Способи зберігання кабачків взимку
Кабачки починають дозрівати ближче до середини серпня. Зазвичай рослина дає непоганий урожай, тому з’їсти плоди в короткі терміни не вийде. З цієї причини у господинь виникає питання: як зберегти кабачки свіжими довго? Насправді це не складно, і зовсім не обов’язково витрачати час на заготовки.
Зміст (содержание)
Коли і як прибирати кабачки з грядки, щоб зберегти їх надовго
Збирання врожаю проводять восени, коли ще не почалися конкретні холоду. Чи не підійдуть пошкоджені або перезрілі кабачки. Рекомендується брати виключно зрілі і якісні плоди, що мають характерний колір і тверду шкірку. Якщо постукати по плоду, то можна почути глухий звук – це показник якості.
Чи не підійдуть для довгого зберігання вдома або в погребі молоді плоди з м’якою шкіркою. Їх вживають або в свіжому вигляді, або відправляють на консервацію.
Варто відзначити, що збирати кабачки треба за допомогою гострого ножа або секатора. Не можна просто обривати плоди, видираючи плодоніжки. Потрібно зробити рівний зріз і залишити хвостик довжиною близько 5 сантиметрів. Щоб не допустити гниття плодоніжки, хвостик рівно зрізають і занурюють на деякий час в гарячий парафін.
Не можна забувати, що рівний зріз на хвостику кабачка і його велика довжина дозволяє захистити плід від проникнення всередину різної гнилі. Крім того, за плодоніжки судять про якість врожаю. Якщо вона залишається в нормальному вигляді після тривалого зберігання, то плід в порядку. А якщо з нею щось відбувається, то краще не споживати в їжу такої кабачок. Навіть якщо гниль початку торкатися лише край, треба якомога швидше використати плід.
Щоб лежкість зберігалася протягом тривалого часу, рекомендується займатися збиранням врожаю в суху і сонячну погоду. Мити кабачки можна ні в якому разі, це спровокує гниття. Для очищення від пилу і бруду їх досить струснути і протерти сухою ганчіркою. Якщо овочі вологі, то потрібно і спочатку підсушити, поклавши в провітрюване місце.
Які сорти придатні для тривалого зберігання?
Перш ніж дізнатися, як довше зберегти кабачки в свіжому вигляді, треба з’ясувати, які саме сорти доцільно для цього використовувати. Фахівці рекомендують наступні:
- Якір – завжди радує своїми властивостями, не дивлячись на зберігання.
- Негреня – залишається в хорошому вигляді пару місяців.
- Грибовський – тримається до півроку.
- Аероновт – свіжість до 4 місяців, іноді довше.
- Жовтоплідний – залишається в хорошому стані протягом 3 місяців.
- Арліка – один з найбільш довгограючих варіантів (до 8 місяців).
- Фестиваль – термін зберігання становить півроку.
Звичайно, є й інші варіанти. Але навіть незважаючи на самі тривалі терміни зберігання, довше початок березня овочі краще не тримати, а з’їсти до цього моменту. При переробці після лежання з кабачків дістають насіння і видаляють трохи м’якоті навколо. Це дозволяє позбутися від гіркоти.
Особливості зберігання кабачків в погребі
Розберемося, як зберегти кабачки свіжими в погребі. Вважається, що це один з найкращих варіантів. Допоможуть такі вказівки від фахівців:
- Продезінфікувати льох. Найкраще побілити стіни вапном. Ще один варіант – обкурювання сірчистим газом, який негативно діє на паразитів. Після підпалу шашок треба відразу ж піти з приміщення і закрити двері. Заходити всередину не можна кілька днів.
- Природно, льох повинен бути чистим, без гризунів і так далі.
- Підтримувати температуру на рівні 4-10 градусів тепла, не більше. Відповідна вологість – до 90%.
- Тримати кабачки можна поруч з гарбузами, перцями і огірками. Небажані сусіди – картопля, цибуля і часник, різні фрукти.
- Найкраще для викладки кабачків підходять дерев’яні ящики-стільники з шаром тирси всередині, але підійдуть і прості коробки з картону.
Тепер розглянемо варіанти зберігання, кожен з яких відрізняється високою ефективністю.
У коробках або ящиках
Необхідно розмістити кабачки на певній відстані один від одного. З цією метою між ними поміщають папір або газету. Якщо урожай вийшов великим, то кожен з плодів загортають у папір, щоб мати можливість викласти їх пошарово. Ящики з ними ставлять або на підлогу, або на найнижчі полиці.
На полицях
Великі екземпляри можна розкладати просто на полицях. Дуже важливо не дозволяти їм торкатися один до одного. Раз в півтора тижні овочі треба перевертати.
У сітках
Свіжість врожаю можна зберегти за допомогою використання звичайних сіток. Тільки їх не кладуть на підлогу, а вішають під стелю.
Провітрювання треба організовувати якомога частіше, навіть якщо погода холодна.
Зберігання в холодильнику або морозилці
Як зберегти кабачки в свіжому вигляді в холодильнику або морозилці? Це один з найпростіших способів, що дозволяють плодам залишатися якісними кілька місяців. У випадку з холодильником слід правильно підготувати овоч. Не можна його мити – досить тільки протерти і викласти в харчові пакети з дірками для повітря.
Якщо кабачки були очищеними, то надовго їх зберегти не вдасться. Можна продовжити термін, якщо обернути їх мокрою тканиною. Дуже важливо періодично оглядати овочі, щоб не допустити гниття. Вони не застраховані від гниття навіть в самих ідеальних умовах.
У морозилці овочі зберігаються як в цілому, так і в подрібненому вигляді, дозволяється навіть залишати їх очищеними з шкіркою. Їх слід скласти в харчовій пакет. Так вийде зберегти їх протягом зими. При цьому розморожувати заготовку можна лише один раз, для повторної заморозки вони не підходять. Доцільно розподіляти нарізку порціями.
Якщо кабачки будуть використовуватися для готування рагу, найкраще їх нарубати кубиками. Для смаження їх ріжуть на кружки помірної товщини. Підготовлені овочі викладаються на піддон і відправляються в морозилку на пару годин. Потім дістають, викладають в пакети (зручно використовувати з зіп-замком) і повертають в камеру.
Ще один варіант зберігання кабачків взимку – заготівля їх у приготовленому вигляді. Ці овочі солять, гасять, маринують, а деякі роблять з них варення. Подібну продукцію закочують в банки, і вона може стояти дуже довго. Крім того, у неї універсальне призначення.
Найголовніше – пам’ятати, що чим довше в таких умовах лежить кабачок, тим щільнішою буде шкірка. Іноді її не вийде навіть прибрати ножем. При використанні заморожених овочів можна перед цим їх навіть не розморожувати. Цікавий варіант заготовки – кабачки, нафаршировані рисом або м’ясом.
Особливості зберігання кабачків в квартирі
Ще одна проблема, з якою стикаються господині, це те, як зберегти кабачки свіжими в домашніх умовах. Досить підібрати їм гарне місце, і вони залишаться якісними навіть в умовах квартири. Найкращий варіант – темний і сухий кут з температурою близько 10 градусів тепла. Наприклад, це ніші на балконі, комора біля вікна або тумбочка біля балконних дверей. Дуже важливо, щоб в цьому місці не було доступу світла. В іншому випадку через кілька тижнів є ризик зіткнутися з проростанням насіння. Такі овочі їсти не можна.
Чи не забороняється зберігати кабачки і при більш високій температурі, але воно буде менш тривалим і складе не більше місяця. Тут діє той же принцип, що і для підвалу: овочі розміщуються поодинці, а якщо площа обмежена, то кожен плід відгороджується від іншого за допомогою паперу. Важливо не класти кабачки близько опалювальних приладів і в кімнатах з підвищеною вологістю.
Залишають урожай також на лоджії або балконі з утепленням. Використовують для цього коробки. Вони обов’язково повинні бути закритими, не допускаючи світло. Якщо на вулиці будуть сильні морози, то можна занести кабачки в будинок. Також в холоду для захисту використовують теплі ковдри, загортають коробки або ящики в крафтового папір, газету.
Можна розмістити урожай в коморі, розкладаючи по спеціально підготовленим полкам. Деякі господині його вішають так само, як капусту, але поклавши по окремим сіток. Підійдуть навіть ті, що використовувалися для лука, нічого страшного навіть не в тому, що там може бути лушпиння. Вона знезаражує.
Як зберігати цукіні
Цукіні вважається довгожителем серед усіх кабачків. Справа в тому, що при хороших умовах вони лежать буквально до появи нового врожаю. Найголовніше – підібрати відповідний сорт. Рекомендується брати тільки щільні плоди, які мають тверду скоринку.
Необхідно правильно зібрати овочі: підходять тільки самі спілі і досить щільні, довжиною близько 15 сантиметрів. Їх видаляють з куща гострим секатором, але хвостик до кінця не зрізають, а залишають. Потім зібраний матеріал очищають від землі і залишають під сонцем приблизно на добу.
Залишати цукіні можна в зоні свіжості холодильника, обернувши їх паперовим пакетом з декількома отворами. Добре вони переносять і заморозку, залишаючись свіжими протягом року. Їх миють, прибирають плодоніжки і нарізають зручним способом. Розкладають на обробній дошці, не даючи їм стикатися. Ставлять в морозилку на кілька годин, а потім прибирають в контейнер або пакет і повертають назад.
Декілька порад
Як зберегти кабачки свіжими на зиму так, щоб вони не зіпсувалися? Допоможуть наступні поради:
- Полиці під кабачки вистилаються соломою або іншим подібним варіантом. Для економії місця можна використовувати капронові колготки або панчохи, вішаючи їх на полоток. Овочі залишаться в хорошому вигляді близько 3 місяців.
- В ящику можна робити картонні перегородки, щоб кабачки не стикалися.
- У будинку кабачки можна просто складати на підлогу на солом’яну підстилку. Зручно їх складати під ліжко, щоб вони не заважали.
Якщо скористатися даними порадами, то овочі зможуть зберегтися до самої весни. І при цьому вони залишаться смачними і свіжими, радуючи в зимові дні.