Чому помідори гниють на кущах: причини і методи вирішення проблеми
Томати – ці відомі всім рослини – є на кожному городі, і відводиться їм часом значне місце. Томати ростуть і в відкритому ґрунті та в теплицях. В окремі роки городник може отримати чудовий, просто ідеальний урожай томатів, а в інші сезони майже всі плоди на гілках раптом починають гнити, і начебто городник все робить правильно, а проблема не усувається. Чому гниють помідори на кущі і що з цим робити, ми сьогодні спробуємо розібратися.
Зміст (содержание)
Як відбувається зараження плодів томатів гниллю?
Зрозуміло, що ми маємо справу з гниллю, а гниль – це небезпека не лише поточного сезону: спори чудово зимують в грунті і можуть проявити себе на наступний рік, і гниль на плодах з’явиться знову, можливо, з подвоєною силою.
Зазвичай гниль на томатах викликається такими хворобами, як фітофтора, альтернаріоз, вершинна гниль, а також самими різними бактеріозами. У більшості випадків ці захворювання атакують плоди томата, але бувають і виключення, коли хвороба здатна вразити і лист, тим самим завдаючи подвійний удар – гальмуючи процеси фотосинтезу, а іноді хвороба добирається і до стебла рослини, і тоді вона в лічені дні може загинути повністю.
Найчастіше грибок потрапляє випадковим чином з інфікованої землі, може передаватися повітряним шляхом, а також при проведенні зелених операцій з кущами, коли, не обробляючи робочий інструмент спиртом, городник переміщується від хворої рослини до здорової.
Зрозуміло, що швидше починають хворіти рослини, що ростуть на бідних грунтах, що відчувають нестачу вологи або якогось поживного елемента в землі, тобто при їх низькому імунітеті. В особливості, хворіють гнилями плодів рослини, що ростуть на грунтах, де спостерігається гострий дефіцит таких елементів, як кальцій і калій, де не дотримуються сівозміни або порушуються елементарні правила агротехніки.
Фітофтора – основна причина чому гниють помідори на кущі у відкритому ґрунті
Основна причина – це фітофтора. Спочатку на плодах томату з’являються невеликі, часом навіть непомітні неозброєним оком чорненькі точки, причому з’явитися вони можуть як на листках і стовбурі, так і відразу на листках, стовбурі та помідорах.
Через кілька днів біля основи плода томата можна буде вже неозброєним поглядом легко помітити темну пляму, яка часто має коричневий колір, вона з кожним днем, буквально на очах, збільшується в розмірах, покриваючи все більшу і більшу частину плоду.
Через пару днів ця пляма набуває чорний колір, коли таке трапилося, плід краще викинути з тієї простої причини, що гниття добралося і до внутрішньої його частини і почалося вже внутрішнє гниття.
При яких умовах розвивається фітофтора?
Особливо активно фітофтора розвивається в сезони або частини вегетаційного періоду, коли спостерігається дуже висока вологість повітря і ґрунту, можуть, як мінімум, пару раз в тиждень йти затяжні дощі, а температура при цьому не підвищуватися вище двадцяти градусів тепла.
Бувають і зворотні випадки: якщо волога і сира погода раптом різко змінюється сухою і спекотною, то фітофтора гальмується настільки, що далі вона зовсім не розвивається, а уражені ділянки плодів томата, можуть навіть опробковіти.
Проти фітофтори краще використовувати фунгіциди, дозволені і допущені до використання на даній стадії розвитку плода томата.
Не забувайте про те, що спори цього захворювання досить довго зберігаються в шарі грунту, тому ще до висадки розсади на ділянку обробіть відповідними фунгіцидами і грунт теж.
Профілактика фітофтори
Перш ніж почати боротися з фітофторою, можна спробувати не допустити її появи на ваших рослинах. Наприклад, дуже хорошою профілактикою є обробка біо-фунгіцидами рослин, висаджених через 12-14 днів на постійне місце.
Природно, не забуваємо і про бордоську рідину, можна використовувати її 1%-ний розчин і спочатку обробити через 10 днів після висадки розсади, а потім – через 20 днів після висадки розсади.
Любителі натуральних засобів боротьби використовують настій часнику, для цього у відрі води потрібно розвести склянку добре розмелених зубчиків часнику і буквально 0,5 грама марганцівки. Цим складам потрібно дати настоятися протягом доби, після чого процідити, розбавити вдвічі водою і можна обробляти рослини раз на тиждень до зникнення ризику прояви захворювання.
Одночасно з такою обробкою бажано підгодувати рослини розведеним у воді сульфатом калію і добре розведеним у воді суперфосфатом в кількості 5-6 г на відро води. Суперфосфат у воді розчиняється погано, тому його спочатку треба розчинити в окропі, а потім вже вилити у воду.
Для загального зміцнення імунітету рослин їх періодично, хоча б раз в тиждень, потрібно обробляти препаратами типу «Епін».
Як боротися з фітофторою на плодах помідорів?
У тому випадку, якщо фітофтора вже є, необхідно зібрати бурі плоди і закласти їх на дозрівання, якщо вони, звичайно, не вражені, а уражені спробувати врятувати, обробивши 1%-ною бордоською рідиною, намагаючись потрапляти саме на осередки інфекції.
Обробки краще проводити у вечірній час, після спекотного дня. Бордоську рідину, до речі, можна використовувати за три дні до збору плодів, інші фунгіциди, можливо, мають більше пролонговані терміни дії, про це треба читати на упаковці.
Майже нічого не сказано про біо-фунгициди: наприклад, їх перевагою є те, що у них відсутній взагалі або дуже короткий термін очікування від обробки до споживання.
Вершинна гниль — основна причина гнилі плодів томата в теплиці
У теплиці справжнім бичем плодів томата є вершинна гниль, вона також призводить до гниття плодів томата на більшій частині цих рослин.
Спершу на зовсім ще зелених плодах томату раптом з’являються ледь помітні буруваті плями, з кожним днем вони ростуть, збільшуючись у діаметрі разом з розвитком самого плоду. Якщо зірвати такий плід і потримати його в руках, натиснути на м’якоть, то під шкіркою ви точно відчуєте зайву м’якість не властиву плоду томата – це означає, що він весь або велика його частина згнили і зовсім не придатні в їжу. Залишається їх тільки викинути.
До речі, плоди томата, уражені вершинної гниллю, часто й самі сигналізують про те, що їх пора віднести на смітник: при сильному зараженні вони банально обсипаються з рослини задовго до повної стиглості плоду.
Слід знати, однак, що вершинна гниль плодів томата не є інфекційним захворюванням, як вважають багато хто, найчастіше хвороба виникає через помилки з поливом рослин томата, а також при надмірно високих температурах.
Наприклад, ви приїхали на дачу лише на один вихідний день і зрозуміли, що земля на ділянці, де ростуть томати, критично пересохла, можливо, навіть потріскалася. Що ви будете робити? Звичайно, відразу якомога рясніше польете землю під кущами, щоб повернути їй нормальний рівень вологості. Так робити категорично не можна: від різкого надлишку вологи плоди можуть швидко збільшитися в розмірах, шкірка на їх вершині не витримає і трісне, у неї потрапить інфекція і розвинеться вершинна гниль.
Звичайно, причиною зараження томатів вершинної гниллю може бути зовсім і не городник, наприклад, від такої хвороби страждають рослини, які ростуть на засоленій або кислій землі, на ґрунті, де спостерігається гострий дефіцит кальцію або, навпаки, надлишок такого елемента як азот.
Боротьба з вершинною гниллю на томатах
Для боротьби з вершинної гниллю при перших симптомах необхідно обробити рослини пару раз кальцієвою селітрою, розведеною в концентрації 0,4%. Підійде в цьому випадку і сульфат кальцію. Його в кількості 8 м потрібно розвести у відрі води і гарненько обприскати кожну рослину, повторити обробку через тиждень.
Природно, не забувайте про сівозміни, про те, що рослини потрібно не загущати, і використовувати тільки нові сорти, що мають високий імунітет, тобто стійкість до подібних захворювань.
Загальні причини гнилі і тепличних томатів, і відкритого грунту
Альтернаріоз
Досить частою причиною того, що томати на гілці у рослин, що ростуть у відкритому грунті, так і в теплиці, починають гнити, є альтернаріоз. Це хвороба, і її збудник просто обожнює велику кількість тепла, коли температура за вікном стабільно тримається на позначці від 26 до 31 градуса вище нуля.
Перші ознаки наявності цього захворювання можна виявити на повністю зелених плодах томата. Варто тільки уважно розглянути місце у плодоніжки, як ви помітите там спочатку зовсім крихітні, а потім більші в розмірах темно-коричневі цятки. Якщо в цей період йдуть дощі і вологість повітря досить висока, то, взявши плід томату в руки, можна відчути ніби він оксамитовий, як персик. Насправді, цей плід суцільно покритий спорами, які при дозріванні і різкому пориві вітру розлетяться в різні боки, заразивши сусідні плоди томата.
Одночасно з цим можна зауважити і плями на листках, розташованих в самому низу рослин томата. Спочатку плями на нижніх листках мають невеликі розміри, потім вони збільшуються буквально з кожним днем і в підсумку покривають більшу частину листя, зводячи нанівець процеси фотосинтезу і викликаючи загибель і опадання листових пластинок.
Впоратися з альтернаріозом можна тією ж бордоською рідиною, що і при боротьбі з фітофторозом. А ось якщо хочете, щоб альтернаріоз ніколи не опинився на вашій ділянці, то дотримуйтесь сівозміни, не загущайте рослини, боріться з бур’янами, удобрювати грунт і використовуйте нові та сучасні сорти томатів, які володіють підвищеним імунітетом, а, отже, і стійкістю до багатьох хвороб.
Бактеріози
Почнемо з бактеріального некрозу, або пустотілості, або некрозу середини стебла. Починається все з незрілих плодів томата, на них, якщо придивитися, можна без особливих зусиль побачити білувату сіточку, а на плодах тих, що вже встигли дозріти, при уважному розгляді можна побачити прямо в місці прикріплення плоду пару кілець коричневого кольору. Якщо такий плід розрізати, то з нього потече мутнувата рідина, та й, взагалі, всередині ніякого натяку на м’якоть не буде.
Цікаво, що якщо тільки лише доторкнутися до ураженого плоду, то він відразу опаде, інколи заражені плоди опадають навіть від легкого подиху вітерця. Звичайно, такі плоди неодмінно потрібно прибрати з ділянки і спалити, щоб зараза не потрапила в грунт.
В цей же час, листки уражених рослин, зазвичай починаючи з самих молодих, тих, що розташовані на верхівці, активно в’януть, навіть деколи без зміни кольору. Якщо придивитися уважніше, то на стеблі томату приблизно на висоті близько 20 см можна побачити коричневі плями. Через всього кілька днів стебло лопається і з нього витікає рідина, схожа на гній або слиз.
Чорна плямистість
Ще одна хвороба, від якої томати гниють прямо на гілках – це чорна плямистість, причому неважливо, де ростуть рослини у відкритому або захищеному грунті.
Перші ознаки хвороби можна помітити, якщо уважно, можливо використовуючи збільшувальне скло, розглянути дуже дрібні темнувато-зеленуваті плями на листках. Звичайно, пройде всього пара днів і ці плями будуть істотно більші, а потім стануть чорними – це дозріють конідії, готові розлетітися на великі відстані і заразити сусідні плоди.
На плодах можна побачити спочатку блискучі, наче крапельки масла, цятки, що мають опуклу поверхню, багато хто навіть вважають ці плями проявом парші.
Щоб запобігти появі цього захворювання, не загущати посадки, потрібно використовувати сівозміни. Найбільш активно хвороба розвивається у періоди рясних туманів і дрібного дощу з вітром, коли спори розлітаються на великі відстані.
Якщо вже бактеріоз пробрався на ділянку, то найчастіше допомагає лише повне видалення рослин з грядки. На початкових етапах рослини можна обробити «Оксихомом», він продається в таблетках. Однією таблетки вистачить на відро води, а розчину – на стільки кущів, скільки зможете добре зволожити, обробивши їх з пульверизатора. Через пару тижнів обробку можна повторити.
Важливо: «Оксихомом» можна обробляти плоди не пізніше, ніж за три тижні до збирання врожаю.
Після збирання усього врожаю старе бадилля, листя і плоди потрібно обов’язково видалити з ділянки.
Висновок. Отже, ми розібралися з причинами гниття плодів томатів на гілках, і з тим, як запобігти спалаху того чи іншого захворювання, як вилікувати рослини. Щороку додаються все нові і нові препарати у боротьбі з тими чи іншими захворюваннями, але потрібно бути обережними з їх застосуванням і по можливості використовувати все ж виключно народні засоби.