Вирощування цибулі з китайською технологією — секрети багатого врожаю
Вирощування цибулі з китайської технології — це маловідома методика. Вона полягає в тому, що посадковий матеріал висівають не на рівні грядки, а на гребені, а потім великі цибулини розвиваються відкритими. Спосіб поступово здобуває популярність завдяки ряду переваг. За відгуками, рослини демонструють більш високі показники врожайності з мінімальними затратами праці. Китайську методику можна застосовувати для всіх сортів цибулі, у відкритому грунті та в теплицях.
Зміст (содержание)
Суть та переваги методу
Традиційно цибулю прийнято сіяти в грядки, при цьому цибулини знаходяться глибоко в ґрунті. Китайський спосіб вирощування цибулі передбачає не грядки, а гребені — штучні земляні піднесення, в які поміщається севок. Після формування ріпки гребені розрівнюють, після чого цибулина продовжує рости і розвиватися над грунтом, а її коріння залишаються в землі.
Спосіб вирощування цибулі за китайською технологією має ряд переваг перед традиційною методикою:
- особливо великі цибулини — у відкритому вигляді їм особливо легко розростатися;
- стійкість до грибкової мікрофлори завдяки гарній освітленості і вентиляції підземних частин рослини;
- зниження тимчасових витрат на догляд, у тому числі на розпушування і обробку від бур’янів;
- економія добрив — вони залишаються в грунті і менше вимиваються.
Захист від цибулевої мухи — одне з основних переваг китайського способу вирощування. Для цибулі небезпечні личинки цього шкідника. Вони розмножуються в грунті, а в період їх виходу цибулини за китайською технологією вже відкриті, тому врожай залишається в безпеці.
Підготовка і посів цибулі
Оптимальним способом розмноження лука в помірному кліматі залишається севок. Це маленькі цибулинки, вирощені з насіння цибулі. Для їжі такий цибуля не використовують. Перед посадкою в грунт необхідно ретельно перебрати. Сухі, пошкоджені цибулини, а також ті, на яких можна помітити ознаки гнилі або грибка, необхідно відокремити і викинути.
Щоб отримати максимальні показники схожості, посадковий матеріал слід попередньо підготувати. Процедура складається з декількох етапів:
- перший прогрів — за 10-14 днів до посіву цибулини викладають на батарею (навесні) або на спекотний сонячний ділянку (влітку);
- наступний етап — очищення сіянки від лушпиння, при цьому важливо не пошкодити зону росту;
- завершальний етап — витримка матеріалу в теплій воді (не менше 40 градусів) протягом 2 діб для активації вегетативних процесів.
Перед посадкою лука грунт удобрюють. Ця культура позитивно реагує на внесення мінеральних і органічних добрив. Першу процедуру рекомендується провести ще восени: на 1 квадратний метр грунту знадобиться по 1 ложці суперфосфату і нітроамофоски, а також 2 ложки доломітового борошна. Безпосередньо перед посадкою грунт перекопують з додаванням органічних добрив (гною), а потім формують однакові бортики по 15 см, відстань між якими становить 30 див.
Щоб цибуля виріс великий та здоровий, важливо правильно вибрати грядки для його посадки. Оптимально підійдуть ті, на яких в минулому році були такі культури: гарбуз, кабачки, помідори, огірки або білокачанна капуста.
Терміни посіву
Цибулю-сіянку може відрізнятися за розміром. Окремі цибулинки можуть досягати від декількох мм до 4 см, і важливо правильно сортувати посадковий матеріал.
В залежності від цього показника, виділяють 4 основні категорії сіянки:
- до 1 см в діаметрі — оптимальна для посадки в зиму;
- від 1 до 1,5 см — підходить для посадки в квітні;
- до 2 см — висаджується в першій половині травня;
- від 2 до 4 см — відкладається для літніх посадок на перо, а також для вирощування в горщиках.
Посадка цибулі по-китайськи проводиться в 2 етапи. Перший припадає на другу половину квітня, коли температура повітря стабільно залишається на рівні 5 градусів. Другу посадку проводять у травні. Спочатку використовують другу категорію сіянки, а більш крупні цибулини з третьої категорії залишають на травневу посадку. Їх поміщають в грунт на верхній точці гребеня, а землю навколо них трохи ущільнюють.
Правила догляду
При вирощуванні цибулі за китайською технологією догляд за ним зводиться до мінімуму. Перший полив проводять відразу після посадки, а потім досить просто підтримувати оптимальну вологість грунту. При наявності опадів необхідність додаткового поливу відсутня. Прополки також не потрібні, оскільки коренева система цибулин розвивається швидко, і бур’янисті трави не витримують конкуренцію.
Тричі за сезон рекомендується внести добрива:
- у травні — органічні підгодівлі (підійде коров’як, розведені водою 1:10);
- у червні — комплексні мінеральні добрива (фосфатні, калійні, нітратні);
- при старті формування ріпок — калійно-фосфорні підживлення.
В середині червня можна акуратно прибрати верхній шар грунту, щоб цибулина виявилася на поверхні. Надалі процес буде продовжуватися самостійно. За місяць до збору врожаю полив необхідно припинити і одночасно розпушити грунт. Перед зберіганням цибулини важливо висушити, щоб не допустити розвитку цвілевих мікроорганізмів.
Китайський спосіб вирощування цибулі набуває популярності. Ця методика економить час і зменшує необхідність в підгодівлях і прополці. Урожай виходить великим і здоровим навіть на недостатньо родючих ґрунтах.