами.
Корисні властивості маринованих опеньків
Поживних речовин у цьому виді грибів набагато менше, ніж у свіжих грибах. Найбільше мариновані опеньки цінують за їх приємний смак і консистенцію. Благотворно на роботу ШКТ впливає слиз, який виділяють грибочки. Цікавий той факт, що через входить до складу оцтової кислоти, спецій і солі продукт не рекомендується вживати при наявності проблем з шлунком.
Заморожені опеньки
Багато хто не знають, чим корисні гриби опеньки в замороженому вигляді. Вважається, що саме цей тип зберігання дозволяє зберегти максимальну кількість корисних речовин. В процесі заморожування грибів важливо враховувати всі основні правила, щоб вони зберегли свою харчову цінність.
Чим небезпечні
Крім користі опеньків і шкоду також цей продукт може надавати для організму. Не рекомендується включати в раціон продукт людям, у яких є проблеми з ШКТ. Дітям до 7 років також не слід давати опеньки. Якщо збирати опеньки в правильних місцях (подалі від автотрас) і обробляти належним чином, то завдати шкоди організму буде набагато складніше.
Лікарі радять утриматися від вживання грибів також і в інших випадках:
- вагітним жінкам і годуючим мамам;
- при проблемах з травленням;
- хворим з нирковою недостатністю;
- пацієнтам при гіпертонії і проблеми з серцем.
В процесі збору досвід у лісі потрібно враховувати їх зовнішній вигляд, щоб на столі не виявилися неїстівні екземпляри. Якщо ніжка гриба довше 6 см, тобто його небезпечно.
При правильному приготуванні і обробці опеньків вдасться зберегти корисні для організму особливості продукту. Для того щоб запобігти отруєння грибами слід обов’язково при варінні тримати їх у воді не менше 30 хвилин.