Чому листя капусти в’януть і як з цим боротися
Як і будь-яка рослина, капуста має свої особливості вирощування, сорти і хвороби. З вибором сорту капусти для посадки менше всього проблем, так як кожен городник самостійно обирає його залежно від подальших цілей використання овоча: вживання ранньої капусти в салатах, середні сорти і зимові сорти для маринування або закваски. Найбільше проблем у городників виникає з хворобами, які дуже «люблять» листя капусти. Про те, чому така проблема виникає і як з нею боротися, ви дізнаєтеся в нашій статті.
Зміст (содержание)
Причини
Дуже часто городники стикаються з проблемою того, що в’януть листя капусти, при цьому забезпечується максимальний догляд: ви регулярно удобрюєте мінеральними добривами і поливаєте тільки в сонячну погоду. Причиною такого явища часто є грибкове захворювання — кіла.
Щоб прийняти правильне рішення в частині боротьби з захворюванням, викопайте рослину і уважно огляньте її кореневу систему. Якщо на тонких коренях рослини ви побачите білясто-жовтуваті нарости, значить причиною того, що листя капусти в’януть — це кіла. Це захворювання вражає коріння, як розсади, так і дорослі плоди. Нарости і здуття неправильної форми різного розміру на коренях, в’яне листя і пожовклі качани — це візуальні прояви захворювання. З розвитком ураження, нарости загнивають, набувають темний відтінок і руйнуються, заражаючи спорами грунт. Спори зберігають життєздатність протягом 4-6 років.
Розвитку захворювання сприяє підвищена вологості і кислотність грунту, а також температура грунту в діапазоні 18-24 градусів за Цельсієм. Якщо ж температура грунту знижується до + 15, вологість падає до 50 % або підвищується до 98%, спори гинуть. Проявляється захворювання в’яненням листя розсади, а качан поступово жовтіє і набуває пухку структуру. Якщо вражена розсада, то вона повністю гине.
Методи лікування
Щоб виявлене захворювання не поширювалося на здорові культури, слід працювати на ураженій ділянці окремим інструментом, в спец взутті і рукавичках. Після роботи обов’язково добре промийте інструмент і робоче взуття в проточній воді. Щоб не допустити загнивання і розкладання кореневої системи, уражені качани необхідно облити бензином і спалити. Бажано щоб полум’я було яскраве і без диму, так як з димом спори можуть розсіюватися на нові території. Звичайно ж, зібрати все уражене коріння і спори не представляється можливим, але чим більш ретельно ви будете прибирати, тим менше пошириться зараження.
На наступний сезон висаджувати на це місце і прилеглу територію сприйнятливі до захворювання культури не слід. Не менш важливим питанням залишаються бур’яни на грядці і борознах. Обов’язково своєчасно видаляйте всі бур’яни. На цій ділянці краще на наступний рік посадити листові, плодоносні або овочеві культури, а ось коренеплоди не варто висаджувати зовсім.
Щоб «вилікувати» грунт знадобиться не один рік, проте вирощування деяких овочевих культур прискорить загибель грибкового захворювання. До таких відносяться томати, картопля, цибуля і часник, а також представники сімейства мареві. За три роки пасльонові культури повністю позбавляють від кіли. А ось лілійні культури і мареві очистять грунт ще швидше – за два роки. Однак найефективніша пара – це томат і яровий часник. Щоб перевірити грунт на чистоту, посійте на проблемну ділянку пекінську капусту. Поступово викопуйте рослину на кожному етапі росту, починаючи від перших справжніх листочків і до качана капусти. Якщо ви виявите хоча б одн “намистинку” паразита, то лікування грунту варто продовжити до наступного сезону.
Профілактика
З метою профілактики дотримуйтесь сівозміни і висаджуйте капусту на колишнє місце тільки через 5-6 роки. Запорука здорового врожаю — це здорова розсада. Тому перше правило — це знезараження грунту. Для дезінфекції використовується хлорне вапно, а після збору врожаю в грунт закладають сухе вапно. Вапно можна замінити доломітовим борошном, так як воно дасть грунту додаткові мікроелементи. Другий етап — підготовка насіння. Для цього насіння витримують в імуностимуляторі або просто в теплій воді (48-50 градусів за Цельсієм) протягом 20 хв. Після водних процедур насіння слід добре просушити.
Дотримуючись нескладних рекомендацій, ви зможете вчасно помітити проблеми і вжити ефективних заходів боротьби із захворюванням, щоб отримати в результаті рясний урожай білокачанної капусти.
Третій етап — посадка. За тиждень до висадки розсади обробіть грунт бордовскою рідиною (на 10 л. води 10 ст. л.), а потім кожну лунку присипте деревною золою. Розсаду можна обробляти вапняним молочком (1 ст. вапна на 1 відро воли) з розрахунку 0,5 л рідини під кожен кущик. Під час вегетації після того, як грунт буде зволожений поливом або підгодівлею, важливо провести розпушування, так як воно сприяє розвитку кореневої системи овоча, а значить опірність до такого захворювання, як кіла, буде набагато вища.