Корисні поради дачникам та городникам

Чим обробляють баклажани: захист від хвороб і шкідників

Важливою складовою догляду за баклажанами є захист овочів від паразитів. Для одержання багатого врожаю варто докласти чимало зусиль. Саме тому питання, як врятувати баклажани від хвороб і шкідників, завжди залишається актуальним.

Основні хвороби

Баклажани за час свого росту на грядці можуть бути схильні до безлічі хвороб. Найнебезпечніші для культури:

гнилі (прикоренева і коренева);
трахеомікоз, який може проявлятися у вигляді в’янення або фітофторозу;
листова мозаїка.
Чим обробляють баклажани: захист від хвороб і шкідниківКрім того, на овоч часто «нападають» недуги грибкової природи, бактеріальна гниль або вірусні хвороби зелених частин особини чи її плодів. Боротьба з недугами передбачає комплексну профілактику і обробку баклажанів різними способами. При цьому обробці підлягає як ґрунт, так і наземні органи. Для цієї мети зазвичай використовують спеціальні біохімічні речовини, які не завдають шкоди самій культурі, а також абсолютно безпечні для людини, тварин і ряду комах.

Застосовують і хімічні препарати. Такі речовини перемагають недугу в найкоротші терміни, однак шкідливі для людини і плодів. В оброблених хімією овочах накопичуються залишки хімічних речовин і навіть засобів, приготовлених власноруч (відвари або настої, мають сильні фунгіцидні або інсектицидні властивості).

Біологічні методи захисту

Якщо зелена маса баклажанів починає в’янути без видимих на те причин, то, швидше за все, коріння особини вражені грибком будь-якого походження. Для того щоб очистити грунт від шкідливих мікроорганізмів, варто провести обробку ділянки біологічними препаратами. Такі речовини створені на основі мікроорганізмів грибкової природи. Це, наприклад, триходермін, коніотирин, ампеломіцин. Нерідко використовують і бактеріальні біофунгіциди: Алирин-Б, Гаупсин, Гліокладин, Бактофіт.

Щоб проводити обробки, можна приготувати високоефективні суміші. Основою для таких розчинів виступають різні біологічні препарати. В комплексі один з одним речовини підсилюють дію на патогени.

Біологічні грибкові фунгіциди, потрапляють в хвороботворний грибок і знищують його. Бактеріальні препарати діють по-іншому: вони володіють антибіотичною дією.

Біологічні препарати, на відміну від хімічних, не можуть перемогти шкідливі мікроорганізми в ґрунті після одноразового внесення. Для того щоб отримати очікуваний ефект, біопрепарати варто вносити регулярно.

Особливо результативним буде внесення у вологий грунт (після випадання опадів або при підвищеній вогкості). Тому для зниження кількості заходів по обробці краще використовувати готові розчини, дія яких поширюється відразу на кілька хвороб.

Хімічні методи

Чим обробляють культуру баклажанів для отримання швидкого ефекту? Зазвичай використовують хімічні речовини. Такі препарати розкладаються досить довго, а їх залишки чинять негативний вплив не тільки на організм людини, але і на все живе: тварини, комахи. Тому при обробці хімією рекомендується дотримуватися всіх рекомендацій і проводити її не пізніше ніж за місяць до дозрівання плодів.

Варто також враховувати той факт, що далеко не всі хімічні речовини сумісні між собою. Деякі знищують тільки певний патоген, тому часто доводиться використовувати відразу кілька різних препаратів. В результаті доводиться проводити більше обробок (як у випадку і з біопрепаратами).

Все частіше з’являються нові засоби, що володіють високою ефективністю навіть при використанні в малих кількостях. При цьому максимальна дія речовини триває протягом 10 днів. Проводити хімічні обробки варто дуже уважно і акуратно. При створенні розчинів використовувати речовину потрібно тільки в тій кількості, яка вказана на упаковці. Проводячи обприскування потрібно обов’язково використовувати спеціальні заходи захисту, які допоможуть захистити дихальну систему, очі і шкіру.

Чим обробляють баклажани: захист від хвороб і шкідників

Проти цілого ряду хвороб (фітофтороз, сіра гниль, чорна ніжка, бактеріальна плямистість) на овочах варто застосовувати бордоську рідину, мідний купорос і ряд інших речовин. Згідно зі схемою обробок, проводити обробку варто через місяць після появи перших молодих особин на поверхні землі. Триває обробкаі в період пари-трійки тижнів після переміщення молодих саджанців на постійне місце зростання. Обробки проводять через кожен тиждень – два.

Захист від шкідників

Найбільшу небезпеку для культури представляють такі шкідники, як попелиця і колорадський жук.

Попелиця являє собою дрібних комах, які висмоктуючи сік з органів рослини, здатні знищити баклажани за кілька днів. Зазвичай дрібні паразити поселяються на зеленій масі культури (стебла, листя, квіти) і випивають «життя» саме з них.

Чим обробляють баклажани: захист від хвороб і шкідників

Колорадський жук за період свого розвитку встигає сформувати кілька поколінь потомства. В результаті за сезон жуки знищують–4/5 всього майбутнього врожаю.

При проведенні обробок від цих комах можна знищити і павутинного кліща.

Захистити овоч від атак паразитів можна, використовуючи при цьому біологічні препарати, які називають біоінсектицидами. Такі препарати створені на основі бактерій і результативно борються з гризучими і комахами. Найчастіше застосовують Лепідоцид, Фітоверм і Бітоксибацилін. Істотний плюс таких речовин у тому, що вони застосовуються не тільки для овочів, але і для плодових і ягідних культур. Також у боротьбі з шкідниками баклажанів важливі такі грибкові речовини, як Актофіт, застосовуваний навіть під час збору врожаю, Авертин-N, що володіють спрямованим дією. Такі препарати дуже ефективні при боротьбі з паразитами в самому початку розвитку культур.

Чим обробляють баклажани: захист від хвороб і шкідників

Інсектициди зазвичай застосовують в комплексі з біофунгіцидами. Однак, варто заздалегідь перевірити сумісність речовин, змішування яких планується. Дозування і терміни обробки, зазначені в інструкції, мають бути чітко дотримані. В іншому випадку ефективність від використання препаратів знижується в рази.

Народні методи захисту від хвороб і шкідників

Боротися з шкідниками і паразитами баклажанів можна і приготованими власноруч народними засобами. Вони зазвичай представлені відварами або настоянками, в основі яких різні трави. Після приготування таких відварів досить обробити ними за допомогою пульверизатора всі хворі та пошкоджені орослини.

Щоб захистити овоч від атак попелиці та павутинного кліща, варто готувати відвари з полину, деревію або полину і обприскувати готовими розчинами культури на ділянці. Результативним є також застосування настоянки з горіхового листя. Попередньо варто обробити одну рослину і протягом декількох годин спостерігати за станом культури. Якщо негативної реакції не спостерігається, можна піддавати обробці та інші рослини.

Чим обробляють баклажани: захист від хвороб і шкідників

Перемогти тлю допоможе запилення культур золою або обприскування розчином з неї. Для його приготування варто у відрі води розвести півтори склянки золи. Такий розчин повинен настоятися протягом доби. Після того його проціджують. У такому вигляді речовиною можна обприскувати культури. У власноруч приготовані розчини рекомендується додавати зелене або господарче мило, яке сприяє закріпленню речовини на рослинах баклажанів.

Отже, дотримання усіх рекомендацій з вирощування баклажанів і своєчасні обробки є необхідною умовою отримання багатого врожаю овочів. Зібрати якісні плоди можна, використовуючи спеціальні засоби для обробки в мінімальних кількостях.

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована