Як підвищити якість молока за допомогою фільтрів
Щоб зберегти весь обсяг молока, вже після його одержання, сучасні фермерські господарства придбавають товари для фільтрації молока та використовують їх для його очищення. Вони унеможливлюють потрапляння сторонніх домішок, частинок корму або гною.
Зміст (содержание)
Навіщо потрібні фільтри під час виробництва молока
Фільтри використовують, щоб показати переробнику якість сировини, отримати вигідну відпускну ціну та відзначитись від конкурентів.
Щоб досягти високих показників, окрім сучасного обладнання для доїння та зберігання, сировина має проходити якісне очищення через фільтри для молока. При попаданні у сировину сторонніх домішок у ньому створюється сприятливе середовище для розвитку патогенних мікроорганізмів. В результаті молоко може не тільки не дотягувати до заданих показників якості, а й загалом зіпсуватися. Крім того, великі частинки, які проходять через молокопровід при доїнні, можуть забивати вузли, що в свою чергу може призвести до поломок обладнання та простоїв ліній. Для зниження фінансових ризиків виробники використовують різні види фільтрів.
Які бувають фільтри
Фільтри для молока розрізняють за ступенем очищення сировини: від попередньої та грубої, де з сировини забираються великі частинки, до тонкої та ультратонкої.
Фільтри для первинного очищення молока
Під час автоматизованого доїння часто трапляється, що доїльні стакани зіскакують із соска корови, і в молокопровід потрапляють підстилка та інші великі домішки. Під тиском домішки швидко переміщуються та можуть застрявати. Щоб уникнути подібного, відразу після отримання сировину пропускають через фільтри попереднього очищення.
Завдяки гратчастій структурі фільтра молоко вільно проходить через пропускні канали, великі частинки при цьому затримуються у фільтрі. При виборі такого фільтра експерти радять уважно вивчити, з якого матеріалу він виготовлений. Найбільш надійним вважається нержавіюча сталь, вона забезпечує довгу та надійну роботу конструкції.
Фільтри для грубого очищення молока
Після попереднього очищення молоко додатково очищають від великих і середніх частинок, таких як волоски, частинки комах або механічні домішки. При попаданні в парне молоко сторонні частки швидко розчиняються, внаслідок чого сировина втрачає товарні властивості. Фільтри для грубого очищення мають багатошарову структуру та розмір пропускного каналу до 10 мікрон. Грубе очищення сировини підвищує ефективність наступних рівнів фільтрації, таким чином заощаджуючи гроші бізнесу.
Експерти інтернет-магазину доїльного обладнання Tech-Area tech-area.com.ua радять використовувати покращені фільтри зі харчового спіненого поліпропілену, які, на відміну від аналогів, неможливо розірвати чи пошкодити. Такі фільтри підходять під будь-яку на фермі установку і за вартістю не сильно відрізняються від інших.
Фільтри для тонкого очищення молока
Після того, як з молока видаляють великі частинки, його необхідно очистити від дрібних забруднень, щоб воно відповідало вимогам переробників. Фільтри для тонкого очищення молока складаються з понад 100 шарів, що фільтрують, з пропускаючими отворами до 5 мікрон.
Фільтри для ультратонкого очищення молока
На останньому етапі очищення молоко пропускають через фільтри ультратонкого очищення. Завдяки пропускаючим отворам розміром до 3 мікрон у кінцевій сировині максимально знижується показник соматичних клітин. Фільтри для ультратонкого очищення не впливають на жирність, оскільки створені спеціально для молока. Еластичні жирові кульки легко проходять через канали, що фільтрують.
Яких результатів допомагають досягти фільтри
Виробники молока використовують фільтри для збільшення рентабельності та підвищення якості готового продукту.
Фільтри для молока допомагають виробникам за кількома напрямками:
- збільшують дохід;
- покращують якість молока;
- захищають обладнання.
Підприємства, які не очищають молоко, втрачають прибуток. Багато заводів і перекупників купують у них брудну сировину та очищають її самостійно. За рахунок підвищення якості виробники можуть претендувати на більшу ціну за літр.