Корисні поради дачникам та городникам

Весняна обрізка абрикоса: коли і як це зробити правильно

Обрізка абрикоса навесні проводиться з настанням тепла. Як і інші кісточкові культури, абрикос краще обрізати в кінці березня – на початку квітня. Головне правило обрізки абрикоса – своєчасна корекція плодоносних гілок і формування крони. Саме в цьому запорука високих і стабільних урожаїв довгі роки. Лише б погода не підвела!

Як правильно обрізати абрикос для формування крони

До формування крони абрикоса, як і інших кісточкових культур, приступають уже в перші роки після посадки саджанця. Це допоможе закласти найбільш оптимальну форму крони, щоб надалі ви могли тільки коригувати щорічний приріст.

Основний принцип обрізки абрикоса – сформувати компактну крону висотою і шириною не більше 4 метрів, що забезпечує достатнє освітлення і провітрювання плодоносних гілок.

Перш за все необхідно виділити 3-4 найбільш розвинені бічні гілки, бажано розташовані приблизно на одному рівні, з кутом відходження (кут між основою гілки і стовбуром дерева) не менше 45° – з них будуть формуватися скелетні гілки крони. Досвідчені садівники віддають перевагу саме такому – чашоподібному– формуванні крони кісточкових культур, в тому числі абрикоса, оскільки вона забезпечує міцне з’єднання скелетних гілок зі штамбом і дозволяє легко регулювати світловий і повітряний режим крони дерева щорічної омолоджувальної обрізки. При обрізанні гілки видаляють, вирізаючи їх на кільце, або вкорочують.

Схема обрізки абрикоса навесні
Схема обрізки абрикоса навесні

Що потрібно обрізати:

  • Гілки, що ростуть впритул до стовбура (з кутом відходження менше 45°), зрізують на кільце;
  • Всі пошкоджені або зламані пагони і гілки видаляють, добре розвинені молоді пагони можна вкоротити до здорової деревини і залишити для плодоношення;
  • Гілки, що ростуть усередину крони і переплітаються між собою вирізують на кільце, щоб не допускати загущення крони;
  • Гілки, розташовані нижче 50 см від землі вирізують на кільце;
  • Основний стовбур укорочують до висоти 1 м;
  • Бічні гілки, спрямовані назовні крони, не обов’язково видаляти, якщо вони розташовані на відстані не менше 20 см один від одного – їх тільки вкорочують;
  • Інші бічні гілки обрізують у середньому до 5-7 см – на 2 нирки.

Обрізка плодових дерев у перші роки після посадки просто необхідна.

Завдяки хорошій освітленості і циркуляції повітря усередині крони абрикос надалі буде радувати вас ароматними і солодкими плодами, а вам не складе праці щорічно проводити омолоджувальну обрізку і збирати урожай.

Головне правило обрізки абрикоса навесні – нічого зайвого

Коли краще обрізати абрикос – вам підкаже саме дерево. Зверніть увагу на стан гілочок: якщо на них вже формуються квіткові бруньки, значить дерево прокинулося. Активний сокорух допомагає абрикосу добре перенести обрізку: зрізи швидко гояться, і рани менш схильні до проникнення інфекції. До того ж, за станом квіткових бруньок можна визначити, наскільки гілки будуть завантажені плодами, а які не будуть плодоносити цього року зовсім. Згідно з календарем найкращий час для обрізки абрикоса настає в березні – квітні залежно від погодних умов.

Насамперед видаляють пошкоджені морозами, а також непотрібні гілки (старі бічні пагони, які вже не плодоносять) і жирові пагони, що ростуть усередину крони або опускаються вниз, зрізаючи їх на кільце. Переконайтеся, що гілки, які ви залишаєте на дереві, розташовані на відстані не менше 15 см один від одного.

Плоди кісточкових культур закладаються в основному на сильних торішніх пагонах і обростаючих гілочках, тому велика кількість врожаю прямо залежить від річного приросту. При весняній омолоджувальній обрізці абрикоса садівникові потрібно враховувати навантаження врожаєм кожної плодоносної гілки і дерева в цілому. Зазвичай молоді пагони, які будуть плодоносити, вкорочують до 8-10 бруньок. При значному прирості один пагін вкорочують для плодоношення, а інший обрізають, залишаючи 2 бруньки, – він служить сучком заміщення для плодоношення в наступному році.

Якщо не проводити весняної омолоджувальної обрізки абрикоса, з кожним роком кількість плодів буде зменшуватися, їх смак псуватися, а саме дерево – слабшати.

Запобіжні заходи

При обрізанні будь-яких плодових дерев навесні особливо важливо дотримуватися заходів санітарної безпеки, щоб не піддати рослини зараження збудниками хвороб та спорами грибів. Для цього обов’язково:

  1. Місця зрізів відразу ж обробляйте садовим варом, щоб в рани не потрапила інфекція. Це особливо важливо, якщо ви обрізаєте сад у похмурий день при високій вологості повітря. До речі, деякі садівники в якості замазки та засоби для дерев використовують звичайну водоемульсійну фарбу, додавши в неї на 0,5 л 1 ст. ложку меду в якості антисептика і 1 ст. ложку клею ПВА в якості прилипача.
  2. Дезінфікуйте садові інструменти, в першу чергу ріжучі – пилу і секатор, після обрізки кожного дерева (для цього можна використовувати спеціальні засоби або самостійно приготувати 10% розчин мідного купоросу).

Обрізка абрикоса навесні на відео

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована