Особливості обробки томатів сироваткою
З усіх захворювань, що вражають домашні пасльонові культури, найбільш часто зустрічається фітофтора. Благо, що сьогодні в розпорядженні фермерів безліч засобів, ефективних у боротьбі з захворюванням – мідний купорос, бордоська рідина та інше. Але можна піти іншим шляхом і час від часу обприскувати помідори сироваткою – цей молочно-кислий продукт захищає рослини від грибка, утворюючи на поверхні листя тонку плівку, не даючи мікроорганізмам проникати всередину.
Зміст (содержание)
Чим корисна
Сироватка – це молочно-кислий продукт, який з’являється в результаті приготування домашнього сиру або після проціджування кисляку. Сирна менш поживна, так як процес приготування передбачає тривалу термічну обробку. Але для городніх цілей можна використовувати будь-яку сироватку, навіть ту, що продається в супермаркетах.
Для такої культури, як томати обробка сироваткою дуже корисна, так як молочний продукт багатий мінеральними сполуками, амінокислотами, лактозою, цінними білками. Кисломолочний продукт не тільки відмінно бореться з захворюваннями, такими, як фітофтора, але і прекрасно удобрює грунт.
Застосування в городі
Як правило, обприскувати помідори кисломолочної сироваткою прийнято з метою профілактики розвитку патогенних мікроорганізмів, наприклад, грибкових захворювань. Це обумовлено властивістю компонентів напою пригнічувати активність патогенних бактерій, не представляючи при цьому небезпеки для самих рослин.
Не люблять збудники захворювань також монокислі сполуки, якими багатий продукт. Використання сироватки допускається для молодої розсади або дорослих рослин як в умовах теплиць, так і на відкритих грядках.
Зміцнілі помідорні кущі можна починати обробляти кисломолочним засобом вже з перших чисел червня – це допоможе збагатити молоді рослини необхідними амінокислотами. І, зрозуміло, цей засіб ефективно бореться з такою проблемою, як фітофтора, незважаючи на підступність хвороби, яка відвідує більшість присадибних ділянок, особливо в дощове літо.
Першу профілактичну обробку можна провести, як тільки ви висадите розсаду на грядки: обприскати сироваткою слабкі кущі необхідно, щоб збудник не зміг вразити незміцнілі рослини.
Правила обприскування
Більшість фермерів вважають за краще обробляти помідорні грядки сироваткою набагато частіше, ніж передбачає стандартна схема – один раз в десять днів. Справа в тому, що молочний захист дуже недовговічний, тому його потрібно відновлювати. Як вже згадувалося, найтонша молочна плівка на поверхні рослин, яку створює продукт, не дає можливості нормально функціонувати збудникам захворювань, тому завдяки одній тільки сироватці, можна повністю позбавити свої помідорчики від небезпек, якими загрожує фітофтороз.
Для приготування розчину сироватку розводять водою кімнатної температури в співвідношенні один до одного. В залежності від розмірів помідорної грядки, ви можете впоратися з звичайним розпилювачем або скористатися спеціальним садовим обприскувачем.
Чудово, коли є можливість додати до приготованого розчину препарат Фітоспорин – він не тільки підвищить опірність культури до захворювань і шкідників, але відчутно продовжить період плодоношення.
А можна піти ще далі і поєднати обробку від хвороб з підгодівлею. Але для цього розчин треба готувати дещо іншим способом: беремо 10 літрів води, 2 літра кисломолочної сироватки, 10 крапель звичайного йоду і кілька столових ложок деревної золи. Препарат, приготований з зазначених компонентів, призначається для позакореневих підживлень та ефективно допомагає рослинам розвиватися, робить їх міцними, здоровими і стійкими до захворювань і шкідників.
З огляду на недовговічність захисту, городники рекомендують проводити обприскування як можна частіше. Зрозуміло, робити це щодня навряд чи вдасться, тому варто зупинити свій вибір на сортах культури, які володіють підвищеною стійкістю до захворювання.
Не можна нехтувати і правилами, які допоможуть звести небезпеку розвитку хвороби до мінімуму:
- дотримуйтесь сівозміни на своєму городі – не висаджуйте розсаду помідорів там, де раніше росла картопля, швидше за все, спори грибка збереглися в грунті;
- не чекайте прояви хвороби і проводьте профілактичне обприскування відразу після висадки розсади;
- інтенсивність і частота обприскувань будуть прямо залежати від погодних умов, чим більш прохолодно і сиро, тим частіше потрібна обробка;
- намагайтеся вживати заходів для прискорення періоду плодоношення, так інфекція просто не встигне дістатися до вашого врожаю. Цього досягають, видаляючи з помідорних кущів нижні листя по мірі формування верхніх.
Але якщо трапилося непоправне, і зупинити хворобу не вдається, потрібно вживати заходів щодо збереження залишків врожаю. В цьому випадку потрібно зняти все, навіть зовсім недозрілі плоди і залишити їх «доходити» на сонячному місці, прогрівши попередньо розігрітій до 40 градусів духовці близько чотирьох годин. А можна прискорити цю санітарну обробку і витримати плоди в гарячій (60 градусів) воді близько двох хвилин. Завдяки таким маніпуляціям, помідорчики залишаться здоровими і успішно дозріють.
Як бачите, всі проблеми можна вирішити, а труднощі – подолати. Головне, любити свою справу, і багатий урожай обов’язково вас наздожене!